EURO 2012

De ce nu mai e Germania ”uber alles” » Nemţii pleacă din nou fără trofeu de la un turneu final

+3 Foto
Selecționerul Low, imaginea vie a falimentului german

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

O genă modificată, jucători marcaţi psihic şi un selecţioner care a greşit total partitura au condus la o nouă dezamăgire în tabăra unei naţiuni obişnuite cu succesele.

2006, 2008, 2010, 2012. Mereu aceeaşi istorie. Germania e tot timpul acolo sus, între primele patru. Dar nu mai cîştigă trofee. Sînt deja 16 ani de la ultimul mare triumf, celebrat la Euro 1996. Ce s-a întîmplat?

Altă mentalitate
O posibilă explicaţie se regăseşte chiar în structura primei lor reprezentative. Exemplu, titularii semifinalei cu Italia. Doar Neuer, Hummels, Badstuber, Lahm, Schweinsteiger şi Kroos sînt germani get-beget. Unui Boateng, Gomez sau Khedira, în schimb, le curge şi altfel de sînge în vine. Ozil e turc, Podolski, polonez.

Ei au modificat "gena" naţionalei. Au dat culoare jocului. Germania nu mai e Panzerul anilor '70-'80. Germania joacă mai spectaculos. Dar, pe de altă parte, acestor "implanturi" le lipseşte mentalitatea de învingător, tipic nemţească, a unui Beckenbauer, Gerd Muller, Klinsmann sau Voller. Şi asta se vede în meciurile cruciale, de totul sau nimic.

Marcaţi de eşecuri
Nemţii au plecat din nou cu coada între picioare de la un turneu final şi din cauza lui Bayern. Principalul furnizor al naţionalei i-a asigurat grosul şi de data aceasta. Opt jucători de top, într-adevăr, dar care au venit la lot profund marcaţi de insuccesele de la club. Învinşi în Bundesliga, în finala Cupei Germaniei şi a Ligii Campionilor. Sau, cazul lui Schweinsteiger, accidentat. Logic şi firesc în astfel de condiţii, nici unul nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. Ba unii au lăsat chiar impresia că pentru ei, Euro e un chin.

Strategie falimentară
Joachim Low a tot mutat la acest turneu final. Contra Greciei (4-2) a făcut chiar trei modificări în primul unsprezece. Şi-a crezut că-i va surprinde şi pe azzurri, dar a eşuat lamentabil. Odihniţi în "sferturi", Podolski şi Gomez şi-au ieşit din ritm şi au dezamăgit crunt, trebuind să-i înlocuiască după 45 de minute. Kroos pe flancul drept a fost iarăşi o decizie falimentară. Intrat deseori în centru, mijlocaşul lui Bayern l-a lăsat pe Boateng fără sprijin. Iar de acolo au plecat ambele goluri ale unui nou faliment german.

"Sînteţi prea soft pentru un titlu. A juca frumos nu e de ajuns pentru triumfa" (Bild, cotidian german)

16 ani sînt de cînd Germania n-a mai cîştigat un trofeu. Ultimul datează de la Euro 1996: 2-1 cu Cehia în finală

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.