Sporturi   •   JO 2012   •   INTERVIU

Antrenorul lui Bogdan Juratoni e convins că acesta va pune mîna pe o medalie olimpică: "Ştie ce vrea de la viaţă!"

Napoleon Bonaparte Gheorghe își supraveghează elevul Foto: Alex Nicodim

Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul   —  joi, 19 iulie 2012

Napoleon Gheorghe, antrenorului lui Juratoni, e convins că elevul său va urca pe podium la Londra. "L-am muncit ca pe un rob, trebuie să vină şi răsplata!"

Ca şi Bogdan Juratoni, şi pentru antrenorul Napoleon Gheorghe Jocurile Olimpice de la Londra reprezintă şansa carierei. La 34 de ani, Nap, cum îi spun elevii săi, pregăteşte lotul olimpic al României de peste doi ani. Cu Juratoni lucrează însă de şapte, fiind elevul său preferat. Asta pentru că e "ambiţios, ascultător, muncitor". Crede în el şi de aceea încearcă să facă totul pentru binele lui Bogdan.



Citeşte şi: Singurul pugilist român calificat la Londra, Bogdan Juratoni, are o motivaţie suplimentară la fiecare antrenament: DRAPELUL ROMÂNIEI



- Domnule Gheorghe, România are un singur boxer calificat. În aceste condiţii vă puteţi întoarce cu o medalie?

- De ce nu? Acesta e şi obiectivul. E păcat pentru cît a muncit copilul. Nici nu vreau să mă gîndesc să nu încheiem cu bine la Londra.



- Simţiţi presiunea apropierii competiţiei?

- Eu mai puţin, dar el... E stresat şi de aceea vreau să-l scot puţin din tensiunea asta. I-am tăiat facebookul, să nu mai citească ce zice unul şi altul, îi iau şi laptopul.



- Păi, şi ce o să facă atunci, că se plictiseşte?

- Îl mai duc la un film, mai jucăm un biliard, un tenis de masă.



E sub categorie

- Cu greutatea cum e? Trebuie să mai slăbească?

- Acum e chiar sub categorie. A ajuns pe la 73,5 kg din cauza căldurii. Şi după cît l-am alergat... Dar e bine că mănîncă bine. În fiecare zi are somon, carne de pui ecologică, de curcan. Dimineaţa are un fresh de papaya, cu pepene, ţelină şi morcov.



- Şi de unde procuraţi carne ecologică?

- Am vorbit cu tot felul de ţărani şi merg şi iau pui crescuţi în curte. Problema mare a fost cea a banilor, dar am avut noroc mare cu un sponsor, un om de bine.



- Despre cine e vorba?

- Nu vrea să iasă în faţă. Vrea să rămînă anonim. Ne ajută cu condiţia să nu vorbim nimic de el. Plus că a plătit şi sparringurile.



Cu ochii pe ucrainean, japonez şi brazilian

- De cînd sînteţi în cantonament cu el?

- După Mondiale, cînd s-a calificat, am stat numai în pregătire centralizată. Am fost în iarnă, la Piatra Arsă, apoi prin Germania, am făcut cîteva meciuri şi la Bascov. Ultima parte o să o petrecem însă la Bucureşti.



- Care sînt atuurile lui ca boxer?

- Are multe atuuri. E tenace, ambiţios, nu-i place să piardă. Se încălzeşte însă greu, se simte bine după ce face două-trei reprize. Tocmai de aceea, la Londra, o să iasă la încălzire cu mult timp înainte de a urca în ring. Să fie pregătit.



- Şi loviturile lui forte?

- Upercutul de stînga. Cu el l-a pus jos şi pe cubanez la Mondiale, cu el a terminat mulţi adversari.



- Aţi adus aminte de adversari. Care sînt cei mai puternici de la 75 de kilograme?

- Paradoxal, noi nu avem rusul sau cubanezul. Aici e ucraineanul Kitrov, japonezul Ryoto Murata şi un brazilian, Esquiva. Trebuie însă să fim atenţi la toate ţările ex-sovietice, la asiatici. Nu există adversari lejeri.



"Toată şmecheria e la tragerea la sorţi. Acolo se fac jocurile. Vor fi însă patru capi de serie şi el e favoritul 3"



- Vă e teamă de arbitraje avînd în vedere relaţia tensionată dintre FRB şi AIBA?

- Dacă ne e frică, stăm acasă. Eu sper să fim lăsaţi în pace pentru că ştiu pe ce mă bazez.



- Cîte reprize de sparring a făcut?

- Am început sparringurile pe 1 iulie. În fiecare zi cîte 6 reprize, faceţi o socoteală. Oricum, Bogdan e pregătit nu pentru trei reprize, nu pentru 12, stă în ring şi 18 reprize!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.