Nationala

Recurs la amintiri » Astăzi am ratat şansa podiumului mondial. Unde erai la Suedia-România?

România-Suedia 2-2 (foto: enational.ro)

Articol de Liviu Manolache  —  marţi, 10 iulie 2012

Au trecut 18 ani de cînd visul american a luat sfîrşit. Pe 10 iulie 1994, Romania a fost foarte aproape de semifinalele Campionatului Mondial din SUA, dar neşansa a transformat în lacrimi speranţele Generaţiei de Aur.


SĂ NE ADUCEM AMINTE

Partida de pe Stanford Stadium din San Francisco
a fost una echilibrată. Vedeta suedezilor, Thomas Brolin a deschis scorul în minutul 78 după o schemă lucrată ce a prins pe picior greşit apărarea noastră. Tricolorii au reuşit să egaleze în ultimele minute prin Răducioiu, cel care a reluat în poartă balonul şutat de Hagi şi deviat de un fundaş advers.

S-a intrat în prelungiri, iar în minutul 101, acelaşi Răducioiu a şutat de la marginea careului mare şi a dus România în avantaj. Imediat după reluarea jocului, nordicii au rămas în zece după ce Stefan Schwarz l-a faultat din postura de ultim apărător pe Ilie Dumitrescu. A venit minutul 115, minut în care Florin Prunea a ieşit greşit la o centrare venită din partea dreaptă a atacului suedezilor, iar, înaltul atacant Kennet Andersson a reluat cu capul în plasa porţii apărate de goalkeeper-ul tricolorilor.

S-a ajuns la penalty-uri, acolo unde, alţi doi jucători extraordinari au ratat, Dan Petrescu şi Miodrag Belodedici. Pentru a doua oară, România a părăsit un turneu final în urma executării loviturilor de pedeapsă, prima dată consemnîndu-se în 1990 (România-Irlanda).

România a fost eliminată în faza sferturilor, performanţa realizată de cei numiţi mai tîrziu “Generaţia de aur” rămînînd unică în istoria fotbalului românesc. Tot atunci, Gheorghe Hagi a prins "11-le World Cup 94", iar golul său împotriva Columbiei a fost votat "Cel mai frumos gol al turneului".

UNDE ERAM
Sînt 18 ani de atunci, dar cei care au prins meciul la televizor ştiu exact unde se aflau în acele momente. De aceea, GSP te provoacă la un recurs la amintiri: cum ai trăit acea partida?

 

România: Florin Prunea, Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Ionut Lupescu, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu (Basarab Panduru '84), Florin Răducioiu, Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Tibor Selymeş. Antrenor: Anghel Iordănescu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.