Portugheza Alexandrina Barbosa s-a întors în România, la echipa campioană, pentru a cîştiga Liga Campionilor.
Mai sînt cîteva minute pînă la ora 7:00, iar mercurul din termometre a urcat deja la 25 de grade, prevestind o nouă zi fierbinte la malul mării. Fetele de la Oltchim coboară uşor din camere, cu ochii cîrpiţi de somn, pentru primul antrenament pe plajă din stagiul de la Mamaia.
În fruntea lor, cu zîmbetul pe buze, Jakob Vestergaard îşi potriveşte paşii pentru înviorarea de dimineaţă. Micuţul grup se îndreaptă spre plaja udată din plin de ploaia torenţială căzută cu o seară înainte, unde şi-au făcut deja apariţia primii turişti.
Tehnicianul danez îşi pune cîştige în urechi şi dă drumul la alergare. Nu-l deranjează soarele care arde fierbinte, chiar dacă acasă, în Danemarca, s-ar fi bucurat de tipica răcoare nordică. "Pentur noi este locul perfect să ne pregătim. Avem plaja pentru pregătirea fizică, avem o sală excelentă şi condiţii ireproşabile la hotel. Nu ne rămîne decît să muncim", spune Vestergaard.
Slalom printre turişti
Fetele pleacă pe malul mării într-un ritm alert, cot la cot cu secundul Steluţa Luca. Driblează cu grijă turiştii care le privesc miraţi şi încearcă să fenteze supliciul de la malul mării cu mici glumiţe. Le aşteaptă o oră de alergare.
Revenită după o accidentare gravă şi un an de pauză, Paula Ungureanu rămîne în urmă. Oricum, are un program special. Grupul se pierde în zare, spre capătul staţiunii, şi revine după o oră în acelaşi ritm susţinut.
În rîndul din faţă, conducînd plutonul, este portugheza Alexandrina Barbosa. Născută şi crescută la Lisabona, pe malul rîului Tejo, jucătoarea de culoare se simte ca acasă pe plaja fierbinte. "Este cald şi frumos. Sînt obişnuită cu astfel de temperaturi, dar în anii trecuţi începeam pregătirea undeva prin august", spune încet trăgîndu-şi sufletul.
Vrea trofee!
Sandy, aşa cum îi spun colegele, trăieşte din nou experienţa românească, după doi ani petrecuţi la Rulmentul Braşov, de unde a plecat spre Spania în 2010.
"Prima experienţă în România nu a fost una fericită, dar acum este cu totul altceva. Oltchim este un club profesionist şi am venit aici să cîştig trofee. M-a convins proiectul demarat în această vară. Ştiam o parte din fete pentru că am jucat împotriva lor, plus că au fost transferate şi alte jucătoare de mare valoare. Concurenţa este mare, dar nu mă sperie. Ştiu că fiecare va primi şansa de a juca, însă cel mai important este să formăm repede un grup unit. Nu contează că în lot sînt multe naţionalităţi. Toată lumea vorbeşte engleză. Plus că nu am uitat de tot româneşte", explică Barbosa.
Gîndul zboară către obiectivul major al sezonului, trofeul Ligii Campionilor. "Sînt multe echipe tari şi este greu să vorbeşti de o favorită. Sigur că printre pretendente sînt Gyor, Krim şi, bineînţeles, noi. Avem un atuu în experienţa antrenorului, care a cîştigat deja Liga Campionilor şi vine cu altă mentalitate. Trebuie să o luăm însă pas cu pas, să muncim mult şi sînt convinsă că vor veni şi victoriile", adaugă interul portughez.
În topul marcatoarelor
În ultimii doi ani, în care a evoluat la campioana Spaniei, SD Itxako, Barbosa s-a aflat mereu printre cele mai bune marcatoare în Liga Campionilor.
"Este un ritm pe care mi l-am fixat şi sper să-l menţin şi la Oltchim. Mi-a plăcut mult în Spania, mai ales că eram aproape de casă, dar au intervenit problemele financiare, motiv pentru care echipa s-a şi retras din Liga Campionilor. Am plecat la timp. A fost o perioadă frumoasă, un proiect bun şi am fost la un pas să cîştigăm trofeul. Sper să marchez cît mai mult şi să reuşesc acest lucru cu Oltchim", mărturiseşte Sandy.
Antrenamente la Năvodari
În primele două zile la mare, Oltchim a efectuat antrenamentul de după-amiază în Sala Sporturilor din Constanţa, dar situaţia se va schimba în week-end. Timp de trei zile, elevele lui Jakob Vestergaard se vor muta în sala de la Năvodari, cea de la Constanţa fiind ocupată de o gală de arte marţiale. Campioanele vor reveni la Constanţa luni, unde se vor pregăti pînă la finalul cantonamentului, pe 18 iulie.
{{text}}