Războiul FRB-AIBA loveşte în singurul boxer român calificat la Londra 2012.
Boxul e un sport aparte la Olimpiadă. Nu degeaba este cel mai controversat, punîndu-se la un moment dat problema să fie scos din disciplinele olimpice! Nu trece zi fără scandaluri legate de arbitri. Joi, au fost cel puţin două meciuri controversate. Într-unul dintre ele a fost implicat românul Bogdan Juratoni.
Adversar, dublu campion mondial
Juratoni l-a avut ca oponent, în turul al doilea, pe uzbekul Abbos Atoev. În prima rundă românul a stat, fiind favoritul trei al categoriei. La 26 de ani, Atoev a fost de două ori campion mondial. Prima dată în 2007, la 60 de kilograme, iar a doua oară în 2009, la 69 de kilograme. A trecut apoi la 75 de kilograme, dar nu a mai avut succes.
În schimb, la prima sa competiţie majoră din carieră, la doar 21 de ani, Bogdan a cucerit bronzul mondial. "E mai bun decît Bute", spun despre el cei care-l cunosc foarte bine. Upercutul de stînga e arma sa preferată.
Abbos a fugit şi a ţinut
În complexul de la ExCeL London, în sala de box, au fost peste 3.000 de spectatori la gala în care a boxat românul. Atoev a fost mai inspirat în prima repriză, a lovit mai clar. Juratoni a boxat crispat, probabil că emoţiile debutului olimpic i-au făcut mănuşile mai grele. Buletinele arbitrilor arată superioritatea uzbekului: 6-4 pentru Atoev.
La colţ, antrenorul Napoleon Gheorghe îi transmite elevului său că are două puncte de recuperat. Şi la debutul reprizei, Bogdan se năpusteşte asupra adversarului. Loveşte, de multe ori şi în gol. Abbos nu face însă altceva decît să fugă, să ţină, loveşte cu cotul. Arbitrul de ring, un irlandez, Michaell Gallagher, îl atenţionează. Românul ţine mijlocul ringului, arată că are talent cu carul. Stupoare însă, la finalul reprizei, a recuperat doar un punct! A fost 4-3 runda a doua, pentru el.
Decizie fluierată de spectatori
Totul se rezumă la ultimele trei minute. Atoev e dominat clar. Şi fizic Juratoni stă mai bine, e mai proaspăt. Alte ţineri, lovituri cu cotul, nepermise. Alte atenţionări ale arbitrului de ring, nu însă şi o depunctare a uzbekului.
După felul în care s-a desfăşurat însă lupta în ring, nu are trebui să avem emoţii. Bogdan ar trebui să cîştige. El ridică braţul drept în semn de victorie. Spectatorii îl aplaudă. Pe tabelă scorul nu mai e afişat, se păstrează suspansul. Şi vine decizia. "Cîştigă, din colţul albastru, Abbos Atoev!", anunţă crainicul.
Spectatorii taxează imediat decizia. Toată sala fluieră. Un minut, dar mai contează? Decizia nu se schimbă ca la judo! Juratoni stă şi se uită consternat. Părăseşte ringul în aplauze.
"Sîntem vai de capul nostru!"
Antrenorul Napoleon Gheorghe spune că elevul său nu a avut condiţii normale de pregătire decît în luna dinaintea Olimpiadei. "În rest, ne-am pregătit pe unde am apucat, am mîncat din renta olimpică şi am încercat să iasă bine. După părerea mea, cred că Bogdan a cîştigat meciul, nu la diferenţă mare, dar l-a cîştigat! Dar ce să-i faci dacă noi sîntem vai de capul nostru? La AIBA nu se uită nimeni la noi!". Tehnicianul crede că îşi va motiva elevul să continue în box. "La amatori, la profesionişti, box va mai face. O să ia o decizie în curînd".
"Nu te poţi certa la infinit"
"Boxerul Juratoni a fost mai bun decît adversarul său", a spus Octavian Morariu, preşedintele COSR, şi a adăugat că nu e normal ca Rudel Obreja să se certe la infinit cu Federaţia Internaţională de Box, pentru că "o prezenţă în circumstanţe normale a lui Rudel Obreja aici ar fi schimbat, poate, soarta lui Juratoni". Cînd jurnaliştii au replicat că "Obreja a cîştigat procesele de la TAS cu federaţia internaţională", Ioan Dobrescu a spus că "a cîştigat un proces, dar a rămas suspendat pînă în 2015".
12-10 a fost decizia arbitrilor din Cuba, China, Ecuador, Coreea de Sud şi Marea Britanie
"Este trist ce s-a întîmplat cu Bogdan. Dar la ce să ne aşteptăm? Uzbekistan are oameni în toate structurile, delegaţi, arbitri. Noi pe cine avem?" (Adrian Lăcătuş, antrenorul Mihaelei Lăcătuş)
{{text}}