EURO 2012

Balon de Oro » Iniesta şi Casillas au devenit favoriţi la cucerirea titlului de cel mai bun fotbalist al anului

Iniesta a fost "creierul" Spaniei la Euro

Articol de Gabriel Berceanu  —  luni, 02 iulie 2012

Victoria la Euro confirmă doi candidaţi de marcă pentru trofeul FIFA: portarul lui Real, care nu a primit gol de 510 minute la Euro, sau mijlocaşul Barcelonei, "creierul" creativ?

A trecut mai bine de o jumătate de secol de cînd un fotbalist spaniol nu a obţinut rîvnitul trofeu, iar ultimele ediţii au fost o afacere Cristiano Ronaldo (2008) - Messi (2009-2011). Cu Euro în braţe, Casillas şi Iniesta sînt acum în cărţi: cifrele lor dau peste cap toate statisticile.

"Portar" în spaniolă? Iker!
În finala cu Italia, portarul de 31 de ani al Spaniei a doborît recordul de invincibilitate al legendarului Zoff: Casillas a adunat 510 minute fără gol primit! E liderul selecţiilor din toată istoria "naţionalei" (138 apariţii) şi a cucerit în acest sezon titlul de campion al Spaniei, cu Real Madrid.

Ar fi pentru prima oară din 1963 cînd un portar obţine Balonul de Aur: de la rusul Iaşin, doar jucătorii de cîmp s-au bucurat de glorie. Doar că Iker, prezent în echipa anului UEFA de fiecare dată în ultimele 5 sezoane, e gata să contrazică obişnuinţa.

Împăratul de 28 de ani
Andres Iniesta a ajuns la maturitate şi are un palmares fabulos: în Spania, cinci titluri de campion, cinci Supercupe şi două Cupe, în Europa, trei Ligi ale Campionilor şi două Supercupe ale Europei! Mijlocaşul coordonator al Barcelonei s-a clasat pe 4 în clasamentul Balonului de Aur 2009 şi acum atacă treapta întîi a podiumului.

Al treilea cel mai scump fotbalist al planetei, estimat la 65 milioane de euro, după Messi şi Ronaldo, Iniesta are la Euro un assist şi a fost declarat "omul meciului" în partidele Spaniei din grupă cu Italia şi Croaţia.

52 de ani au trecut de cînd un spaniol a cîştigat trofeul: Luis Suarez (Barcelona) în 1960

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.