Nationala

Radiografia "naţionalei" la ultimul meci înainte preliminariilor pentru CM 2014 » Tăiem în carne vie sau ne uităm la televizor

Articol de Cristi Preda (foto), Gabriel Berceanu (Ljubljana)  —  vineri, 17 august 2012

Piţurcă trebuie să găsească pe ultima sută de metri o formulă de stoperi, să-l scoată pe Papp din flancul drept şi să-i trezească pe Lazăr şi Bourceanu la închidere. În atac, soluţiile Rusescu, Ţucudean sau titularizarea lui Grozav ar putea aduce prospeţime şi eficienţă


Mai sînt trei săptămîni pînă pornim spre Rio. Iar derapajul de la Ljubljana ne-a dat o palmă după ceafă, arătîndu-ne că primul meci din preliminarii, cu Estonia (7 septembrie), e atît de aproape încît avem prea puţine motive să privim relaxaţi către Tallin. Să le luăm pe rînd!

Raţ a clacat
Compartimentul în care România pare la ani-lumină de calificarea la Mondial e defensiva. Iar benzile terenului au evidenţiat erori elementare. Papp a greşit majoritatea paselor, a urcat neinspirat în ofensivă, s-a precipitat şi a gafat la primul gol.

Raţ a început bine, dar a clacat, ajungînd să fie făcut "măgăruş" în flancul stîng, în minutul 37! Mai conservator în joc, Luchin şi-a făcut treaba cînd nu s-a avîntat spre ofensivă, în vreme ce Latovlevici a intrat entuziasmat, dar a pierdut prea multe baloane.

Experienţe catastrofale
Titularizarea lui Lobonţ nu a fost inspirată. Portarul Romei n-a ieşit pe centrare la primul gol încasat, a ezitat la "scăriţa" eşuată a lui Kirm din prima repriză şi nu a oferit siguranţă unei linii de apărare oricum debusolate.

În axul central, Găman s-a sincronizat rareori cu Papp şi Chiricheş, a pasat disperat şi greşit, demonstrînd şi lacune mari de plasament. Stoperul stelist a reuşit cîteva intervenţii providenţiale, dar apoi s-a încîlcit în greşeli personale, cea mai gravă obligîndu-l să faulteze în careu în minutul 49. Intrarea lui Tamaş a părut să crească nivelul de siguranţă, însă faptul că fundaşul lui WBA nu are experienţă în tandem cu Chiricheş a fost evident.

4 goluri a încasat România cu Slovenia, cel mai mare număr de goluri primite în toate mandatele lui Piţurcă la "naţională"

Flancuri rezonabile, stoperi pierduţi
Pe post de închizător, Cociş a ratat aproape tot. Senzaţia a fost amplificată şi de forma slabă a lui Costin Lazăr. Deseori, Torje a activat la mijlocul terenului, iar Raţ a trecut în rol de închizător: mutări forţate de bîlbîielile în lanţ ale mijlocaşilor centrali. Bourceanu a fost mai sigur şi mai limpede, avantajat şi de faptul că s-a fixat în postul său de bază.

Tănase a debutat crispat, s-a pierdut în driblinguri sterile, dar ulterior tehnica lui s-a dovedit utilă, iar pasele au mai limpezit cît de cît ofensiva. Cînd atacă spre centru, stelistul devine periculos. Torje a fost energic, a transpirat în cîteva asalturi pe flancul drept, se vede că vrea să tragă echipa după el, însă mai are de lucrat la capitolele răbdare şi inspiraţie în faţa porţii.

8 e numărul cuplurilor de închizători folosite în cele 6 înfrîngeri ale României din 2011 pînă azi, în diferite formule apărînd Lazăr, Pintilii, Giurgiu, Mureşan, Alexa, Bourceanu, Florescu şi Cociş

Trei goluri, dar ofensiva scîrţîie
Pe Bogdan Stancu, locul din spatele vîrfului Marica nu l-a prins deloc. A coborît foarte mult spre mijloc, s-a împiedicat între masivii stoperi sloveni şi s-a pierdut definitiv pe parcurs. Şi Marica s-a dovedit stingher în rolul de atacant central, cu rol de pivot, motiv pentru care a coborît deseori în benzi, însă cu puţine rezultate concrete.

Grozav are sclipirea şi prospeţimea pe care le caută Piţurcă, tinde să ajungă marcatorul indispensabil României, dar un gram de curaj şi implicare i-ar creşte statutul. Marius Niculae s-a mobilizat eficient, e singurul atacant din lotul cu Slovenia care poate rezolva postul său în sistemul 4-2-3-1.

0 înfrîngeri a adunat Estonia în ultimele 5 partide disputate acasă în care a condus. România a reuşit să revină de trei ori cu Slovenia, dar niciodată egalînd

Cu ce apărare mergem la Tallinn?
Cu Lobonţ ezitant şi Tătăruşanu ieşit din formă, Pantilimon ar trebui să nu lipsească din variantele la titularizare ale lui Piţurcă. Totodată, a devenit evident că rolul de titular pentru Găman nu e o soluţie. Nici formula Chiricheş-Tamaş nu e liniştitoare, astfel că aducerea lui Goian sau utilizarea lui Ştefan Radu în centru ar putea fi benefică. În condiţiile în care lazialul ar deveni stoper, Raţ rămîne fără concurent real în stînga defensivei. Numai că Piţurcă îl vede titular pe Radu ca fundaş lateral, post pe care a şi evoluat cu preponderenţă la club.

La Ljubljana, Papp a pierdut ruşinos pariul cu postul de fundaş dreapta, astfel că soluţia Săpunaru e aproape indispensabilă, numai că selecţionerul a punctat clar că subiectul cu fundaşul lui Porto e închis.

Ţucudean, Rusescu, titularizarea lui Grozav
Cociş este ineficient ca închizător, astfel că Lazăr-Bourceanu pare tandemul potrivit, dar cu mijlocaşul lui PAOK la alt nivel decît în faţa Sloveniei. Nu e exclus ca Pintilii şi Gabi Mureşan să apară în schemă după prestaţiile care l-au scos din minţi pe Piţurcă miercuri seară.

Torje şi Tănase par bătuţi în cuie pe flancuri, dar dacă Sînmărtean e în formă are oricînd loc în primul 11, după cum s-a văzut la Ljubljana. În atac, Ţucudean, Rusescu sau titularizarea lui Grozav par soluţiile cele mai indicate în meciul cu Estonia.

O variantă de echipă pentru Estonia
Pantilimon - Săpunaru, Chiricheş, Goian, Şt. Radu - C. Lazăr, Bourceanu - Torje, Grozav, Tănase - M. Niculae

PUNCTE SLABE
Nervozitate
După golul din minutul 4, "tricolorii" au pierdut brusc din luciditate. Marica a contestat decizia asistentului la un fault în atac arătîndu-i cu degetul în dreptul tîmplei că nu gîndeşte, apoi Torje s-a răzbunat cînd "centralul" nu a acordat lovitură liberă pentru România, comiţînd un fault dur pentru care a primit şi "galben" în minutul 32. Fără o soluţie pentru această tensiune latentă, putem pierde importante în partide al căror început nu ne avantajează pe tabelă.

Combinaţii ratate
Cuplurile de stoperi utilizate de Piţurcă, Chiricheş-Găman şi Chiricheş-Tamaş, au fost falimentare. În acelaşi timp, varianta Papp-Torje în flancul drept pare să ducă la dezastru: Papp avansează foarte mult, lasă liberă partea defensivă a acestui culoar, iar Torje e un jucător preponderent ofensiv, nu unul de tip Nicoliţă care să revină în apărare sau să facă schimb cu fundaşul lateral în anumite momente ale jocului.

PUNCT FORTE
Comunicarea
Cele trei goluri ale României au venit pe fondul schimbărilor din repriza secundă, dar şi ca un rezultat al comunicării mai bune în teren, faţă de alte meciuri ale reprezentativei. Lobonţ dirijează activ, Raţ a suplinit gafele închizătorilor, felul în care s-au remontat fotbaliştii, în special la îndemnul veteranilor, devenind un atu care poate fi folosit şi în alte situaţii cînd sîntem conduşi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.