După căzăturile repetate pe care plutonul le-a suferit în etapa de ieri, caravana a început prima etapă de căţărare cu geamantanele pline de betadină, bandaje şi gheaţă împotriva inflamaţiilor. Ryder Hesjedal, vîrful de lance al celor de la Garmin-Sharp şi cîştigătorul Turului Italiei, a abandonat înainte de startul zilei, preferînd ceaiul cald al canadienilor în favoarea înaugurării căţărării de pe Planche des Belles Filles. Cei 199 de kilometri din partea de Nord-Est a Franţei au fost condimentaţi cu două căţărări de categoria a III-a, Col de Grosse Pierre şi Col du Mont de Fourche, înainte de sosirea programată pe o căţărare scurtă, de doar 6 kilometri, dar cu porţiuni de 11-13%.
Gautier (EUC), Riblon (ALM), Sanchez (RAB), Sorensen (STB), Fofonov (AST), Martin Velits (OPQ) şi Albasini (OGE) au îndrăznit să deschidă primii uşa spre glorie, au construit o evadare de şase minute şi s-au rugat ca un pluton sfîşiat de durere să aibă răbdarea necesară unui bilet de voie. Sky şi RadioShack s-au îmbulzit să-i hăituiască pe evadaţi, Sagan s-a dezmorţit la sprint, iar Garmin a preluat iniţiativa mai mult din plictiseală.
Cu 10 kilometri înainte de final, grupul fruntaş a fost compromis, Jurgen Van Den Broeck şi Alejandro Valverde au pierdut secunde grele, după probleme mecanice, şi Cadel Evans şi-a iuţit bidiviii de la BMC în fruntea plutonului. Totuşi, 3 curbe pe singura căţărare de talie din competiţie şi australianul nu mai avea nicio direcţie în care să-şi vadă coechipierii, dacă nu îşi întorcea complet capul.
Sub pedalele drăceşti duse de oamenii de la Sky, rutieri precum Fabian Cancellara, Samuel Sanchez, Alejandro Valverde sau Frank Schleck s-au prelins pe asfaltul încins, lăsîndu-i în frunte pe Rein Taaramae (Cofidis), Chris Froome, Bradley Wiggins (Sky), Vicenzo Nibali (Liquigas) şi Cadel Evans. Panta dură, flancată de fani entuziaşti şi încurajări zgomotoase, a declanşat un sprint regal, condus de Evans şi contrat de cei doi oameni de la Sky, care a confirmat o lege nescrisă a ciclismului: învingătorul se alege din echipa cu cei mai numeroşi ciclişti prezenţi.
În vîrstă de 27 de ani, Chris Froome, ciclistul născut în Nairobi, dar care apără culorile Marii Britanii, a fost mai agil decît Cadel Evans. A sprintat bine, a pus cîteva biciclete în calea locului secund şi a obţinut prima victorie de etapă din carieră.
Clasamentul etapei:
1.Christopher Froome (GBr) Sky 4:58:35
2.Cadel Evans (Aus) BMC 0:00:02
3.Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling
4.Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:07
5.Rein Taaramae (Est) Cofidis 0:00:19
6.Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:00:44
7.Pierre Rolland (Fra) Europcar 0:00:46
8.Janez Brajkovic (Slo) Astana
9.Denis Menchov (Rus) Katusha 0:00:50
10.Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan 0:00:56
Clasamentul general:
1.Bradley Wiggins (GBr) Sky 34:21:20
2.Cadel Evans (Aus) BMC 0:00:10
3.Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:16
4.Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne 0:00:32
5.Denis Menchov (Rus) Katusha 0:00:54
6.Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:00:59
7.Maxime Monfort (Bel) RadioShack-Nissan 0:01:09
8.Nicolas Roche (Irl) AG2R 0:01:22
9.Christopher Froome (GBr) Sky 0:01:32
10.Michael Rogers (Aus) Sky 0:01:40
Sporturi • Ciclism • TURUL FRANŢEI, etapa 7, Tomblaine - La Planche des Belles Filles, 199 km
Frooome, frooome » Sky a pus piciorul în prag în Turul Franţei
Christopher Froome (foto: reuters)
Articol de Mitică Docan — sâmbătă, 07 iulie 2012
Prima etapă a adevărului a confirmat oamenii care se vor bate pentru clasamentul general în Turul Franţei: Cadel Evans şi Bradley Wiggins. Britanicul Chris Froome a cîştigat prima sa etapă în Hexagon, confirmând clasarea impresionantă din Turul Spaniei 2011, în timp ce coechipierul său, Bradley Wiggins, a îmbrăcat tricoul galben
{{text}}