Liga 2

Iată scrisoarea de ameninţare ajunsă la FRF! Justiţia cere ceva, FIFA spune "NU". Ce e de făcut cu U Craiova?

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Thursday, 12 July 2012

Secretarul General Adjunct al FIFA, Markus Kattner, a trimis un comunicat oficial către FRF, cu privire la sancţiunile ce pot fi luate ca urmare a încălcării Statutului FIFA.

Procesele cîştigate de Adrian Mititelu în dauna celor de la FRF le-ar putea fi fatale celor din conducerea Federaţiei, dar acest lucru s-ar putea răsfrînge asupra tuturor echipelor care evoluează în cupele europene şi chiar naţionalei României, care pot fi excluse din competiţiile internaţionale.

Toate aceste lucuri intră în vigoare dacă nu vor fi respectate şi puse în aplicare regulamentele, deciziile luate de comisiile sportive şi TAS. Redăm, mai jos, integral, comunicatul!

Federaţia Română de Fotbal

Dl Mircea Sandu

Preşedinte

Zurich, 11 iulie 2012

Corespondenţa dvs. din 28 iunie 2012

Stimate domn,

Vă mulţumim pentru corespondenţa menţionată mai sus şi confirmăm primirea acesteia în format pe hârtie în data de 2 iulie 2012. De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la faptul că am analizat cu atenţie informaţiile cuprinse în aceasta.

În acest sens, dorim să facem referire la corespondenţa noastră anterioară din data de 16 septembrie şi 4 noiembrie 2011, prin care ne-am exprimat poziţia cu privire la obligaţiile care îi revin unei asociaţii fotbalistice afiliate la FIFA, conform Statutului FIFA. Cu toate acestea, am dori să reiterăm în primul rând că, aşa cum am arătat în corespondenţa noastră menţionată mai sus, apelarea la instanţele de drept comun este interzisă, în afară de cazul în care acest lucru este prevăzut în mod specific în regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). În acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociaţie membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanţele de drept comun a litigiilor din cadrul asociaţiei sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii şi oficialii altor asociaţii. În locul apelării la instanţele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociaţiei sau confederaţiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicţie cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanţele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanţele de drept comun

.................................................................................................

În plus, fiecare asociaţie membră va asigura implementarea celor de mai sus la nivelul asociaţiei membre, dacă este necesar prin introducerea unei obligaţii către membrii săi (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază). În acest context, dorim să subliniem că în Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipulează faptul că fiecare asociaţie membră va aplica sancţiuni oricărei părţi care nu respectă această obligaţie şi se va asigura că orice apel împotriva acestor sancţiuni va fi înaintat spre arbitraj şi nu către instanţele de drept comun.

În plus, în ceea ce priveşte posibilele sancţiuni aplicate Federaţiei Române de Fotbal în cazul nerespectării prevederilor statutare susmenţionate, având în vedere corespondenţa noastră din 16 septembrie şi 4 noiembrie 2001, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform căruia încălcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsită conform Codului disciplinar al FIFA. Din punctul nostru de vedere, credem că această trimitere este suficientă, având în vedere că o enumerare a tuturor sancţiunilor posibile menţionate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutilă. De asemenea, dorim să reliefăm faptul că încălcarea obligaţiilor ce îi revin de către o asociaţie membră poate atrage aplicarea de sancţiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociaţii membre (art. 14 şi art. 15 din Statutul FIFA).

....................................................................................

Cu toate acestea, în măsura în care legislaţia română nu pune la îndoială jurisdicţia unui tribunal arbitral la nivel naţional, respectiv jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul şi obligaţia – conform celor menţionate mai sus, de a impune jurisdicţia unui tribunal arbitral naţional sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanţă şi de a interzice recurgerea la instanţele de drept comun. În cazul în care FRF nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA.

......................................................................................................

Cu stimă,

FEDERATION INTERNATIONALE

DE FOOTBALL ASSOCIATION

Semnătură indescifrabilă

Markus Kattner

Secretar General Adjunct

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.