Calificate în premieră la un turneu final, fetele din lotul sub 19 ani s-au pregătit la Cîmpina hotărîte să obţină o performanţă la care băieţii n-au ajuns niciodată. Sînt în grupă cu Danemarca, Portugalia, Turcia.
În faţa vestiarelor stadionului părăginit din Cîmpina trage superautocarul de 320.000 de euro al "naţionalei" României. Din el nu coboară însă vedetele Marica, Torje sau Goian, ci junioarele-minune U19 care au surprins Europa prin calificarea la turneul final al CE 2012 din Antalya (2-14 iulie). O premieră istorică pentru fotbalul feminin românesc, dar şi o palidă consolare pentru ratările ruşinoase ale băieţilor.
E ora 9:00, iar soarele începe deja să-şi intre în drepturi. Puştoaicele intră pe teren pentru primul antrenament al zilei. Unele chiar au mers şi alură de fotbalişti, abia aşteptăm să le vedem şi ce ştiu cu mingea! Dar mai avem ceva de aşteptat.
Gărduleţe şi jaloane
Observăm prima ciudăţenie. Baloanele sînt aşezate grămăjoare-grămăjoare, dar nici una dintre fete nu fuge să le ia de capul lor, să facă giumbuşlucuri, aşa cum procedează băieţii pînă începe şedinţa.
Antrenorul Mirel Albon îşi aliniază elevele. Gărduleţele sînt pregătite. Picioarele fetelor încep să toace mărunt, mărunt, cu dexteritatea unor dansatoare de samba. Nu toate sînt însă obişnuite cu ghetele cu crampoane şi mai calcă pe cîte un obstacol. "Frecvenţă, frecvenţă, ca maşina de cust", cere tehnicianul de 44 de ani. Urmează cîteva serii de sprinturi printre jaloane, şi prima pauză de hidratare, ritual care se va repeta din 30 în 30 de minute pînă la final.
Jonglerii a la Ronaldinho
La şi jumătate se termină încălzirea. Se trece la minge, iar fiecare primeşte cîte una. "Menţinere", ordonă scurt antrenorul. Cu dreptul, cu stîngul, alternativ cu ambele picioare. Continuă cu latul, cu exteriorul, pe coapse şi pe cap. Loviturile răsună sacadat. Fetelor le scapă rar "obiectul" pe jos. Ştiu cu mingea! Fac şi fente a la Ronaldinho, trec piciorul peste minge în aer.
Camera foto şi cea de luat vederi a GSP TV nu le intimidează deloc. Căpitanul Ştefania Vătafu (18 ani), decarul Andreea Voicu (16 ani) şi Andreea Herczeg (17 ani) excelează. Se cunoaşte că sînt mijlocaşi titulari.
Cu Coraş la atac
E mai greu însă cu adversitate. Calitatea paselor şi viteza de deplasare îl fac pe Mirel Albon să ridice tonul: "Timpul între preluare şi pas trebuie să fie cît mai scurt. Pasezi şi pleci, jucaţi în mişcare şi-n viteză!". Sistemul de joc e gîndit pentru contraatac, 4-1-4-1.
Cînd ajung în preajma porţii, fetele nu stau prea mult pe gînduri şi trag din toate poziţiile. Şi n-o fac rău deloc! Aici e tare golgeterul Alexandra Lunca "Cici", un vîrf în stilul "Dulapului" Coraş din naţionala anilor '80. Stăm bine şi în apărare. Frumuşele, dar şi rele. Fiţi cu ochii pe ele!
"Nu există cîştig fără suferinţă"
În lotul U19 sînt şi două straniere, ambele mijlocaş. Ele se numesc Francesca Dicu (17 ani, de la Athletic Club Sestrese Genoa), şi Nicole Marton (17 ani, de la West Virginia Stingers Bridgeport / SUA). Prima locuieşte în Italia împreună cu părinţii ei, plecaţi să muncească în Peninsulă, iar cea de-a doua este născută în Statele Unite, dintr-o familie de imigranţi timişoreni. Francesca Dicu (foto) este una dintre puţinele "tricolore" mai excentrice. Ea are trei piercenguri în buric şi un tatuaj pe abdomen cu mesajul "No pain, no gain", adică "Nu există cîştig fără suferinţă".
Disciplină de fier
Antrenorul Mirel Albon pune mare accent pe disciplină. Tehnicianul explică de ce la loturile feminine nu apar abateri grave de indisciplină, precum "cazul Derbedeii U19". "Chiar dacă aria de selecţie este foarte restrînsă, renunţăm imediat la elementele care crează probleme. Recent am eliminat din lot o jucătoare bună, Loredana Cosma, fiindcă nu respecta programul şi încerca să influenţeze şi alte colege. Nu stăm la discuţii cu cele care greşesc, le excludem direct, fără să mai apelăm la preşedintele Mircea Sandu". Junioarele predau seara telefoanele mobile şi laptopurile.
Sacrificii incredibile
Majoritatea "tricolorelor" provin din familii cu posibilităţi financiare modeste, astfel că fotbalul reprezintă şansa lor pentru un trai mai bun. Cele mai bune cîştigă lunar la cluburile din România între 600 şi 900 de lei, iar prezenţa la CE speră să le aducă transferuri la grupări din ţări cu fotbal feminin dezvoltat, unde salariile jucătoarelor variază între 30.000 de euro şi 250.000 de euro pe an.
Pentru a-şi îndeplini visul, închizătorul Andreea Herczeg (17 ani) de la FCM Tg. Mureş face mari sacrificii: "Am probleme la genunchiul drept, leziune la menisc şi la ligamente. Voi juca, iar după turneu mă operez. E şansa noastră". Fundaşul stînga, Adina Giurgiu, a pătimit mult. În 2009 a suferit o dublă fractură de tibie şi peroneu, iar medicii îi prevedeau finalul prematur de carieră. A luptat şi acum e la Euro.
450 de jucătoare legitimate sînt în România, în timp ce Germania are 1.250.000 de fotbaliste, dar nu este calificată la CE 2012
2.500 de lei este suma oferită de FRF junioarelor ca primă de calificare la CE 2012, după 1-0 cu Franşa, 2-0 cu Islanda şi 0-0 cu Olanda
8 junioare au selecţii şi la naţionala de senioare: portarul Părăluţă, Vătafu, Voicu, Giurgiu, Gornea, Corduneanu, Lunca şi Herczeg
"România poate produce marea surpriză la Euro. Avem echipă omogenă, golgeterul preliminariilor şi o apărare care a luat doar trei goluri" (Mirel Albon, selecţioner România U19 feminin)
"Vreau luăm o medalie, ar fi cel mai frumos cadou de ziua mea. Pe 12 iulie împlinesc 19 ani. Băieţii ne invidiază, dar să muncească şi ei pentru a se califica la turnee finale. Chivu e modelul meu, Mutu a fost" (Ştefania Vătafu, căpitan România U19)
"Avem mari şanse să devenim campioane europene. Visul meu e să joc în Spania sau Germania. Calităţile mele sînt viteza şi şutul puternic" (Alexandra Lunca, atacant România U19)
"Nimeni nu are încredere că putem obţine performanţe mai bune decît băieţii. Noi sîntem cuminţi, nu mergem în cluburi, nu bem şi nu băgăm băieţi în cantonament. Îmi place Torje, fiindcă e mic, aşa ca mine" (Andreea Voicu, mijlocaş România U19)
PROGRAM
Grupa A: România, Danemarca, Portugalia, Turcia*
România - Danemarca (luni, 21:30), România - Portugalia (joi, 21:30), România - Turcia (duminică, 21:30)
Grupa B: Spania, Serbia, Anglia, Suedia
*Primele două echipe clasate în grupe se califică în semifinale (11 iulie). Finala va avea loc pe 14 iulie. Eurosport va transmite o semifinală şi finala.
Componenţa lotului României deplasat la Euro 2012 rezervat selecţionatelor de junioare U19 : Părăluţă Andreea, Niculescu Iulia - portari; Corduneanu Andreea, Prunean Roxana, Gorea Ana-Maria, Vasile Giorgiana, Giurgiu Adina, Lunca Alexandra, Voicu Andreea, Nicole Marton, Bâtea Mara, David Marta, Herczeg Andreea, Vătafu Ştefania, Senko Renata, Ceauşu Andreea, Sandu Cristina, Dicu Francesca.
Echipa-tip: Părăluţă - Gornea, Corduneanu, Vasile, Giurgiu - Herczeg - Bâtea, Vătafu, Voicu, Dicu - Lunca
{{text}}