JO 2012

Fericire cu gust de semifinale » Handbalistele Oltchimului, Jovanovici şi Bulatovici, fac furori la Jocurile Olimpice

+2 Foto
Marija, fericită, fluturînd steagul Muntenegrului // Foto: Reuters

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Handbalistele Oltchimului, Marija Jovanovici şi Katarina Bulatovici sînt în lupta pentru medalii la Jocurile Olimpice. Bulatovici e considerată erou în ţara sa, după ce a răsturnat rezultatul meciului cu Franţa, din "sferturi".

Muntenegru, echipa care a eliminat România în drumul său spre Londra, s-a calificat marţi seară în semifinalele Jocurilor Olimpice. Muntenegrencele au trecut de Franţa, 23-22, la capătul unui meci extrem de spectaculos.

Finalul a fost unul de coşmar pentru handbalistele din Hexagon. Conduceau cu 21-19 cînd mai erau şase minute, dar pînă la urmă au părăsit terenul în lacrimi. Rivalele au înscris de trei ori consecutiv, s-a făcut 21-22, iar imediat Franţa a egalat. Meciul se ducea în prelungiri, dar Mehmedovici a pătruns spre poartă cu trei secunde înainte de final şi a scos o aruncare de la 7 metri.

Katarina Bulatovici, viitoarea jucătoare a Oltchimului şi pricipala marcatoare a meciului, cu 6 goluri, a înscris şi a dus Muntenegru,în premieră, în lupta pentru medalii la Olimpiadă.

Cu gîndul la podium
"E o senzaţie minunată. Nu am mai trăit aşa ceva niciodată. Sper să nu ne oprim aici şi să jucăm finala", a declarat Bulatovici, cel mai bun inter dreapta din lume. Alături de ea a evoluat aproape tot meciul şi cealaltă jucătoare a campioanei României, interul stînga Marija Jovanovici, care a înscris numai o dată. "E uluitor ceea ce am realizat! A fost o partidă extraordinară, am tremurat pe final pentru victorie, dar aşa e şi mai frumos. Sînt foarte bucuroasă", a spus Marija.

Katarina şi Marija au jucat marţi şi contra a două viitoare coechipiere la Oltchim: portarul Amandine Leynaud şi centrul Allison Pineau. Revenită după o accidentare lungă, operată de ligamente la genunchiul stîng, Pineau a marcat de trei ori, dar a plîns în hohote la final.

"Norocul e tot ceea ce ne-a lipsit azi. Pe final am avut mingea în mînă şi am scăpat-o. Am ratat o aruncare de la 7 metri în ultimele minute şi asta ne-a costat", a declarat plîngînd Allison. Amandine a apărat foarte bine poarta Franţei, avînd 12 intervenţii excelente, între acestea şi trei aruncări de la 7 metri.

Jovanovici: "Nu mă gîndesc încă la Oltchim!"

Marija Jovanovici vrea să termine cu bine parcursul la Olimpiadă şi abia apoi îşi va concentra atenţia spre echipa de club.

Marija nu a jucat ultimele meciuri la Oltchim, avînd probleme la umărul drept. Nici în calificări, în meciurile contra României, nu a evoluat. Acum însă, interul stînga nu mai resimte dureri şi poate da totul pe teren.

- Marija, felicitări pentru calificarea în semifinale. Cum a fost?
- Off, foarte greu. Contra Franţei nu putea fi însă uşor. Ne bucurăm că la prima noastră participare la Olimpiadă am ajuns sus, să ne batem pentru medalii.

- Cu coechipierele de la Oltchim ai mai vorbit?
- Da, dar nu foarte mult. Nu am avut timp. Mi-am canalizat atenţia doar pe meciurile de aici, de la Londra. O să am timp pentru Oltchim după data de 19 august, cînd voi veni în România.

- Ce ştii despre noul antrenor?
- (rîde) Nu ştiu mare lucru. Doar că le aleargă rău pe fete! Apropo, acum unde sînt fetele?

- Acasă, la Vîlcea!
- Da, am auzit că a fost foarte greu cantonamentul de la mare, apoi la munte. Oricum, eu sînt pusă la punct cu pregătirea. Poate chiar prea bine, după cît m-am antrenat cu "naţionala".

- Cum eşti cu umărul?
- Acum nu mai am probleme. M-am refăcut complet. Nu ai văzut meciul?

- Ba da! Dar poate jucai cu dureri.
- Nu, nu mai am nici o durere!

- Aţi apucat să vizitaţi Londra? Aţi fost în oraş?
- Da, într-o singură zi. Ne-am plimbat puţin prin centru. Dar numai atît. Poate mai avem timp în ultima zi, dar numai după ce jucăm finala. Asta e tot ce îmi doresc.

Katarina face rost de un steag al Muntenegrului şi se înfăşoară în el.

- Voi cîte medalii aţi luat la Olimpiadă?, întreabă handbalista.

- Nouă. Am luat-o pe a noua.
- Oau! Ce bine! E bine pentru voi, nu? Noi nu avem nici una! Tocmai de asta ne dorim să o cîştigăm noi. Îţi dai seama ce ar însemna asta în Muntenegru?

- La Buducnost ce se întîmplă? Nu mai sînt bani la campioana Europei?
- S-a retras sponsorul principal. Bojana şi Maja Savici se lasă după Olimpiadă, Bajaktarovici şi Radovici pleacă în Rusia, la fel Dokici. Au adus nişte jucătoare tinere din Croaţia şi Serbia, plus franţuzoaica Mendy.

- E bine să jucăm cu ele în sezonul viitor, nu?
- Nu te gîndi la asta. Cu Muntenegru nu e bine să joci niciodată! Crede-mă că ştiu ce spun.

"Muntenegru nu a cîştigat nici o medalie la Olimpiadă. Poate o să spargem noi blocada. La prima participare o medalie, ar fi ceva de vis" (Marija Jovanovici)

Bulatovici: "Abia aştept să-mi cunosc noile colege!"
Katarina Bulatovici e ultima dintre jucătoarele străine transferate de Oltchim. Muntenegreanca e nerăbdătoare să ajungă la Vîlcea, dar speră să termine cu bine Jocurile Olimpice. "Mai avem de muncă, aici, la Londra. Sper să cucerim o medalie cît mai strălucitoare. Apoi vin la Vîlcea. Ca orice început, e ceva nou şi sînt curioasă să văd ce va fi", spune interul dreapta. "Marija mi-a vorbit numai de bine, dar ştii cum e, pînă nu vezi cu ochii tăi, nu crezi", a adăugat Bulatovici.

Dispută contra Navarro
Cele două muntenegrence o vor avea ca adversară, azi (ora 22:30), în semifinale, pe o altă coechipieră de la Oltchim, portarul Spaniei, Silvia Navarro. "Sperăm ca noi să ieşim cîştigătoare, sîntem două contra una", glumeşte Katarina. În cealaltă semifinală, se vor întîlni, tot azi, Norvegia şi Coreea de Sud (ora 19:00). Asiaticele au produs surpriza în sferturile de finală, eliminînd Rusia. La rusoaice, "vîlceanca" Ekaterina Vetkova a fost lăsată de antrenorul Evgheni Trefilov în afara lotului, fiind prima rezervă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.