Sălile în care s-au acomodat cu aparatele se află la academia lui David Beckham, situată în apropierea arenei de concurs. Culorile predominante: roz aprins şi roşu
Sîmbătă au ajuns la Londra, care i-a întîmpinat cu mici surprize neplăcute. Apa care refuza să curgă din robinete, bagajele care rămăseseră blocate pe benzile din aeroport, timpul îndelungat în care s-a parcurs distanţa dintre Heathrow şi Satul Olimpic. Chestiunile organizatorice nu pot copleşi însă scopul principal: participarea la vîrf la JO, aşa că ieri lucrurile au început să intre într-un program de rutină. Şi a venit primul antrenament.
Înainte de ora 11:00, fetele şi antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Belu se aflau deja la academia lui David Beckham. Aceasta e situată în apropiere de North Greenwich Arena, care va găzdui competiţia de gimnastică. NGA este, de fapt, celebra sală O2, rebotezată pe perioada Jocurilor cu un nume fără nuanţe sponsoriale. Un sfert de oră mai tîrziu au sosit şi băieţii, împreună cu antrenorii lor.
Delimitare cu panouri
Sălile de antrenament sînt parte dintr-un imens spaţiu care a fost compartimentat cu panouri. Multe echipe au şedinţă de pregătire de la ora 11:00, aşa că zona e animată. Micuţele gimnaste japoneze au fost aşteptate de un snop de camere video şi salutate politicos. Cu ele vor împărţi româncele o bucată din sala de antrenament numărul 2. În capăt sînt chinezoaicele şi italiencele, iar la mijloc echipele masculine.
Mocheta aşternută pe jos fură imediat privirea. E de un roz aprins care se regăseşte şi în sigla olimpică. Aparatele sînt montate pe postament roşu viu, aşa că atmosfera din zona de antrenament e dominată de culoare. Prin pereţii şi acoperişul albe, din pînză, se filtrează o lumină bună, care inundă spaţiul. "E foarte frumos, cu multă lumină. Ne-am acomodat repede", spunea după antrenament Diana Bulimar. Fetele trec de la paralele la bîrnă, apoi la sol, pentru a încheia cu săriturile. Antrenorii le supraveghează, oferindu-le indicaţii scurte şi precise. După o oră, sînt gata să revină în Sat. Al doilea antrenament al zilei urma la ora 17:00 şi avea să fie de o intensitate diferită.
"Acum am avut o şedinţă de pregătire uşoară, de acomodare. Aparatele sînt cele pe care le ştim, Gymnova. Încet-încet, ne îndreptăm spre ritmul normal", spunea Octavian Belu, adăugînd că după-amiază urma un antrenament mai complex. "Totul e bine, trebuie să avem grijă şi de starea de sănătate a fetelor. Spre exemplu, solul e dur, dar reactiv, ceea ce e bine, s-au adaptat pe el".
Abia au apucat să atingă aparatele
Şi băieţii lui Ioan Suciu au făcut doar mişcări de acomodare cu sala la primul antrenament la Londra. În subdiviziunea a doua de antrenament, alături de ruşi, bulgari şi portughezi, "tricolorii" s-au rotit rapid pe la toate cele şase aparate. Nu au zăbovit însă decît cîteva minute la fiecare, încercînd doar cîte o legare sau o aterizare aproape de cele din concurs.
În tot acest timp, doctorul Cristian Stoiciu şi antrenorul Ştefan Gal au încercat cîntarul din sală. "Doctore, e bun?", l-a întrebat tehnicianul. "Stai să mă urc pe el! 72 de kilograme? Mă, eu am mai mult!", a spus medicul. "Poate ai mai slăbit, doctore", a replicat Gal. Apoi, ca să se convingă, l-au chemat la cîntar pe unul dintre sportivi, Marius Berbecar. "E bun, domn' profesor, eu am 60 de kilograme", a spus Marius.
După-amiază, Flavius Koczi, Ovidiu Buidoso, Marius Berbecar, Cristian Baţagă şi Vlad Cotuna au iuţit ritmul. Au zăbovit mai mult pe fiecare aparat şi au început să ducă exerciţiile la capăt. "Abia ne-am acomodat şi noi. Sala e foarte bună, la fel şi aparatele. Sînt noi, pe placul meu", a declarat Vlad Cotuna. Marius Berbecar spus şi el: "Intrăm în febra de concurs, uşor-uşor. Deocamdată nu avem emoţii, e prea devreme. În ceea ce mă priveşte, eu îmi doresc foarte mult o finală la paralele şi fac tot ce depinde de mine să realizez ceea ce mi-am propus".
"Gata cu declaraţiile! Hai că pleacă autobuzul!", l-a strigat antrenorul Ioan Suciu. Şi au pornit spre Satul Olimpic. Gimnastica a trecut deja pe ora Londrei şi a Olimpiadei.
"Să fim unite!"
Campioana olimpică la sol de la Beijing, Sandra Izbaşa, are reţeta pentru succesul
echipei
Antrenamentul s-a încheiat, iar Sandra iese pe uşă ţinînd în braţe o pernă. E haioasă, tricotată de mînă, în dungi vişiniu cu albastru. "Ea e singura care a primit!", anunţă antrenoarea Mariana Bitang. Fata zîmbeşte, păstrînd încă în obraji un pic din roşeaţa efortului din sală.
- Sandra, ce spui despre mocheta roz?
- Dacă ei vor ca viaţa să fie roz, atunci roz să fie!, nu ne incomodează. A fost un pic ciudat la început, pînă ne-am obişnuit, mai ales la trecerea de la o culoare la alta, dar e OK. Important e să te focalizezi pe ceea ce ai de făcut.
- Aparatele?
- Sînt foarte, foarte puţin schimbate de ceea ce ştim noi, aşa că nu au fost probleme.
- Cum vezi concursul olimpic?
- Vorbeam şi cu fetele, trebuie să fim unite. Să avem tupeu de la început, să ne facem treaba bine şi să le intimidăm pe adversare.
- Ce diferenţe sînt faţă de Beijing?
- Nu cred că se poate compara. Sînt experienţe olimpice distincte, dar abia aştept să văd cum va fi aici.
Familia de la etajul 2
Octavian Belu a spus că "avem condiţii bune în Sat. Stăm la etajul doi, într-un apartament mare, cu camere şi pe stînga, şi pe dreapta. Sîntem ca într-o familie". Despre problema lipsei apei, apărută sîmbătă, el a explicat: "Sperăm să se rezolve repede, dar înţelegem care e situaţia. E o chestiune de mare amploare şi e greu să ai fiecare detaliu rezolvat".
Primul român la controlul antidoping: Flavius Koczi
După antrenamentul de ieri dimineaţă, de la academia lui David Beckham, liderul echipei masculine, Flavius Koczi, a fost oprit la controlul antidoping. A rămas împreună cu doctorul Cristian Stoiciu la sală, în timp ce ceilalţi coechipieri au plecat spre Satul Olimpic. Abia după o oră şi ceva Koczi a reuşit să dea proba de urină şi să plece şi el spre Sat. Cel mai experimentat gimnast din echipa României e primul dintre olimpicii români de la Londra care trece prin controlul antidoping.
{{text}}