În oraşul de pe Milcov, campionul a fost un elev serios, practicant de fotbal, karate, handbal şi gimnastică! Una din sălile din baza sportivă a liceului absolvit îi poartă numele, localnicii îi pregătesc titlul de Cetăţean de Onoare.
La 112 ani de cînd alt vrîncean, George Plagino, devenea primul român participant la o ediţie a JO, Moldoveanu scrie istorie: curios, în acelaşi sport, tirul! În timpul finalei olimpice, oraşul natal al lui Alin s-a transformat din epicentrul cutremurelor de pămînt în cel al cutremurelor sufleteşti.
Începuturile la praştie şi "pac-pac"
Acum vreo 20 de ani, puştiul făcea furori în gaşca de copii care acoperea teritoriul dintre blocurile Focşaniului. "Era campion la «pac-pac», un joc foarte popular pe atunci, în generaţia noastră. Practic, ne alergam şi trăgeam cu cornete. Ne chinuia pînă ni se făcea rău! Se descurca bine şi cu praştia!", rememorează prietenii lui Moldoveanu din copilărie.
Retras şi pasionat de sport
În clasa a cincea, a ajuns la Colegiul Naţional "Unirea" din localitate. A fost preluat de profesorii de sport Angela Alupului şi Viorel Paizan, ultimul amintindu-şi: "L-am avut sub mîna mea timp de patru ani. Sincer, era retras. Dar cuminte, serios, nu făcea niciodată probleme". În acea perioadă, Alin a încercat, pe rînd, diferite sporturi: "Am făcut gimnastică, fotbal, karate apoi handbal".
De la fotbal la tir
Paizan continuă. "Îi plăcea la nebunie să joace fotbal. Postul său preferat era cel de portar". Cum a ajuns la tir? "Băiatul era în clasa a şaptea. S-a întîmplat chiar în ora de sport. Antrenorul de tir Adrian Alaci venise la o selecţie, a întrebat dacă e cineva interesat... Alin a ridicat mîna". Aşa a început aventura spre prima medalie olimpică de aur a României la Londra!
Sala "Alin Moldoveanu"
Baza sportivă a liceului absolvit de Moldoveanu, Colegiul Naţional "Unirea", şi-a botezat una din săli cu numele sportivului. Şi e situată chiar locul în care acesta a fost selecţionat de tehnicianul Alaci. "Un mic semn de respect pentru Alin. Am propus, încă din 2008, să îi fie acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Focşaniului", povesteşte profesorul Paizan. Distincţie pe care Alin o va primi în acest an.
Sportiv la Omega
Moldoveanu este dublu legitimat, atît la Dinamo Bucureşti cît şi la Omega Tehnoton Iaşi, la clubul moldav fiind pregătit de Sorin Babii. Vicepreşedintele FR de Tir Sportiv şi preşedintele Omega Tehnoton, Maricel Popa, l-a însoţit la Londra pe Alin şi e nespus de mîndru de performanţe: "De 12 ani Moldoveanu e sportivul Iaşiului, nu m-a dezamăgit niciodată, nu a vrut să plece niciodată! Aşa că la Rio sperăm să mai ducem doi sportivi ieşeni!"
"I-am ciuruit şi pe italieni, şi pe francezi, şi pe indieni! I-am ciuruit pe toţi, dar de-adevăratelea!" (Maricel Popa, vicepreşedinte FR Tir şi preşedintele clubului Omega Tehnoton Iaşi)
{{text}}