Superreportaje

GALERIE FOTO Jucăm şi cricket! » Echipa naţională a cîştigat recent ediţia inagurală "Tri Nations"

+12 Foto
Indianul Ruben, unul dintre cei mai buni jucători ai "naţionalei" Romîniei de cricket, loveşte mingea şi face iar puncte în disputa cu Bulgaria

Articol de Marius Mărgărit  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Scopul "tricolorilor" este ca "în cîţiva ani să ajungem în elita europeană" şi, o dată cu inaugurarea centrului naţional de cricket de la Moara Vlăsiei, în 2013, România să organizeze turnee de anvergură cu marile forţe ale continentului.

Pare incredibil, dar cricketul e un sport mai vechi în România chiar şi decît fotbalul. Dovada se află în ziarul britanic The Times din 19 iunie 1893.

Într-o notiţă apărută în pagina de rezultate, sub titlul "Cricket în România", se preciza că "Pe 18 iunie 1893, în prezenţa prinţului şi a principesei (n.r. Regele Carol I şi soţia sa, Elisabeta), a avut loc primul meci de cricket desfăşurat în România, între reprezentantele oraşelor Bucureşti şi Brăila. Partida s-a încheindu-se cu victoria Brăilei la 17 puncte diferenţă".

Doar 6 ani mai tîrziu este consemnată şi prima partidă de fotbal disputată în Romînia după regulile moderne, la Timişoara, între două echipe de elevi ai liceului Piarist.

Doar 3 români în echipa naţională
Cricketul n-a prins însă în România. Abia la începutul anilor 2000, străini stabiliţi aici, englezi, australieni, indieni, pakistanezi, au reaprins aici flacăra acestui sport. Acum, în România există 8 cluburi care îşi dispută de trei ani titlul intern. În fiecare echipă, românii sînt minoritari, excepţia fiind Titans Timişoara Cricket Club, unde mai joacă doar trei indieni.

Din 2010 a fost formată şi echipa naţională de cricket a României, alcătuită în mare parte tot din străini: 5 indieni, 4 pakistanezi, un srilankez, un australian, un galez şi 3 români, Laurenţiu Nicolae (34 de ani), Radu Dagla (36 de ani) şi Bogdan Mercea (26 de ani).

Tot atunci a apărut şi primul organism care guvernează acest sport la noi, Consiliul Naţional de Cricket, o fundaţie prezidată şi sponsorizată de fostul baschetbalist român Gabriel Marin, patronul concernului Omnilogic. De curînd s-a început un program de promovare a cricketului în 10 şcoli, tot mai mulţi copii fiind pasionaţi de acest sport.

Au început din curiozitate
Cînd îi întrebi, toţi cei trei internaţionali români îşi aduc aminte de primii paşi în cricket în acelaşi fel. Aveau prieteni şi cunoştinţe indieni sau pakistanezi, care practicau acest sport "ciudat" prin parcuri. S-au dus, din curiozitate, să vadă despre ce este vorba, apoi au început să joace, să înveţe regulile, sfîrşind prin a fi cuceriţi de cricket.

Radu Dagla a fost handbalist şi practicant de jiu-jitsu, iar acum e fizioterapeut. Joacă la Titans Timişoara. "Nu ne putem compara cu indienii, cu pakistanezii, dar învăţăm de la ei. Avem mulţi băieţi noi, români, care abia au început să joace. În India, cricketul e în sînge, copiii se joacă de mici cu o minge prinsă cu sfoară de mînă, să n-o piardă. Eu cred că avem şanse să devenim şi noi, românii, o forţă în acest sport, extrem de spectaculos dacă ajungi să-l înţelegi şi să-l practici".

"E multă adrenalină în cricket"
Colegul său, Bogdan Mercea, a fost tot handbalist, portar. A jucat la Satu Mare, la Rennes, în Franţa, apoi la Politehnica Timişoara.
"Cricketul îmi aduce aminte de handbal. Cînd vine adversarul şi aruncă mingea aia grea spre tine, parcă aş fi la handbal, la aruncările de 7 metri. E multă adrenalină în sportul ăsta, dar nu cînd priveşti, ci cînd îl joci", mărturiseşte entuziast Bogdan, care este inginer mecanic.

Primul român din "naţională"
Laurenţiu Nicolae (34 de ani) este unul dintre cei mai experimentaţi jucători români de cricket. Lucrează în administraţia firmei lui James Kodor, australianul care este şi căpitanul echipei României de cricket.

"La primele încercări mi se părea aiurea. Nu ştiam nimic despre cricket. Dar apoi am învăţat mişcările, regulile, am început să prind drag de acest sport", spune Laurenţiu. Este primul român selecţionat în "naţionala" României de cricket, dar în tinereţe a jucat fotbal, fiind chiar şi în lotul Chindiei Tîrgovişte.

"Profesorii" Sudeep, Ruben şi Sanjay
Chiar dacă ambiţiile sînt mari, jucătorii români sînt încă la început. La echipa naţională, lideri rămîn jucătorii asiatici, dintre ei desprinzîndu-se trioul Sudeep- Ruben - Shanjay.

Primii doi sînt indieni şi excelează la bîte, ultima oară reuşind, în finala cu Bulgaria, să reziste în teren 13 overuri, timp în care au făcut 83 de puncte. Shanjeel este pakistanez şi este unanim recunoscut ca fiind cel mai bun bowler (aruncător) din România.

Primul trofeu internaţional, Cupa "Tri Nations"
În absenţa unei Federaţii de cricket, România nu face parte încă din organismele internaţionale, iar reprezentativa nu este cotată în ierarhia mondială, unde marile forţe sînt Anglia, India, Pakistan, Sri Lanka. În Europa, cele mai tari echipe sînt Irlanda, Scoţia, Olanda, Ungaria.

Totuşi, în 2010, la Campionatul European rezervat echipelor din Estul Europei, România s-a clasat pe locul 4. Recent, la Bucureşti a cîştigat turneul inaugural "Tri Nations", unde au mai participat Serbia şi Bulgaria. În finală, "tricolorii" s-au impus categoric în faţa vecinilor de la sud cu 154 la 113. Iar marea provocare a anului este Campionatul European ce se va disputa în septembrie, chiar în Bulgaria.

Bijuteria de la Moara Vlăsiei
De doi ani, Consiliul Naţional de Cricket, condus de Gabriel Marin, a demarat construcţia Centrului Naţional de cricket de la Moara Vlăsiei. "Va fi cel mai mare şi mai modern centru de acest profil din Europa, exceptînd insula britanică. Vom avea şapte terenuri, toate cu suprafaţă naturală, iar la partide vor putea asista 10.000 de spectatori. Terenurile sînt gata, dar e nevoie de timp pentru ca straturile de pămînt să se fixeze. În 2013 îl vom inaugura", a spus Gabriel Marin, al cărui obiectiv este să ducă în cîţiva ani "naţionala" de cricket a României în elita internaţională.

"La început nu îmi plăcea cricketul. Dar acum îmi pare rău că nu am cu 10 ani mai puţin, să pot juca mai mult" (Radu Dagla, internaţional român cricket)

"Echipa naţională de cricket e abia la început, dar creştem. Ne ajută enorm jucătorii indieni şi pakistanezi. Ei au cricketul în sînge, ştiu mişcările, trucurile, stategia" (Bogdan Mercea, internaţional român de cricket)

"Nu ştiu dacă vom reuşi vreodată să aliniem în echipa naţională de cricket doar români. Dar important e să ajungem să jucăm cu marile forţe, unde putem folosi şi maximum 3 stranieri" (Laurenţiu Nicolae, internaţional român cricket)

"Noi jucăm cricket de plăcere, dar vrem să ajutăm România să aibă o echipă naţională puternică. Sînt deja cîţiva jucători de valoare aici, totul este să capete experienţă" (James Kodor, australian, căpitanul echipei României de cricket)

Cum se joacă cricketul
- O echipă este formată din 11 jucători şi o rezervă
- Jocul are două etape, echipele fiind pe rînd la bîte şi la aruncare/prindere
- pe teren cei 11 jucători ai echipei la aruncare/prindere joacă împotriva a doi adversari cu bîte (batsmani), care apără cele două porţi
- "porţile", alcătuite din trei beţe de 60 de cm înălţime, înfipte în gazon la 10 cm distanţă între ele
- Mingea este aruncată de sus în jos, astfel încît să lovească "poarta"
- Porţile se află la 20 de metri una de cealaltă
- O rundă se încheie fie după cele 20 de overe (serii de cţte 6 aruncşri legale) ale echipei aflate la aruncare, fie după eliminarea a 10 batsmani
- Terenul are formă ovală şi dimensiuni variabile, între 30 şi 90 de metri faţă de culoarul dintre cele două porţi
- Jucătorii care aruncă mingea - bowleri
- Cei care apără porţile cu bîta - batsmani
- Scopul bowlerilor este să elimine batsmanii
- Scopul batsmanilor este să nu fie eliminaţi şi să acumuleze cît mai multe puncte pînă cînd echipa la aruncare/prindere îşi termină toate aruncările.

Cum se punctează în jocul de cricket
Numai echipa aflată la bîte acumulează puncte:
6 puncte - lovită cu bîta, mingea ajunge direct în afara terenului.
4 puncte - mingea iese din teren, dar nu înainte de a atinge solul
1 punct - pentru fiecare parcurgere a distanţei dintre cele două porţi a batsmanilor înainte ca echipa adversă să recupereze mingea lovită cu bîta şi să lovească o poartă
1 punct - pentru fiecare wide-ball - mingea aruncată în afara culoarului special de 2 metri lăţime dintre cele două porţi

Cum se elimină batsmanii:
- Cînd mingea aruncată de bowler atinge unul dintre cele trei beţe ale porţii
- Cînd portarul, aflat chiar în cadrul "porţii", loveşte voluntar sau nu mingea cu piciorul
- Cînd mingea lovită cu bîta este prinsă de un adversar înainte să atingă pămîntul
- cînd barsmanul nu reuşeşte să parcurgă distanţa dintre porţi pînă cînd adversarii recuperează mingea şi lovesc o poartă

176 de grame are mingea de cricket, care poate produce accidentări grave, de aceea batsmanul are nevoie de protecţie

260 de puncte reuşite într-un meci este recordul mondial la cricket, realizat de India într-o partidă cu Kenya, la CM din 2007

700 de euro costă un echipament complet pentru "batsman", care este obligat să poate cască, mănuşi şi apărători la picioare, pentru protecţie. O bîtă bună costă 200 de euro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.