Campionate

Mozaic în 26 de litere! » Cele mai importante repere ale primului European estic

Nebunie la Madrid la petrecerea campionilor

Articol de Andrei Crăiţoiu, Răzvan Luţac  —  joi, 05 iulie 2012

După 31 de meciuri în care s-au marcat 76 goluri, Spania a reuşit să cîştige finala contra Italiei, cu 4-0, şi intră în istoria fotbalului mondial. Spania rămîne Regina Europei, cel puţin pentru încă 4 ani.

Acest turneu final găzduit în premieră de Ucraina şi Polonia este marele merit al lui Platini. După aproape 3 săptămîni, Spania reuşeşte să scrie istorie şi să o egaleze pe Germania, eliminată de Italia în semifinale, care avea trei trofee în palmares.

Au fost clipe frumoase, scoruri spectaculoase, dar şi dezamăgiri pe măsură. Bucuria spaniolilor şi tristeţea italienilor vor fi cu greu uitate, însă spectacolul e cel care ne-a făcut să ne bucurăm de meciurile de la turneul final. Iată cele mai importante momente, transpuse în alfabetul Euro.

ARBITRU
Portughezul Pedro Proenca, 41 de ani, a primit marele cadou. Cel mai bun arbitru lusitan din 2011, Proenca a condus finala Spania - Italia. Cu cîteva săptămîni înainte, arbitrase finala Ligii, Bayern - Chelsea!

BAROS
Milan Baros (30 de ani), căpitanul Cehiei, s-a retras de la "naţională". Decizia a fost luată după eliminarea din "sferturi", suferită în faţa Portugaliei. Baros are 91 de selecţii la prima reprezentativă.

CASILLAS
Iker Casillas a doborît recordul de selecţii al Spaniei, 137. În plus, a devenit şi unicul fotbalist din lume care are 100 de victorii la "naţională"! Alt record: 510 minute fără gol primit la Euro.

DEZAMĂGIRE
Mario Balotelli a fost poate cel mai trist italian după finala pierdută în faţa Spaniei. Acesta a plecat imediat la vestiare, apoi s-a întors pentru a primi medalia, a stat pe gazon şi a plîns în hohote.

ELIMINARE
Grecul Papastathopoulos a fost primul jucător eliminat de la acest Euro, chiar la meciul inaugural cu Polonia. Tot atunci, arbitrul Carballo l-a dat afară şi pe polonezul Szczesny. Ultimul "roşu" a fost primit de irlandezul Andrews, cu Italia.

FANI
Numărul turiştilor care au vizitat Ucraina şi Polonia a crescut semnificativ la Euro. În fan-zone-urile din Kiev şi Varşovia, partidele au fost urmărite mereu de 150.000 de spectatori străini.

GRECIA
Una din surprizele acestui CE. Fără şanse pe hîrtie după primele meciuri din grupă, a învins şi a eliminat favorita Rusia. Rămîn laitmotiv închinăciunile lui Karagounis, împlinite de un "sfert" cu Germania, pierdut însă de eleni.

HENŢ
Turneul a început şi s-a sfîrşit cu două faze identice. La deschidere, polonezul Perquis a atins balonul cu mîna în careu, însă arbitrul Velasco a lăsat jocul să continue. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în finală! La 2-0 pentru Spania, lovitura de cap a lui Sergio Ramos a fost oprită cu mîna de către Bonucci, dar arbitrul Proenca nu a arătat punctul cu var.

INIESTA
Declarat jucătorul turneului, Iniesta a devenit favorit pentru Balonul de Aur. Jucătorul Barcelonei are un palmares formidabil, reuşind să cîştige 5 titluri de campion în Spania, 2 Cupe şi 5 Supercupe, dar şi 3 Ligi ale Campionilor şi 2 Supercupe ale Europei. Şi este dublu campion european (2008, 2012) şi mondial (2010).

JUCĂTORI
Bayern Munchen a avut cei mai mulţi convocaţi la acest turneu final, 12. Pe poziţia secundă s-au clasat Real Madrid şi Arsenal, cu cîte 11 jucători, iar podiumul a fost înschis de Dinamo Kiev, cu 10 jucători.

KASSAI
Favorit să conducă finala de la Euro, ungurul Viktor Kassai a fost trimis acasă după grupe. Motivul? În minutul 62 al meciului Ucraina - Anglia, ucraineanul Devici a şutat, iar Terry a scos balonul de după linia porţii. Kassai a lăsat jocul să continue, neacordînd golul.

LEWANDOWSKI
Polonezul a marcat primul gol de la acest Euro, în partida inaugurală cu Grecia (1-1). Atacantul Borussiei Dormund a avut un sezon excelent, reuşind să înscrie 30 de goluri în cele 46 de meciuri jucate pentru campioana Germaniei.

MATA
Juan Mata şi Fernando Torres sînt unii dintre puţinii jucători care cîştigă un Euro şi Liga Campionilor în acelaşi an. Aceştia reuşiseră un prim triumf cu Chelsea, împotriva lui Bayern. Luis Suarez era singurul spaniol care reuşise această performanţă, în 1964.

NASRI
Unul dintre cei mai nervoşi jucători de la acest Euro. După golul egalizator din meciul cu Anglia, francezul şi-a pus degetul la gură, ca protest împotriva jurnaliştilor de la L'Equipe. În plus, conflictele cu Blanc i-au nemulţumit pe oficialii federaţiei. El riscă 2 ani de suspendare.

OLANDA
Într-o grupă de foc cu Germania, Portugalia şi Danemarca, adversara României din preliminariile CM 2014 nu a reuşit să cîştige nici un punct la acest turneu final. Considerată favorita numărul 3 la casele de pariuri, "Portocala Mecanică" a plecat acasă rapid. În plus, a rămas şi fără antrenor.

PIRLO
Pirlo a fost "locomotiva" Italiei, trăgînd după el o garnitură care nu primise mari şanse să ajungă în finală. A înscris singurul gol din lovitură liberă de la acest turneu, iar "scăriţa" de la penaltyuri din meciul cu Anglia a întors soarta calificării în semifinale. S-a vorbit de o nominalizare a veteranului la Balonul de Aur.

QUINTĂ
Spania nu a primit gol în cinci dintre cele şase partide de la Euro. Primul şi singurul, marcat de către Di Natale, a fost primit de Casillas în partida de debut împotriva Italiei.

RONALDO
Starul lui Real Madrid a fost unul dintre cei mai dezamăgiţi jucători ai Portugaliei. Cristiano Ronaldo n-a mai apucat să execute ultima lovitură de la 11 metri în "sfertul" cu Spania. Fabregas marcase penalty-ul decisiv chiar înainte de execuţia lusitanului.

SCANDAL
Ultima lună de zile a fost una a protestelor şi a scandalului cu autorităţile celor două ţări. Peste 500 de suporteri care au venit special pentru meciurile turneului final au fost arestaţi, printre care şi trei români. În plus mai multe militante ale mişcării ucrainene Femen, care au manifestat dezbrăcate, au ajuns în arest.

TORRES
Atacantul de 28 de ani a devenit, după finala de la Kiev, primul jucător care a marcat în două finale consecutive de Euro. Prima dată a făcut-o în 2008, cînd a înscris singurul gol al finalei, iar duminică seară a marcat golul trei pentru iberici. "El Nino" a fost titular într-un singur meci!

UCRAINA
Una din cele două organizatoare a trăit doar prin Andrei Şevcenko. Veteranul a marcat două goluri împotriva Suediei şi le-a dat speranţe fanilor echipei gazdă, însă înfrîngerile cu Franţa şi Anglia i-au adus cu picioarele pe pămînt pe Blohin şi pe elevii săi.

VICENTE DEL BOSQUE
Tehnicianul Spaniei a devenit primul antrenor care cîştigă Euro, Cupa Mondială şi Liga Campionilor. După finala cu Italia, selecţionerul şi-a îmbunătăţit şi procentajul de victorii, ajungînd la un incredibil 85,2%.

WILLEMS
Olandezul Jetro Willems a fost cel mai tînăr jucător din istoria Europenelor, la 18 ani şi 71 de zile. El a bătut recordul belgianului Enzo Scifo cu 44 de zile. Titularizat de van Marwijk, puştiul a evoluat în toate cele trei partide din grupă. Cel mai bătrîn a fost grecul Kostas Chalkias, 38 de ani şi 12 zile.

XABI ALONSO
Jucătorul lui Real Madrid a fost eroul Spaniei în "sfertul" împotriva Franţei. Aflat la selecţia cu numărul 100, jucătorul basc a marcat o "dublă" şi a contribuit decisiv la calificarea naţionalei lui Del Bosque.

YOUNG
O deziluzie. Englezul a greşit multe pase şi centrări. Una dintre cauzele eliminării Albionului, el ratînd primul penalty la loviturile de departajare contra Italiei. Şutul său, venit imediat după "scăriţa" lui Pirlo, a lovit bara transversală.

ZLATAN
Ibrahimovici a ieşit în evidenţă, marcînd două goluri la Euro, ultimul printr-o foarfecă de efect. Cu toate acestea, Suedia a terminat grupa pe ultimul loc, fără să piardă categoric vreo partidă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.