CFR, Vaslui, Steaua, Dinamo şi Rapid sînt singurele echipe al căror obiectiv anunţat oficial este titlul.
Trei zile. Atît a mai rămas pînă la startul unei noi ediţii de campionat. Gazeta face azi o avanpremieră a luptei la titlu, bătălie în care s-au înscris 5 echipe. CFR, Vaslui, Steaua, Dinamo şi Rapid, exact ordinea în clasament din sezonul trecut, şi-au stabilit ca obiectiv primul loc la finalul celor 34 de etape.
Care e atuul fiecăreia? Ce le trage în jos în acest moment? Cum e bătălia din culise? Cum arată primul 11 şi în ce sistem vor evolua? Care au fost cele mai grele pierderi suferite în această vară? Toate răspunsurile, în aceste două pagini.
RAPID
Are duşmani la LPF, dar atmosfera din Giuleşti e de aur
PLUS
- Atuul Rapidului vor fi Giuleştiul şi publicul. În campionatul trecut, Rapid a fost singura echipă care a pierdut un singur joc pe teren propriu.
- Nici campania de transferuri n-a fost rea, la vişinii ajungînd fotbalişti de clasă, ca Ilijoski sau Goga.
MINUS
- Trupa lui Sabău va avea un mare dezavantaj în ostilitatea cu care e primită la comisiile LPF. În sezonul trecut a fost cea mai pedepsită grupare şi a primit sancţiuni în cascadă pe parcursul returului.
VASLUI
Crăciunescu e inamicul, investiţiile sînt aliatul
PLUS
- Clubul e extrem de stabil din punct de vedere financiar, averea lui Adrian Porumboiu ajungînd la un miliard de euro. S-au achiziţionat 16 jucători, iar media salarială e cea mai mare din Liga 1.
- A reuşit să-l păstreze pe cel mai bun fotbalist din România, Wesley fiind golgeterul sezonului trecut.
MINUS
- Războiul total pe care Adrian Porumboiu îl are cu Ion Crăciunescu va menţine tensionată relaţia pe axa CCA - arbitri - FC Vaslui.
- A pierdut doi dintre cei mai importanţi oameni din defensivă: Papp, vîndut la Chievo, şi Marius Constantin, cedat la Rapid
- A schimbat antrenorul în plină perioadă de pregătire, iar Marius Şumudică va avea la dispoziţie mai puţin de 3 săptămîni cu echipa pînă la debutul în campionat
DINAMO
Publicul, marele dezavantaj
PLUS
- Bonetti a readus spiritul de învingător şi a cîştigat două trofee în timp scurt.
- Tinerii promovaţi de italian au o poftă teribilă de trofee.
MINUS
- Un mare dezavantaj pentru Dinamo îl reprezintă chiar propriii suporteri. Au venit în număr extrem de mic sezonul trecut, n-au fost lîngă echipă nici la Supercupa cu CFR şi acelaşi trend e anunţat şi pentru noul sezon.
STEAUA
Are suporterii, dar n-are stabilitate
PLUS
- A reuşit două transferuri care s-au acomodat imediat pe două posturi cheie: Pintilii, ca mijlocaş central, şi Rocha, ca atacant.
- Va avea un mare avantaj în fani, care şi în sezonul trecut au stabilit cea mai mare medie din Liga 1 la jocurile de pe teren propriu.
- Va avea în primul 11 nu mai puţin de 8 jucători de la echipa naţională a României, record pentru o echipă de Liga 1: Tătăruşanu, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici, Bourceanu, Pintilii, Chipciu şi Tănase.
MINUS
- Nerăbdarea patronului şi presiunea pe care acesta o exercită, el ameninţîndu-l deja pe Reghecampf: "Îl las în pace 6-7 etape, dacă nu merge treaba mă bag la
echipă, iar dacă la finalul turului nu sîntem pe primul loc, vom schimba antrenorul".
- Lipsa de experienţă a lui Reghecampf, care nu a mai condus pînă acum un club care să aibă ca obiectiv cîştigarea campionatului.
- Are două posturi aproape complet descoperite: fundaş dreapta şi mijlocaşul central ofensiv, din spatele vîrfului.
CFR
Are bani şi protecţia arbitrilor
PLUS
- E echipa care continuă să deţină o mare influenţă în rîndul abitrilor. Anul trecut a avut parte de cel mai bun rapot erori pro-erori contra dintre toate echipele, iar noul sezon a debutat cu mînă de ajutor în Supercupă: Haţegan nu l-a eliminat pe Deac şi n-a dat un penalty pentru Dinamo.
- E echipa cu cele mai mari încasări în această vară. Doar din transferurile sau retransferurile unor jucători, în conturile clubului intră peste 10 milioane de euro, la care se adaugă cele peste 3,5 milioane din drepturi TV, plus cele 20 de milioane dacă echipa va ajunge în grupele Champions League sau cele două milioane dacă se va ajunge în grupele Europa League.
MINUS
- CFR este echipa pentru care, după fiecare sezon terminat cu cîştigarea titlului, a urmat un an lamentabil. În 2008-2009 a terminat pe 4, iar în 2010-2011 s-a clasat abia pe 10.
Cinci echipe, trei sisteme
Dintre formaţiile care se vor lupta pentru titlul de campioană, nu mai puţin de 3 vor evolua într-un modul 4-2-3-1. E vorba despre Steaua, Rapid şi Vaslui. Bonetti impune la Dinamo 4-1-4-1, în timp ce Andone e mai conservator şi a ales clasicul 4-4-2, reprofilîndu-l pe Sougou în al doilea atacant, în spatale lui Kapetanos, după ce sezonul trecut a jucat în banda dreaptă.
STEAUA
Tătăruşanu - Dumitraş, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Chipciu, Rusescu, Tănase - Rocha
CFR
Felgueiras - Ivo Pinto, Cadu, Maftei, Sepsi - Deac, Mureşan, Vass, Valente - Sougou, Kapetanos
DINAMO
Bălgrădean - Nica, Luchin, Dr. Grigore, Pulhac - C. Munteanu - L. Rus, Boubaccar, Issa Ba, Alexe - M. Niculae
RAPID
Albuţ - Rui Duarte, Abrudan, M. Constantin, Bozovici - N. Grigore, Teixeira - Grigorie, D. Goga, Herea - Ilijoski
VASLUI
Cobeno - Milanov, Cordoş, Varela, Sălăgeanu - Cauet, N'Doye - Antal, Wesley, Sînmărtean - Reies
11-le plecărilor din echipele granzilor: Beto - Papp, M. Antonio, Moţi, Geraldo - Alexa, D. Kone - Peralta, De Zerbi, Bicfalvi - Tatu
11-le celor mai tari achiziţii: Felgueiras - Ivo Pinto, M. Constantin, Varela, Sălăgeanu - Pintilii, Issa Ba - Antal, D. Goga, D. Valente - Rocha
Toate 5 pot merge în grupele cupelor europene
Extrem de important în disputa din campionat a celor 5 va fi parcursul lor european. Există posibilitatea ca toate aceste echipe să se califice în grupele Champions League sau Europa League şi atunci să aibă foarte multe partide de susţinut măcar în sezonul de toamnă. În 2011-2012 campioană a ieşit CFR, echipă care nu a participat în Europa.
33 de arbitri pentru 306 meciuri
Comisia Centrală a Arbitrilor a definitivat lista cu "centralii' care vor oficia în sezonul următor. În afara celor 7 care poartă ecuson FIFA (Haţegan, Tudor, Balaj, Deaconu, Kovacs, Avram şi Radu Petrescu), apar multe nume noi precum Marcel Bîrsan (Bucureşti), Cătălin Botaş (Timişoara), Ionuţ Coza (Ilfov), George Găman (Dolj) şi Eduard Ioniţă (Constanţa).
Doar Andone şi Bonetti au trofee
Dintre cei 5 antrenori ai formaţiilor care şi-au anunţat ca obiectiv cîştigarea titlului, doar doi au măcar un trofeu în palmares. Andone e cel mai titrat, are nu mai puţin de 7, reuşind chiar de două ori să facă eventul, cu Dinamo (2004) şi cu CFR (2008). Bonetti a luat Supercupa României şi Cupa în doar două luni, în timp ce Reghecampf, Sabău şi Şumudică n-au nimic.
45 de ani e media de vîrstă a antrenorilor candidatelor la titlu, cel mai în vîrstă e Andone (52 de ani). Reghecampf e cel mai tînăr (36 de ani), iar ceilalţi sînt în medie: Şumudică (43), Sabău (44), Bonetti (51)
0 etape intermediare se vor disputa pe parcursul turului de campionat , care se va termina pe 24 noiembrie
{{text}}