Sporturi   •   JO 2012   •   ATLETISM

Verdict: Bolt e legendă! » Martor ocular la o seară pe care nu o va putea uita nimeni

Cei patru jamaicani de la ştafetă: carter, Frater, Bestia Blake şi Fulgerul Bolt // Raed Krishan

Articol de Luminiţa Paul   —  luni, 13 august 2012

Usain Bolt pleacă de la Londra, ca şi de la Beijing, cu trei medalii de aur şi cu iubirea lumii întregi.

Legendă a devenit cuvîntul rostit cel mai des în jurul lui Usain Bolt. Îl spune el, cu toată gura, cu zîmbetul sclipitor şi ochii lucind, îl spun colegii lui din echipa Jamaicăi, îl spun adversarii, adăugînd şi alte vorbe de admiraţie, îl spun comentatorii, îl vezi în titluri de ziare şi pe pancartele desenate stîngaci de fani. Îl spune chiar şi preşedintele CIO, Jacques Rogge.

Cu o singură diferenţă: ataşîndu-i un "nu" în faţă.

Căldura gloriei lui Bolt

Chirurgul belgian, acum în vîrstă de 70 de ani, l-a certat pe jamaican încă de la Beijing pentru felul în care s-a manifestat la finalul curselor de 100 şi 200 de metri, ambele încheiate cu recorduri mondiale. "A exagerat cu show-ul şi a arătat lipsă de respect pentru adversari", a spus atunci Rogge. Nimeni nu a îmbrăţişat această opinie.


În mod suspect, publicul, şi cel din stadion, şi cel din afara lui, a savurat spectacolul. În mod suspect, de asemenea, nici un adversar nu s-a plîns că ar fi fost desconsiderat. Şi asta, pur şi simplu, pentru că e imposibil să nu recunoşti superioritatea, dar şi carisma lui Bolt.

După ce a repetat dubla 100-200 de metri şi la Londra, în ciuda îndoielilor care-l înconjurau ca un nor toxic, Usain a oferit încă o mostră din delicioasa sa lipsă de modestie. Sau, altfel spus, la fel de delicioasa sa capacitate de autoapreciere. "Acum sînt o legendă vie. Încălziţi-vă la gloria mea!", a exclamat el.

Deocamdată, doar simbol

Şi din nou Jacques Rogge a pus o pungă de gheaţă peste cuvintele fierbinţi, incendiare, ale jamaicanului. "Cariera lui Usain Bolt va putea fi judecată după ce se va fi încheiat. Dacă te uiţi la ceea ce a reuşit Carl Lewis, vezi că a cucerit medalii la patru ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice. Să-l lăsăm pe Usain să-şi menţină motivaţia, ceea ce eu cred că se va întîmpla... să-l lăsăm să participe la trei, patru Olimpiade, şi abia după aceea va putea fi legendă. Acum deja este un simbol", a spus preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

Sîmbătă seară, Bolt a lovit din nou. Şi această formulare a devenit un clişeu. Împreună cu Nesta Carter, Michael Frater şi Johan Blake au zdrobit recordul mondial la ştafeta de 4x100 de metri. 36,84, încă o limită sub care se coboară, încă o barieră frîntă. Pe locul al doilea, americanii Kimmons, Gatlin, Gay şi Bayley au egalat precedentul record, 37,04 secunde.


Înaintea ultimului schimb, americanii şi jamaicanii erau cot în cot. Apoi totul a luat foc. Tînărul Bayley, locul 5 în finala sutei, a ţinut pasul cu fulgerul cît a putut de mult. Să stai umăr la umăr cu Bolt preţ de 80 de metri e o îndrăzneală imensă.

Apoi, Usain s-a desprins, a trecut linia de sosire fără giumbuşlucuri şi cu ochii la tabela care îngheţase în cifrele unei noi isprăvi extraterestre. "Nu sîntem umani, am căzut din spaţiu", spune Johan Blake după cursa de 36,84, dar tot Bolt are ultimul cuvînt. "E finalul minunat al unei săptămîni minunate. Ce mai trebuie să fac pentru a dovedi că sînt o legendă?".

Batonul-cadou, contra regulamentului

În primele clipe de după sosire, Usain i-a cerut unui oficial permisiunea de a păstra batonul de ştafetă, pe care îl mutase din mîna stîngă în cea dreaptă la momentul preluării lui. I s-a spus că echipa lui va fi descalificată dacă nu îl predă, conform regulamentului.

Bolt a cedat, dar publicul din acea secţiune de stadion a fluierat refuzul la care a fost supus eroul lui. 40 de minute mai tîrziu, acelaşi oficial s-a apropiat şi i-a oferit băţul jamaicanului. El a răspuns cu o plecăciune şi un chicotit specific, a sărutat batonul şi apoi i-a rugat pe colegii lui să-l semneze.

Cel care obţine totul

Am fost acolo. Cei care au văzut gestul l-au salutat cu ovaţii aproape isterice. Stadionul întreg clocotea, vibra, striga pentru un singur om. "Usain! Usain!", "We want Bolt!". El le oferă mereu altceva în afara spectacolului pe care îl desfăşoară pe pistă. Inventează pentru ei, şi pentru el, scenarii noi. Şi senzaţia este că va căpăta întotdeauna ceea ce îşi doreşte: un băţ de ştafetă, aurul olimpic, un record mondial.

Tocmai de aceea, cînd ai iubirea lumii întregi, ce mai contează părerea rece a unui singur om, fie el şi preşedintele CIO? Bolt a oferit sportului în ultimii 4-5 ani ceea ce nu mai avusese de mult. Şi e suficient pentru a te putea numi legendă.

"Există un singur poster al acestei Olimpiade şi pe el este acelaşi băiat care a fost şi pe posterul de la Beijing" (The Times)

Bolt făcut din cifre

- 25 de ani are Usain, dar va împlini 26 pe 21 august

- 195,8 centimetri este înălţime lui exactă

- 37,38 km/h a fost viteza lui medie pe durata finalei de la 100 m

- 3 handbaliste suedeze l-au însoţit în dormitor pentru a sărbători victoria la sută

- 41 de paşi face jamaicanul pe parcursul unei sute de metri, 4,25 pe secundă

- 5:30 este ora la care se trezeşte în fiecare dimineaţă pentru antrenamentul de la 6:00

- 1 este numărul bucătarilor lui Bolt, cel care îi interzice să mănînce nuggets tot timpul

- 20,3 milioane de dolari a cîştigat Usain anul trecut, conform Forbes

- 9 milioane de dolari este valoarea contractului anual cu Puma

- 6 contracte suplimentare (Gatorade, Hublot, Virgin Media, Visa, Soul Electronics şi Nissan) îl fac atletul cel mai bine plătit din istorie

- 1 milion de oameni au solicitat bilet pentru seara finalei olimpice la sută

- 6 maşini are Bolt în garaj, toate negre, una fiind Range Rover

- 5 dormitoare are casa lui din Kingston, pe care o împarte cu fratele vitreg Sadiki şi prietenul din copilărie Nuggent NJ Walker

- 1 este numărul dăţilor cînd îşi face singur curat în dormitor într-un an

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.