Campionate

Singurul englez care a jucat în România vorbeşte despre Euro şi aventura sa în Estul Europei

În afară de Rapid, Mark Burke (stînga) a jucat în Anglia la Aston Villa, Middlesbrough şi Wolverhampton // Foto: Gazeta Sporturilor

Articol de Răzvan Luţac  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Trecut şi prin curtea Rapidului, Mark Burke e dezamăgit de jocul Olandei, analizează selecţionata Angliei şi povesteşte cum doi români l-au făcut să rateze transferul vieţii.

A ajuns în România în 2001. "Am vrut să încerc ceva nou, jucasem deja în Olanda şi Japonia", rememorează Mark. Nu a stat însă mult. "Semnasem pe cîteva luni cu Rapid, nu mi-am mai reînnoit contractul. Am continuat cursa în jurul lumii: am plecat în Suedia". Acum, la 43 de ani, Burke îşi aduce aminte cu plăcere de cariera de fotbalist şi diseacă situaţia de la Euro 2012.

- Salut, Mark! Din România...
- Ah, România? Vrei să vorbim despre Rapid?

- Rapid şi Euro, eşti foarte bine informat cînd vine vorba de Anglia, Olanda...
- Într-adevăr. Îmi împart viaţa între Anglia şi Olanda, am evoluat în Suedia, trei participante la Euro. Stilurile de joc sînt diferite, le-am abordat în cîteva cărţi. Dacă vrei să vorbim despre CE, să începem cu unul din foştii mei antrenori, care tocmai a fost eliminat de la competiţie...

- Bert van Marwijk, aşa-i?
- Da, despre el este vorba, am lucrat cu el la Sittard. Din punctul meu de vedere, e un tehnician excelent. Calm, calculat, explică totul extrem de simplu, pe înţelesul oricui. Din păcate, la acest turneu, cred că s-au petrecut multe în spatele cortinei, lucruri care au afectat jocul echipei. Am trăit o deziluzie cu Olanda.

"Englezii n-au fost presaţi"

- Anglia?
- La ultimul CM, n-am reuşit nimic, iar lumea n-a avut aşteptări prea mari de la acest Euro. E un lucru benefic, presiunea a fost minimă. S-a văzut cu Franţa. Împotriva Suediei m-am temut de un egal. Ţi-am zis, am jucat şi acolo, le ştiu stilul - nu ne puteau învinge, doar să ne încurce.

- Fanii au fost nemulţumiţi că Hodgson a selecţionat şase jucători de la Liverpool...
- Să ştii că a fost curajos. Şi-a asumat un risc enorm prin neconvocarea unui jucător precum Rio Ferdinand. Ştia foarte bine că va fi criticat, dar a rămas ferm pe poziţii.

- Ai încredere în antrenor?
- Sigur! Hodgson a schimbat atmosfera de la echipa naţională. Fiecare fotbalist ştie care este rolul său în angrenaj, are o partitură bine stabilită. Ceea ce nu s-a întîmplat în "era" Capello.

Amintiri cu români

- În Anglia şi Olanda, ai dat piept cu nume mari...
- Wow, să ştii! Îţi spun doar cîţiva: Bryan Robson, Gascoigne, Hoddle, Kluivert, fraţii De Boer, Van Nistelrooy... Dar puteam fi nu doar adversar, ci chiar coleg cu trei giganţi, dintre care doi români!

- Cine?
- După Mondialul din '94, m-am antrenat cu Tottenham în presezon. Antrenor era Osvaldo Ardiles, care m-a vrut şi la West Brom. Trebuia să semnez, cînd, într-o vineri, Ardiles îmi spune: "Mark, schimbare de plan. Patronul vrea să aducă străini de la CM". Luni, i-am văzut la echipă pe Gică Popescu, Ilie Dumitrescu şi Klinsmann. Am înţeles situaţia şi am plecat .

Burke despre...
... România: "Situaţie socială diferită faţă de vestul Europei"
... Rapid: "Fanii! Senzaţionali, atmosferă incredibilă"
... Giuleşti: "Excelent pentru suporteri, tribunele se revarsă pe tine"
... Rednic: "Condiţie fizică incredibilă, ar fi putut juca alături de noi"
... Copos: "Nu l-am cunoscut bine, era interesant, misterios"

"Fanii Rapidului erau extraordinari. La un meci jucat prin Moldova, s-au enervat atît de tare încît săreau sticlele de bere pe pista de atletism" (Mark Burke, fost jucător Rapid)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.