GSP special   •   Tragedie   •   TRAGEDIA DE LA BALOTEŞTI

Familia lui Henry e şocată şi refuză să creadă că fotbalistul a murit: ”Trimiteţi-l acasă, că se trezeşte!”

Fanii i-au adus un ultim omagiu în faţa Stadionului "Farul", primul pe care a jucat fotbal în România // Foto: Telegraf (Constanţa)

Articol de Justin Gafiuc, Răzvan Luţac   —  marţi, 07 august 2012

Rudele jucătorului african de la Delta Tulcea nu acceptă ideea că Henry (21 ani) a murit. Le-au transmis apropiaţilor din România că unul dintre fraţi va veni la Bucureşti pentru a se convinge dacă vestea cutremurătoare e adevărată! IML va face autopsia după sosirea unui membru al familiei fotbalistului

Moartea lui Chinonso Henry (21 ani) rămîne deocamdată un mister, la aproape 48 de ore de la producerea tragediei, în timpul amicalului CS Baloteşti - Delta Tulcea. Ipoteza stopului cardiac şi posibila existenţă a unei malformaţii a inimii sînt singurele variante vehiculate pînă acum de doctori.



Dosar preluat de Parchetul Ilfov

Iar rezultatele autopsiei de la IML, care ar trebui să precizeze cauzele decesului fotbalistului nigerian, vor mai întîrzia. "Familia a solicitat să nu se efectueze nici un fel de demers medical înainte ca un membru al ei să vină la Bucureşti", a subliniat un oficial al Ambasadei Nigeriei în România. Surse din interiorul anchetei judiciare, preluată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Ilfov, susţin că procurorul care a preluat cazul ar fi dispus şi el ca necropsia să se efectueze după sosirea unei rude a lui Henry. Asta se va întîmpla, probabil, azi sau mîine.



Mama a murit, tatăl e grav bolnav

Apropiaţii africanului au descris însă un tablou cutremurător despre modul în care familia a primit vestea: "Henry nu mai are mamă, s-a prăpădit acum cîţiva ani, iar tatăl său e grav bolnav. Mai are trei fraţi şi două surori. Cînd au auzit ce s-a întîmplat cu Henry, nu le-a venit să creadă şi începuseră să ceară să-l trimitem aşa în Nigeria, repede, că se va trezi el în două-trei zile! Nu vor să mai discute cu nimeni, le e imposibil să accepte că li s-a întîmplat o asemenea nenorocire!".



Juca pe viza medicală pusă pe 6 martie

În acest timp, preşedintele Tulcei, Haralambie Meregiu, explică faptul că jucătorul avea viza medicală valabilă: "Era pusă pe 6 martie, fiind valabilă pentru şase luni, adică pînă la începutul lui septembrie. Urma ca, în conformitate cu regulamentul, să o prelungim în zilele următoare, înainte de startul sezonului în liga secundă". Dar au fost cu adevărat fotbaliştii la analize sau ştampilele s-au pus pe "ochi frumoşi", cum se mai practică la diviziile inferioare, spre a economisi cîteva milioane de lei din buget, fie şi expunîndu-i pe jucători unor pericole uriaşe? Răspunsul l-au dat chiar cîţiva oameni din lotul Deltei: "Da, am făcut analizele pe 27 iulie, trebuia doar să mai fie vizate carnetele". Operaţiunea s-a efectuat la clinica Visamed din Tulcea.



"Fără defibrilator sau aparatură medicală pe maşinile trecute pe foaie"

Dincolo de toate însă, Henry pare victima neglijenţei unor regulamente precare şi ignorante. La partidă nu a existat nici un medic, singurul specialist fiind considerat preparatorul fizic al Deltei, care are şi pregătire de asistent medical! Suficient să se încadreze în prevederile minime ale ROAF pentru meciurile amicale!



Şi de ce s-a început partida fără ambulanţă? Două autoturisme personale au fost trecute pe foaia de joc, însă acestea nu aveau aparatura necesară pentru intervenţie! "Nici vorbă să aibă vreun defibrilator sau aparatură necesară în cazul unui stop cardiac", a declarat o sursă GSP. În ROAF, prezenţa unei autosanitare e obligatorie doar în cazul meciurilor oficiale, neexistînd nici o specificaţie legată de partidele amicale! Practic, nici o schimbare nu s-a produs în mod real la nivelul regulamentelor FRF/LPF după moartea lui Vrăbioru, produsă în iulie 1999, în timpul întîlnirii Rapid - Astra. Atunci, prevederile erau la fel de confuze, permisive şi deschise către tragedii: "La stadion trebuie să fie prezentă o autosanitară utilată corespunzător, CU TARGĂ"!





"Cred că totul s-a întîmplat din cauza căldurii. Nu poţi juca pe o asemenea caniculă. În plus, jucătorii africani sînt predispuşi la afecţiuni cardiace şi au nevoie de controale amănunţite"

Mugurel Cornăţeanu, fost antrenor al lui Henry

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.