La canotaj, deşi porneam din postura de favoriţi la o medalie, la doi rame şi 8 plus 1, România nu a cucerit vreo medalie. Nici la canoe şi kaiac nu am pornit bine. Campionii europeni şi mondiali Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi au prins finala in-extremis! Ce se întîmplă? Nu ştim să concurăm în condiţii meteo atipice pentru o cursă normală? Răspunsurile vin tot de la români.
"Am trăit mulţi ani în canotaj, dar în asemenea condiţii meteo, nu am mai concurat niciodată. Pur şi simplu vîntul bate să-ţi smulgă vîslele sau ramele din mînă. În plus, nu ştii din ce direcţie bate. Acum ai vînt lateral, acum e din spate, acum din faţă", spune cvintupla campioană olimpică, Georgeta Andrunache, care la Londra, împreună cu Viorica Susanu, a ocupat locul 5! "Noi nu am fost învăţaţi să tragem pe astfel de condiţii. Pe Snagov, unde ne pregătim noi, ai ori vînt ajutător, ori contră, foarte rar lateral şi niciodată neregulat. Aici ne-a fost foarte greu să ne adaptăm condiţiilor", a declarat şi Camelia Lupaşcu, componentă a bărcii de 8 plus 1.
"În loc să tragi, te gîndeşti la vînt şi strategii!"
Şi băieţii din canoea de doi sînt supăraţi. "Acum, după cursă, le înţelegem pe fetele de la canotaj de ce nu au luat medalie. Condiţiile de cursă sînt imposibile. Tocmai de aceea, şi pentru noi a fost foarte rău. În loc să ne vedem de treabă, să tragem cît putem, stăteam să ne gîndim cum ar fi mai bine, pe ce culoar să ne plasăm", explică Mihalachi. "Noi ne-am antrenat la Voina, condiţiile meteo erau asemănătoare, mă refer la umiditate, la temperatură, mai puţin vîntul. Şi vîntul e cel care te încurcă", a adăugat şi Dumitrescu.
În pregătire de peste jumătate de an
Şi totuşi, pentru unii, condiţiile de la Eton sînt cele mai bune. Cehoaica Mirka Knapkova, campioana olimpică de la canotaj, în proba de simplu, iubeşte baza din Marea Britanie. "Sînt mulţumită de condiţiile de desfăşurare, aici, la Eton, nu e foarte cald, ca în marea majoritate a locurilor, şi vîntul a fost normal", a declarat ea după cursă. "Ceea ce nu a spus ea e faptul că s-a pregătit cu şapte luni înainte de Olimpiadă, exact la Eton", a dezvăluit Georgeta Andrunache.
Şi echipajul de doi rame, din Noua Zeelandă, Nathan Cohen şi Joseph Sullivan, a doborît la Eton, în serii, cel mai bun timp mondial all-time. "Am prins o zi excelentă, cu vînt ajutător. În finală nu a mai fost aşa, am scos un timp mult mai slab, dar e bine că am ieşit campioni olimpici", a declarat Cohen.
"Doamne Dumnezeule, de unde bani de Eton?!"
Elisabeta Lipă explică de unde vine dificultatea pistei care le-a afectat pe canotoare şi îi ameninţă pe canoişti în finala de joi, practic ultima şansă a României la o medalie!
"Eton Dorney este una dintre pistele dificile, dar nu una extremă. Există piste mai grele în lume", spune şi Elisabeta Lipă.
"Vîntul este cel care creează probleme la Eton. Bate în rafale, inconstant. Poate bătea pe trei culoare şi pe două, nu. Sînt avantajate culoarele de sub tribună. Pe culoarul 6, cel mai bun, au fost plasaţi la ultimele finale favoriţii. Îmi pare rău că băieţii vor trage la finala de joi pe un culoar nefavorabil", zice preşedinta de la canotaj.
Întrebată de ce, ştiind condiţiile aparte, românii nu s-au antrenat acolo, Lipă a răspuns: "Nu e o pistă total necunoscută pentru canotaj. S-au desfăşurat la Eton cîteva campionate mondiale, de seniori şi de juniori. Nu putem da vina pe pistă! În al doilea rînd, nu în toate perioadele pregătirii te poţi antrena acolo. Şi, în al treilea, dar, de fapt, în primul rînd, e o treabă de costuri".
"Doamne Dumnezeule, cum să ne pregătim noi la Eton, de unde bani, cînd noi ne-am dat 10% din buget, 100.000 de euro, pentru 5 săptămîni în Turcia că la noi era apa rece?!"
Elisabeta Lipă
Lipă a mai adăugat că au fost sportivi care şi-au permis luxul de a se pregăti pe pista olimpică: "Cehoaica Knapkova, care a cîştigat aurul în schiful simplu, a tras 7 luni la Eton. De 7 luni e în Anglia!".
Sporturi • JO 2012 • CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA
Enigma apei care ne poate scufunda corăbiile » De ce nu ne-am pregătit în Anglia?
Articol de Mirela Neag, Cătălin Tolontan — miercuri, 08 august 2012
Lacul Eton pare a fi Triunghiul Bermudelor pentru canotajul, canoea şi kaiacul românesc. Apa grea şi vînturile care bat neregulat le-au dat mari bătăi de cap alor noştri
{{text}}