Viorica Susanu a fost scoasă pe braţe după unul dintre antrenamentele de luna trecută. "I s-a blocat spatele, dar între timp şi-a revenit", a explicat antrenorul Mircea Roman.
Emoţii mari în lotul de canotaj al României pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Luna trecută, înainte de regata de la München, Viorica Susanu a rămas înţepenită în barcă la unul dintre antrenamentele de pe lacul Snagov. Practic, nu a mai putut să se dea jos din ambarcaţiune, fiind scoasă pe braţe de coechipiere şi de antrenori.
"Gradul de uzură e foarte mare"
"Ne-am speriat toţi. Ea urla de durere, i se blocase spatele. Dar uşor-uşor şi-a revenit. Au pierdut multe antrenamente, a trebuit să facă o pauză, dar nu aveam ce face", a povestit antrenorul Mircea Roman. Mustăciosul tehnician care se află la cîrma lotului olimpic ca "principal" din 2001 o cunoaşte foarte bine pe Susanu.
"Nu e genul de persoană care să renunţe cu una, cu două. Starea de sănătate a fetelor din barca de doi rame, Geta Andrunache şi Viorica Susanu, e singurul lucru care mă îngrijorează. La ele uzura e foarte mare, gîndiţi-vă că din 2000, la fiecare Olimpiadă, Campionat Mondial, Europene, ele au dublat. Au participat şi în barca de 8 plus 1", spune Roman.
"M-am speriat rău!"
Elisabeta Lipă, preşedintele FR de Canotaj, şi comandantul Clubului Dinamo, unde sînt legitimate cele două, s-a speriat şi ea rău cînd a aflat de accidentarea Vioricăi Susanu: "M-am dus imediat la Snagov, am vorbit cu ea. Deşi avea dureri, sînt convinsă, ea îmi spunea că totul e ok, că a fost ceva de moment".
Cvintupla campioană olimpică ştie ce înseamnă durerile în barcă. "Şi eu am tras pînă la 39 de ani. Mă dureau toate oasele, acum am o semipareză la piciorul stîng, fac recuperare, fizioterapie, dar canotajul e mai presus de toate. Uiţi de dureri, de toate neplăcerile cînd te gîndeşti că mai ai cîteva zile pînă la Olimpiadă", a declarat Lipă.
Dispensă de la WADA
"Singurul sportiv român din lotul României care are o scutire de uz terapeutic în acest moment este Viorica Susanu. România a transmis către organizatori că sportiva a făcut infiltraţii şi le va putea continua dacă va fi cazul", a explicat Graziela Vâjială, şefa Agenţiei Antidoping.
În general, scutirile de uz terapeutic se dau pentru afecţiuni cronice, de durată. Dacă au astm, diabet sau alte suferinţe, sportivii sînt înregistraţi sub tratament şi la controlul doping se ţine cont că vor avea în corp o anume substanţă.
Au născut după Beijing
"Gemenele aurului", aşa cum au fost numite Geta şi Suzi, sînt campioanele olimpice de la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice în proba de doi rame. Au împreună 9 medalii de aur, Geta cu un titlu mai mult decît coechipiera sa. Le leagă multe lucruri comune. După Beijing 2008, ediţia la care au cucerit şi bronzul cu barca de 8 plus 1, cele două au decis să se retragă. Au născut fiecare cîte o fetiţă.
Acum un an şi jumătate însă, s-au hotărît să se întoarcă în baza de la Snagov. "Iubim prea mult canotajul ca să stăm acasă. A fost ceva care ne-a chemat", au mărturisit cele două. Pentru că şi dorul de familie este dureros, au fost multe momente cînd ele şi-au adus copiii în cantonament, ca să le fie aproape.
"Acum mă simt bine, am făcut infiltraţii şi durerile au dispărut. Sper să nu mai am probleme" (Viorica Susanu)
6 minute 53 de secunde şi 80 de sutimi este cel mai bun timp mondial pentru proba de 2 rame, reuşit de românce la Campionatul Mondial de la Sevilla 2002
Viorica Susanu (37 de ani)
4 medalii de aur la JO
1 medalie de bronz la JO
Georgeta Andrunache (36 de ani)
5 medalii de aur la JO
1 medalie de bronz la JO
Barcă specială pentru campioane
Producătorul german Empacher a oferit o barcă federaţiei române, tocmai pentru ca Susanu şi Andrunache să tragă pe ea la Olimpiadă.
În canotaj, sînt doi mari producători de echipament: italienii de la Filippi şi nemţii de la Empacher. Geta Andrunache şi Viorica Susanu sînt obişnuite să tragă pe barca germană, avînd în vedere că şi la Atena 2004, şi la Beijing 2008 au cucerit aurul pe o ambarcaţiune construită de nemţi.
"Pentru că nemţii nu ne oferiseră una ca să ne antrenăm pe ea, neînţelegîndu-ne cu ei asupra modalităţilor de plată, la Cupa Mondială de la Belgrad, de la începutul anului, Geta şi Suzi au tras pe barca de la Beijing. În canotaj, una de patru ani e cam veche, îşi mai pierde din calităţi, dar nu am avut ce face", a explicat antrenorul Mircea Roman.
Cînd cei de la Empacher le-au văzut însă în barcă la Belgrad pe Andrunache şi Susanu, au venit imediat la oficialii români. "S-au ţinut de noi, şi-au cerut de zeci de ori scuze că nu ne-au trimis o barcă pînă acum şi ne-au oferit trei, pe care să le plătim cînd putem, numai ca medaliatele olimpice să tragă la Londra pe un echipament Empacher. "Germanii oferă rar asemenea înlesniri. Asta arată ce reprezintă în canotaj Geta şi Suzi", a încheiat Roman.
Cu şansa a treia
Andrunache şi Susanu sînt cotate de către specialişti ca a treia opţiune la cucerirea titlului olimpic. După britanice şi neo-zeelandeze.
Britanicele Helen Glover şi Heather Stanning (foto 3), echipa de doi rame a ţării gazdă, sînt neînvinse în acest sezon şi sînt principalele favorite la aurul olimpic de la Londra.
Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu s-au întîlnit cu cele două în Regata de Cupă Mondială de la Munchen, dar englezoaicele le-au învins. "Geta şi Suzi erau abia la al doilea concurs după revenire. Dar de atunci, timpul lor s-a îmbunătăţit considerabil", explică antrenorul Mircea Roman.
De altfel, nici înainte de Beijing cele două nu erau considerate favorite. "Nu ne-am întors la canotaj de dragul de a pleca de acasă. Tot timpul ne gîndim la aur. Pentru asta muncim şi pentru asta ne pregătim", au declarat cele două.
Cu şansa a doua la titlul olimpic sînt cotate neo-zeelandezele Juliette Haigh şi Rebecca Scown, campioanele mondiale de la Bled din 2011.
{{text}}