Sporturi   •   Ciclism   •   TURUL FRANŢEI, etapa 14, Limoux-Foix , 191 kilometri

Luis Leon Sanchez a învins "balaurul" Sagan, într-o etapă în care s-au aruncat cuie pe traseu :O

+3 Foto
Luis Leon Sanchez (foto: reuters)

Articol de Mitică Docan   —  duminică, 15 iulie 2012

Luis Leon Sanchez (Rabobank) a cîştigat etapa a 14-a din Turul Franţei, după o evadare fluviu în care a avut de neutralizat eforturile lui Peter Sagan. A fost zi epuizantă pentru favoriţi, în special pentru BMC şi Cadel Evans, care au avut cîteva evenimente incredibile de învins pe traseu. Bradley Wiggins (Sky) a păstrat tricoul galben

"Trebuie să continuăm testele, să încercăm orice, fiindcă dacă nu o vom face, vom pierde". A spus-o Jim Ochowicz, unul dintre patronii BMC şi omul responsabil cu tactica şi moralul australianului Cadel Evans. Etapa a 14-a, cu cei 191 de kilometri de parcurs între Limoux şi Foix, cu cele două căţărări de primă categorie atacate în doar 40 de kilometri, dar şi cu o coborîre foarte tehnică pînă pe linia de sosire, a reprezentat arealul perfect pentru războiul de gherilă pe care cîştigătorul din 2011 a încercat să îl ducă împotriva impecabilei echipe Sky. Înaintea săptămînii Pirineilor, acolo unde toată lumea se aşteaptă ca Wiggins şi Evans să pună pistoalele pe masă, ochii au căutat şi un gest à la Robert Ford pe care inconştient de bun coborîtorul Vicenzo Nibali l-ar fi putut face. Dar socoteala de-acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea de pe linia de sosire.



O NOUĂ EVADARE VICTORIOASĂ

Dacă în autocarul celor de la Liquias a rulat Apocalypto, sînt perfect explicabile graba şi insistenţa slovacului Peter Sagan. Într-o mişcare ce a adus aminte de etapa cu Grand Colombier, rutierul în vîrstă de 22 de ani a smuls un grup de 11 rutieri, majoritatea de eşalon secund, dar între care s-a remarcat belgianul Philippe Gilbert, însărcinat să fluture ameninţător steagul iniţiativei celor de la BMC. Pentru cei care au tendinţa să noteze orice informaţie statistică complet inutilă, a fost a 153-a oară cînd Luis Leon Sanchez şi Sandy Casar şi-au dat mîinile într-o evadare. :O



Şi duşi au fost. Departe de trena neagră a oamenilor de la Sky, grupul fruntaş a clădit un avans de 15 minute, suficient pentru a aborda Port de Lers în linişte şi pentru a se pregăti mental de Mur de Péguère, ascensiunea macabră cu pante de 18%. Picături grele au însoţit temperatura în scădere de pe prima căţărare, iar fruntea plutonului a oferit cea mai improbabilă imagine de la Turul lui Walkowiak încoace: Mark Cavendish la trenă pe vîrful unei căţărări de primă categorie.  Cînd lupta pentru victoria de etapă a devenit din ce în ce mai clară, camerele de filmat s-au mutat pe feţele lui Gorka Izagirre Insausti (Euskaltel), Luis Leon Sanchez (Rabobank), Sandy Casar (FDJ) şi Gilbert, care au încercat să se descotorosească de agasantul Sagan. Casar a trecut primul culmea de pe Mur de Péguère, iar ceilalţi au năvălit în urmărire.



CUIE PE TRASEU

Cu douăzeci de kilometri înainte de final, pe vîrful căţărării, Cadel Evans, cîştigătorul Turului Franţei 2011!!!, a simţit frustrarea piloţilor de la McLaren-Mercedes în perioada Häkkinen-Coulthard. Din cauza lăţimii reduse a şoselei, australianul a fost nevoit să aştepte depanarea şi poticnirea unor mecanici lipsiţi de har, iar doi kilometri mai tîrziu a trăit trei schimbări consecutive de roată! Doi coechipieri au încercat să-şi ajute liderul, dar au observat şi ei că au aceeaşi problemă, izbind bicicletele de gard. Bradley Wiggins a fost dispus să-şi aştepte rivalul, Pierre Rolland a arătat că Europcar rămîne o echipă care îşi mestecă pînă şi propria onoarea, iar BMC a format un tren roşu de catapultare a lui Evans înapoi în grupul tricoului galben. Rolland a fost chemat înapoi de echipă pentru a evita un scandal de PR, iar organizatorii au confirmat că pe traseu s-au găsit cuie, după ce mai multe motociclete au suferit la nivelul pneurilor. :O (DOVADA QUICKSTEP) 10 kilometri mai tîrziu, joncţiunea a fost completă şi plutonul a trecut epuizat linia de sosire.



UN MINI CONTRATIMP

În faţă, Sagan a arătat că nu stăpîneşte complet orice exerciţiu al disciplinei pe două roţi. După ce Casar a fost prins, spaniolul Luis Leon Sanchez, cvadruplu campion naţional de contratimp, s-a gîndit că nu are nevoie să admire calităţile de sprint ale slovacului şi a pornit turbinele. Înghiţind sute de metri de covor gri, fixat pe ghidonul portocaliu al bicicletei Rabobank, Sanchez a traversat cu uşurinţă bornele, a ajuns cu aproximativ 16 minute înaintea plutonului, nu a uitat să-şi salute directorul sportiv şi să binecuvînteze cea de-a patra sa victorie din cariera de Turul Franţei cu un semn izbăvitor al crucii.



CLASAMENTUL ETAPEI:

1 Luis Leon Sanchez Gil (Spa) Rabobank

2 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale

3 Sandy Casar (Fra) FDJ-Big Mat

4 Philippe Gilbert (Bel) BMC

5 Gorka Izaguirre Insausti (Spa) Euskaltel - Euskadi

6 Sergio Miguel Moreira Paulinho (Por)  Saxo Bank

7 Sébastien Minard (Fra) AG2R La Mondiale

8 Martin Velits (Svk) Omega Pharma-Quickstep

9 Eduard Vorganov (Rus) Katusha

10 Steven Kruijswijk (Ned) Rabobank



CLASAMENTUL GENERAL:

1 Bradley Wiggins (GBr) Sky 64:41:16

2 Christopher Froome (GBr) Sky 0:02:05

3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:23

4 Cadel Evans (Aus) BMC  0:03:19

5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:04:48

6 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:06:15

7 Tejay Van Garderen (USA) BMC 0:06:57

8 Janez Brajkovic (Slo) Astana 0:07:30

9 Pierre Rolland (Fra) Europcar 0:08:31

10 Thibaut Pinot (Fra) FDJ-Big Mat 0:08:51



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.