EURO 2012

Stoichiţă analizează lucid europeanul din Ucraina şi Polonia: "Fotbalul trebuie să aducă lumea la stadion"

+2 Foto
Stoichiţă regretă eliminarea lui Ibrahimovici de la Euro

Articol de Cristian Geambașu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Paradoxala Italie, meschina Grecie, estetica Portugalie, încîntătoarea Spanie. Sînt cîteva dintre caracterizările lui Mihai Stoichiţă după faza grupelor de la Euro 2012. Păreri şi previziuni, note şi analize concentrate ale unui om care ştie cu ce se mănîncă fotbalul. Şi căruia îi place să povestească despre fotbal.

Lui Mihai Stoichiţă nu-i place să i se spună "fostul antrenor al Stelei". Mai mult, simt că a început să-l incomodeze şi porecla "Lippi". Crede că îl definesc alte calităţi. Dar îi place fotbalul şi, spre deosebire de mulţi dintre colegii lui de meserie, se uită ca un microbist veritabil la meciurile de la Euro.

Prilej pentru un scurt şi necesar dialog înaintea sferturilor de finală. O discuţie numai şi numai despre fotbal, dincolo de presiunea rezultatului, clasament, patroni, valize şi telefoane.

- Mihai, este un Campionat fără mari surprize dacă excludem eliminarea Olandei. De ce au dispărut outsiderii?
- Vorbim tot mai mult despre valoarea individuală, nu doar despre forţa echipei. Spania, Anglia, Franţa, Germania, Italia au oameni care evoluează la cel mai înalt nivel, la cele mai bune echipe din lume.

Între meschini şi cei care încîntă

- Mihai, ştim sfertfinalistele de la Euro. Caracterizează-le într-o propoziţie, maximum două, pe fiecare. Apoi o notă care să reflecte valoarea şi forma arătată pînă acum.

Portugalia - Joacă un fotbal frumos, dar o echipă pedepsită la început de pasivitatea lui Cristiano. Premiată apoi de revenirea aceluiaşi Cristiano. Estetic, o echipă foarte frumoasă. Nota 8.

Cehia - beneficiara unei conjuncturi fericite. A profitat şi de ghinionul ruşilor. O formaţie disciplinată, harnică şi cam atît. Nota 6,5.

Germania - Multă rigurozitate, dar şi o schimbare profundă în filozofia de abordare a jocului. Nemţii se apropie mult acum de atributele fotbalului latin, cu pase scurte, progresie şi dezvoltarea fazelor pe flancuri. Puternici, tehnică utilă foarte, foarte bună. Nota 9.

Grecia - Nu-mi place Grecia. Acelaşi fotbal meschin din 2004. Nu intră în nici un stil cunoscut, poate doar cel la mica ciupeală. Nota 6.

Spania - Încîntătoare ca întotdeauna, dar şi senzaţia că ai inima cît puricele că va păţi ce a păţit Barcelona. Nota 9.

Franţa - O echipă în căutarea gloriei pierdute. Destul de neconcludentă, dar o formaţie de calitate, alcătuită din jucători bine crescuţi din punct de vedere fotbalistic. Nota 7,5.

Anglia - Ca întotdeauna, purtătoarea unor mari speranţe. Să nu fie şi deziluzii pe măsură. Nu m-a impresionat în mod deosebit. Poate prin apariţia lui Rooney să devină mai puternici. Nota 7.

Italia - Potenţial extraordinar, echipă caracterizată de aceleaşi paradoxuri dintotdeauna. Poate oricînd să-ţi cîştige o competiţie, chiar şi acum, cînd fotbalul peninsular pare profund bolnav. Nota 8,5.

Aşteptîndu-l pe Cech

- Hai acum să vedem care a fost în opinia ta jucătorul determinant al fiecărei naţionale calificate în "sferturi".

Portugalia - Cristiano Ronaldo. Să îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului, char dacă a fost inegal în evoluţii. Continuă duelul la distanţă cu Messi. Nota 8,5

Cehia - Îl aştept pe Cech să fie cel care va contribui la echilibrul echipei. Cel pe care îl ştim. În rest, nu am nici un remarcat.

Germania - Schweinsteiger, el este jucătorul-cheie. Aduce siguranţă, el dă tonul la muzică. Nota 8.

Grecia - Karagounis. Acelaşi Karagounis pe care îl ştim. Mă întreb ce se va întîmpla cu grecii cînd se va lăsa de fotbal Karagounis. Nota 7,5.

Spania - Iniesta, de departe, dar mi-a plăcut şi Torres. Iniesta, el este adevăratul dirjor. Nota 8.

Franţa - Benzema şi Ribery, dar mai mult pentru potenţial, pentru viitorul în competiţie. Amîndoi între 6,5-7.

Anglia - Gerrard, solid, precis, muncitor. Nota 7,5. Posibil un Rooney de nota 8-9 mai departe

Italia - Andrea Pirlo, indispensabil pentru sistemul lor de joc. Un regista clasic. Nota 8.

Filozofia spaniolă

- Ce îţi place la acest Euro?
- Faptul că aproape toate echipele se inspiră din stilul de joc constructiv al spaniolilor. Este filozofia de joc care aduce lumea la stadion.

- Ai remarcat un sistem de joc predominant?
- În general, naţionalele prezente la Euro au folosit ori 4-3-3, ori 4-2-3-1. Fără excepţie practic, pe faza defensivă s-a jucat în 4-5-1.

- Echipa-revelaţie de pînă acum?
- Italia. Este mult mai ofensivă şi poate interpreta mai multe partituri. Arată că se poate regenera de fiecare dată după un mare scandal.

- Dar deziluzia?
- Olanda, fără contracandidat. Sterilă, obosită, dezvoltare fără vlagă a jocului, apărare lentă, de nerecunoscut.

- Mihai, care a fost pentru tine imaginea cea mai frumoasă de la acest Euro?
- Îmbrăţişarea dintre Slaven Bilici şi Del Bosque. Mi s-a părut gestul cel mai uman.

- Dar imaginea cea mai şocantă?
- Balotelli după ce a dat golul în meciul contra Iralandei, cînd a vrut să-l înjure pe Prandelli.

- Ce zici de arbitrii adiţionali?
- Nu-mi dau seama ce se întîmplă, este neverosimil. Sau poate errare humanum est. Dar eu zic că ideea nu trebuie abandonată.

- Iar acum ghiceşti care este ultima întrebare...
- Cine se califică în semifinale?

- Da, cine?
- Germania, Spania, Italia, Portugalia. Cred că Franţa şi Anglia nu au forţa să meargă mai departe.

"O să îmi lipsească Zlatan de la acest Euro. Dacă regret ceva, pe el îl regret" (Mihai Stoichiţă)

"Grecii? Un popor care se dăruie fotbalului, dar care joacă la mica ciupeală" (Mihai Stoichiţă)

"Îmi place la acest Euro că aproape toate echipele se inspiră din stilul de joc constructiv al spaniolilor. Este filozofia de joc care aduce lumea la stadion" (Mihai Stoichiţă)

"Nu-mi dau seama ce se întîmplă cu arbitrii adiţionali, este neverosimil. Sau poate errare humanum est. Dar eu zic că ideea nu trebuie abandonată" (Mihai Stoichiţă)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.