Nu e nici tăcerea îndîrjită de la lotul lui Piţurcă, dar n-auzi nici ţipetele selecţionerului de la handbal: 13 bărbaţi cu trup de Apollo se pun pe glume în jurul bazinului de la Izvorani. Cînd coboară în apă, devin serioşi şi trudesc pe sunetul de talger spart al mingii care izbeşte valurile
"Auzi, împrumută-mi te rog un pix". Tipul ăsta care parcă nu se mai termină e Dragoş Stoenescu, portarul României şi jucătorul lui Dinamo. Se apleacă la marginea bazinului şi începe să scrie pe papuci: "B-70-STO". Colegii se cocoşează de rîs. "E prima oară cînd ne antrenăm la Izvorani în perioada asta, nu vreau să-mi ia nimeni papucii!"
E loc de glume doar acum: miercuri, "naţionala" pleacă la Londra, alături de preşedintele COSR, Octavian Morariu, şi împreună cu loturile de scrimă şi judo.
Glorie pe burta goală
Primii care au ajuns la şedinţa de pregătire sînt Stoenescu şi Buşilă, care încep deja primele mişcări de încălzire. Urmează a noua participare la Olimpiadă din istoria poloului românesc după 16 ani de pauză. Ai spune că miza nici nu se simte: băieţii se grupează joviali, Iosep îşi încălzeşte muşchii cu exerciţii de boxer, alergînd cu braţele o "fantomă" care parcă are medalia la gît.
Antrenorii de înot prezenţi în sală îi felicită pe poloişti. Băieţii n-au avut promisă nici o primă pentru calificarea la Olimpiadă. Iar în România există doar 800 de jucători de polo, care se pregătesc în 5 bazine: cel mai mic număr de sportivi legitimaţi dintre toate celelalte ţări participante la Jocurile Olimpice!
Energizant la vrac, glume şi trudă
În spatele porţilor de la Izvorani se bălăcesc grupuri de copii, juniorii de la înot. Cînd toţi cei 13 merituoşi se aliniază lîngă bazin, copiii înlemnesc în faţa trupurilor prelungi: se caţără pe margine şi îşi dau coate. "Apa e mai bună aici decît la Dinamo", cîntăreşte din ochi Stoenescu, "acolo e mai cald, bazinul nu e acoperit".
Masorul Paizan transferă de zor butoaie de 5 litri cu energizant în sticle de jumătate. Relaxaţi, "tricolorii" fac glume pe seama secundului Cîmpianu: "Pozaţi-l, că după ce scapă de Olimpiada asta, săracu', trebuie să meargă la Muntele Athos să se liniştească!" Iosep e veteranul lotului, la 34 de ani şi 10 luni. Goanţă a împlinit chiar miercuri 25 de ani. Dincolo de bună dispoziţie şi sub sclipirea muşchilor se bănuiesc orele de înot, vînătăile transformate în performanţă.
Maghiarul cu performanţa
Concentrarea vine o dată cu intrarea în "arenă" a selecţionerului maghiar Istvan Kovacs. Omul care din 2009 pregăteşte România şi care ne-a dus la Olimpiadă zîmbeşte larg, dar impune respect. Se aşază calm pe scaun şi priveşte aproape fără să clipească bazinele de craul şi bras pe care le bifează băieţii, la care Matei e mai mereu primul. Apoi se ridică şi împarte căştile pentru jocul cu mingea. "Bă, dă-mi mie şasele!", se aude o voce răzleaţă.
Indicaţiile lui Kovacs la jocul-şcoală sînt în maghiară, dar cîţiva "tricolori" stăpînesc limba, ceilalţi au învăţat strictul necesar. Antrenamentul se întrerupe doar un minut: "Cine sînt băieţii din bazin?" îl întreabă pe Kovacs nişte puştoaice de 14 ani, din lotul olimpic de schi alpin care visează la JO de iarnă 2018. Dar răspunsul nu vine. Minutul a trecut deja, se reia munca.
"La Olimpiadă voi fi român. Pentru acest moment am venit, pentru prezenţa la Londra am luptat. Am căzut cu Ungaria, aşa a fost să fie! Dar acolo inima mea va fi una de român"
Istvan Kovacs, selecţioner România
"Vom învinge la debut gazdele: Marea Britanie e cel mai facil adversar din grupe şi e obligatoriu să începem cu dreptul"
Dragoş Stoenescu, poloist în "naţionala" României
Lotul de polo al României la Olimpiadă
Dragoş Stoenescu, Cosmin Radu, Tiberiu Negrean, Nicolae Diaconu, Andrei Iosep, Andrei Buşilă, Mihnea Chioveanu, Alexandru Matei, Dimitri Goanţă, Ramiro Georgescu, Alexandru Ghiban, Kalman Kadar, Mihai Drăguşin. Antrenor principal: Istvan Kovacs. Antrenor secund: Ciprian Cîmpianu. Masor: Dumitru Paizan. Conducător delegaţie: Anatolie Grinţescu.
Polo masculin la JO 2012
GRUPA A: Australia, Croaţia, Grecia, Italia, Kazahstan, Spania
GRUPA B: Marea Britanie, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, SUA
-primele 4 clasate din fiecare grupă se califică în sferturi
Avem cota 151 la aur :(
În viziunea bookmakerilor, România e a zecea favorită la aurul olimpic din 12 participante, singurele reprezentative mai slab cotate fiind ţara gazdă, Marea Britanie (cotă 2501) şi Kazahstan (cotă 1001). "Naţionala" de polo are drept obiectiv calificarea în sferturi, implicit clasarea în primele 8 echipe, dar cota României de 151 la cîştigarea competiţiei, la egalitate cu Australia, nu dă mari speranţe.
4 este cel mai bun loc ocupat de "naţionala" de polo a României la Jocurile Olimpice, în 1976
1996 e ultima ediţie a Olimpiadei la care România a fost reprezentată la polo, ocupînd locul 11
29 iulie este ziua în care echipa de polo debutează la Olimpiadă în faţa Marii Britanii
{{text}}