Ciclism

Începe Turul Spaniei! Alberto Contador revine pe şosea + alţi 3 favoriţi

+3 Foto
Alberto Contador (foto: reuters)

Articol de Mitică Docan   —  marţi, 14 august 2012

Turul Spaniei debutează sîmbătă, în Pamplona, cu un contratimp pe echipe în lungime de 16.5 kilometri. La startul ultimului Mare Tur al anului se vor găsi unele dintre cele mai interesante nume din ciclismul actual, de la spaniolul Alberto Contador, revenit din suspendare, şi pînă la britanicul Chris Froome. 4 favoriţi de urmărit în cea de-a 67-a ediţie a Vueltei:1. Alberto Contador, 29 de ani.

Rămîne cel mai important ciclist din lume, în ciuda faptului că a fost suspendat în celebrul caz Clenbuterol. După şase luni în care singurul partener de antrenament a fost contul de twitter şi în care kilometrii la altitudine s-au adunat ca ridurile lui Bjarne Riis, rutierul de la Saxo Bank s-a întors pe şosea în Eneco Tour, şi-a pus echipa la muncă şi a arătat că e dispus de orice pentru o nouă victorie într-un Mare Tur. Este doar la a doua sa participare în Turul Spaniei, dar a avut timpul necesar să disece fiecare etapă importantă, inclusiv ascensiunea de pe Bola del Mundo, în penultima etapă, care îl va duce undeva la cîţiva kilometri de geamul casei din Madrid. Susţinut continuu de Jesus Hernandez şi Benjamin Noval, supravieţuitorii loiali ai războiului rece purtat cu Lance Armstrong la Astana, hotărît să arate că rămîne într-o ligă separată faţă de restul rutierilor, dar şi "într-o formă bună, din ce în ce mai bună", Contador trebuie vînat ca să piardă tricoul roşu. Lucru greu de obţinut, în condiţiile în care el are toate pistoalele.



2. Chris Froome, 27 de ani. Incapabil de regicid în Turul Franţei, acolo unde voinţa directorului sportiv s-a dovedit mai puternică decît visul unui tricou istoric, Froome ia startul în Turul Spaniei cu gîndul la cel mai mare premiu, răsplătit cu o echipă Sky de gală. Medaliat cu bronz la Olimpiada de la Londra, singura recompensă a unei perioade de formă maximă ce a început în Turul provinciei Dauphiné Libéré, Froome beneficiază de atenţia completă a lui Contador. Bun căţărător, dar dezvantajat de numărul restrîns de kilometri de contratimp (organizatorii au rezervat doar 40 de kilometri în această disciplină), Froome se va bizui pe oameni ca Rigoberto Urán, Richie Porte sau Ian Stannard. Rutierul cu tunică neagră are şansa de a arăta că, în absenţa fraţilor Schleck, Contador are un nou rival, unul care a făcut ca în sălile destinate presei de organizatorii Turului Franţei să se vorbească mult mai multă engleză.



3. Joaquím Rodriguez, 33 de ani. Un tur pentru căţărători, pentru rutierii de buzunar ai plutonului. Los Ancares, Lagos de Covadonga, Cuitu Negro şi Bola del Mundo sînt căţărările pe care le-a numit Valerio Piva, directorul sportiv de la Katiuşa, ca locurile ideale pentru a face diferenţa în favoarea unei echipe în care locotenent de lux va fi Denis Menchov. Al doilea rutier din Turul Italiei în acest an, dar obişnuit al asfaltului ars de-acasă, Rodriguez e de aşteptat să îşi arate zîmbetul alb pe cele mai dure pante.



4. Juan Jose Cobo şi Alejandro Valverde. Primul are 31 de ani, e cîştigătorul en-titre al competiţiei, dar are un sezon 2012 fără nicio victorie. În vîrstă de 32 de ani, dar pe partea descendentă a carierei, Valverde a arătat în Turul Franţei din acest an că nu mai are incisivitatea de altădată, că victoriile vin mai greu atunci cînd abia te-ai întors dintr-o suspendare de dopaj şi că va fi nevoie de un efort suprauman pentru a colecta o nouă victorie într-un Mare Tur. Cîştigător al Turului Spaniei în 2009, e de aşteptat ca Valverde să-şi domine psihic coechipierul cu care împărtăşeşte şefia echipei Movistar. Dar, dacă Alejandro nu şi-a îmbunătăţit rezistenţa pe munte, acolo unde va trebui să facă faţă schimbărilor abrupte de ritm pe care cei trei dinainte sînt dispuşi să le asume, atunci şansele la victorie rămîn destul de firave.



Turul Spaniei numără 21 de etape, disputate între 18 august şi 9 septembrie. E de notat că organizatorii au optat pentru un traseu la nord de Madrid, nicio etapă neavînd loc în sudul Spaniei, după temperaturile groaznice de anul trecut. Etapele vor fi comentate pe GSP.ro.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.