Europa League

Istoria obligă » Steaua nu a mai fost eliminată din primul tur al cupelor europene din 1986

Anul trecut, steliştii au trecut cu 3-1 la general de bulgarii de la ŢSKA Sofia.

Articol de Florin Dincă, Liviu Manolache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Steaua nu a mai fost eliminată din primul tur în care a intrat în cupele europene din 1986, atunci cînd Anderlecht scotea echipa care tocmai cîştigase Cupa Campionilor.

Steaua dispută în această seară, de la 20:45, în direct pe Antena 1, meciul cu numărul 250 în competiţiile intercluburi. Laurenţiu Reghecampf va debuta ca antrenor în cupele europene, el fiind al 24-lea tehnician din istoria roş-albaştrilor care se va afla în această postură. Dintre aceştia, 14 sînt în era Becali, adică din 2003 pînă în prezent, de cînd Gigi a preluat echipa.

Calculele îi dau pe stelişti mari favoriţi, lucru anunţat şi de tehnicianul din Ghencea. "Avem toate atuurile şi trebuie să ne calificăm. Ştim totul despre adversari şi ştim că sîntem mai puternici decît ei!", a anunţat "Reghe".

Şi istoria este de partea roş-albaştrilor. Au trecut 26 de ani de cînd steliştii nu au mai fost eliminaţi din primul tur în care au participat într-o competiţie europeană. Atunci, în sezonul 1986-1987, echipa care tocmai cucerise cel mai important trofeu din istoria României, Cupa Campionilor, era eliminată chiar la debutul ei în CCE de Anderlecht, cea pe care tocmai o eliminase în semifinale în drumul spre trofeu în sezonul precedent.

Din acel an, steliştii au mai jucat 23 de "duble", toate cîştigătoare! În două ediţii, 2000-2001 şi 2002-2003, roş-albaştrii nu s-au clasat în Liga întîi pe un loc care să-i califice pentru cupele europene.

Steliştii sînt mai scumpi de 6 ori
Un alt atu al steliştilor îl reprezintă valoarea lotului. Slovacii au o cotă de piaţă de doar 5,5 milioane de euro, conform transfermarkt.de, în timp ce roş-albaştrii valorează puţin peste 31 de milioane de euro. Vlastimil Stozicky este cel mai scump jucător slovac, el fiind cotat la 800.000 de euro, în timp ce stelistul cel mai scump este Cristi Tănase, care are o cotă de piaţă de 3,4 milioane de euro.

Au scris istorie cu Steaua
În sezonul 1968-1969, Steaua a întîlnit-o pe Spartak Trnava în Cupa Campionilor în turul 1. După o victorie cu 3-1 pe Ghencea, roş-albaştrii au pierdut cu 4-0 în deplasarea din vechea Cehoslovacie. După ce a eliminat Steaua, Trnava a ajuns pînă în semifinalele CCE, atunci cînd a fost eliminată de Ajax. Aceasta a rămas cea mai mare performanţă din istoria slovacilor.

96 de meciuri internaţionale a disputat Steaua în era Becali, din 2003 şi pînă în prezent

63 de victorii are Steaua pe teren propriu în toată istoria sa, dintre cele 122 de meciuri jucate

70 este locul pe care se află Steaua în clasamentul UEFA. Spartak Trnava clasîndu-se pe poziţia 273

1,89 este cota la Stanleybet pentru o victorie a steliştilor cu handicap. 1 pauză şi 1 final e cotat la 1,70

5,50 este cota la bet365.com a unei victorii a roş-albaştrilor cu 2-0, acesta fiind cel mai probabil scor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.