Ciclism

Clarke cîştigă etapa a patra din Turul Spaniei, Valverde acuză Sky de nesportivitate

Simon Clarke (foto: reuters)

Articol de Mitică Docan   —  marți, 21 august 2012

Australianul Simon Clarke (Orica GreenEDGE) a obţinut prima sa victorie într-un Mare Tur, în timp ce Alejandro Valverde a pierdut tricoul roşu în urmă unei căzături controversate în mijlocul plutonului

Nu mai puţin de şapte atacuri consecutive declanşase spaniolul Alberto Contador pe căţărarea finală a etapei de ieri, iar profilul celor 160 de kilometri alergaţi între Barakaldo şi staţiunea de schi de pe Valdezcaray promitea aceleaşi artificii. Dar panta molcomă ce i-a permis unui rutier de curse clasice, precum britanicul Sean Kelly, să se impună în 1988, an în care a luat singurul său Mare Tur al carierei, nu l-a lăsat pe Contador să armeze un nou asalt la adresa lui Froome&Co, în ciuda focului nestins pe care îl poartă cu el în fiecare zi dogoritoare de Vuelta.



Jesus Rosendo Prado (Andulicia), Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep), Simon Clarke (GreenEdge) şi Assan Bazeyev (Astana) au primit bilet de voie din partea unui pluton ce-a savurat din plin o nouă etapă scurtă, iar numele celui de-al cincilea evadat merită notat separat, avînd o oarecare cadenţă din romanele lui Gabriel Garcia Marquez: Luis Angel Mate Mardones (Cofidis). Cu toţii au aşteptat sosirea pe căţărarea de final, după ce s-au hrănit din cele doisprezece minute acumulate, dar doar germanul Tony Martin şi australianul Clarke au încleştat săbiile pe linia de sosire, după ce campionul mondial de contratimp a fost motorul care i-a desprins de evadaţi. Mult mai bun la sprint, Simon Clarke a făcut o mişcare similară cu a compatriotului Simon Gerrans în Milano-Sanremo, aşteptînd cuminte ultimii 200 de metri şi prelingîndu-se spre prima victorie într-un Mare Tur.



Scîntei au avut loc în spate, acolo unde Alejandro Valverde a început ziua în tunica de lider al clasamentului general, dar a fost nevoit să se vadă dat la o parte, după o căzătură stupidă în ultimii 30 de kilometri şi un forcing sălbatic al oamenilor de la Sky, fapt ce l-a făcut să se ducă glonţ, în zale şi-n fier, la autocarul lui Froome pentru explicaţii. Variantele nu s-au potrivit, Sky a negat că un rutier de-ai lor ar fi provocat căzătura, spaniolul şi-a adus aminte că alonja nu-l ajută să-şi manifeste supărările cu zgomotul cu care o făcea Cipollini, în zăpezile de altădată, şi doar a bătut obrazul, iar Joaquim Rodriguez a mulţumit în gînd pentru şefie.Alberto Contador şi Chris Froome s-au zbenguit pe căţărarea de final, dar pantele moi au transformat efortul celor doi într-o luptă oarecum amuzantă, duelul fiind similar cu o eventuală întrecere între Michael Phelps şi Ryan Lochte...într-o cadă. Învingătorul prin ricoşeu a fost Rodriguez care a îmbrăcat tricoul roşu şi şi-a îndulcit supărarea celor 5mm pentru care a pierdut etapa de luni.



Clasamentul etapei:

1 Simon Clarke (Aus) Orica - GreenEdge 4:30:26

2 Tony Martin (Ger) Omega Pharma-Quickstep 0:00:02

3 Assan Bazayev (Kaz) Astana 0:00:22

4 Marcos Garcia (Spa) Caja Rural 0:00:55

5 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:00:55

6 Linus Gerdemann (Ger) Radioshack-Nissan 0:00:57

7 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 0:00:57

8 Andrey Zeits (Kaz) Astana Pro Team 0:01:01

9 Bauke Mollema (Ned) Rabobank 0:01:04

10 Jan Bakelants (Bel) Radioshack-Nissan 0:01:04



Clasamentul general:

1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 13:18:45

2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:01

3 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:00:05

4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank 0:00:09

5 Robert Gesink (Ned) Rabobank  0:00:09

6 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky  0:00:11

7 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha  0:00:14

8 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:00:24

9 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 0:00:46

10 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Movistar  0:00:47





Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.