Ciclism

Prima dublă » John Degenkolb a cîştigat al doilea sprint masiv din Turul Spaniei

John Degenkolb (foto: reuters)

Articol de Mitică Docan   —  miercuri, 22 august 2012

Germanul John Degenkolb (Argos-Shimano) a cîştigat al doilea sprint masiv din Turul Spaniei, după ce a trecut de italianul Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) şi Gianni Meersman (Lotto Belisol). Joaquim Rodriguez rămîne în roşu, după o zi de împăcare în pluton

, la o singură secundă în faţa lui Chris Froome şi cinci peste Alberto Contador



Nimic nu stinge mai repede tensiunea din sînul plutonului ca un traseu solicitant, rapid şi cu multe viraje în jurul unei localităţi renumite pentru felul incredibil în care asortează meniurile de ciuperci cu cartofii în sos picant şi vinul de Rioja. Un circuit de 21 de kilometri în Logroño, parcurs de opt ori, cu o gîlmă nerepertoriată la mijloc şi o mie de şanse pentru o evadare de succes, perfect pentru Sky şi Movistar să se răfuiască în fruntea plutonului.



29 de grade Celsius au binecuvîntat şoselele, în prima zi în care termometrele au făcut posibil confortul termic, şi doar un singur rutier a fost dispus să nu accepte moţăiala din pluton şi să atace încă din prima bornă. Javier Chacon, rutierul celor de la Andalucia născut în Vélez Rubio, o zonă locuită de oameni încă de acum 30.000 de ani, a sperat ca echipele sprinterilor să fie surzite de gîlceava de la vîrful clasamentului general şi să lase victoria de etapă în seama unui peşte mic. Dar calculele nu s-au confirmat.



Fiindcă Argos-Shimano a neglijat speranţele micuţei echipe spaniole, s-a folosit de porţiunile largi de şosea pentru a ciopli din hiatul de 11 minute şi a închis porţile sub bannerul ce marca intrarea în ultimii 30 de kilometri. Absenţa unui patron al sprintului a făcut să incolţească idei de preamărire în mintea oricărui cutezător, iar trena s-a colorat în diferite nuanţe pe parcursul ultimilor kilometri. Verdele lui Liquigas a cedat locul portocaliului de la Euskaltel, pentru ca mai apoi albastrul celor de la QuickStep să adauge kilometri în plus la viteză.



Dar echipa ultimelor speranţe a fost RadioShack-Nissan, care a făcut o muncă sisifică pentru italianul Daniele Bennati, însă bătrînul de 31 de ani (?) nu a reuşit să livreze decît o medalie de argint. John Degenkolb a dezvoltat aceiaşi cai putere ca în Viana, în etapa a doua, s-a folosit de spinarea lui Bennati şi a ridicat mîinile după linia de sosire. În razele oblice din nordul Spaniei, germanul cu un stil de pedalare ce aduce mai mult a înot şi-a îndeplinit munca.



Clasamentul etapei:

1 John Degenkolb (Ger) Argos-Shimano

2 Daniele Bennati (Ita) RadioShack-Nissan

3 Gianni Meersman (Bel) Lotto

4 Nacer Bouhanni (Fra) FDJ-Big Mat

5 Elia Viviani (Ita) Liquigas-Cannondale

6 Raymond Kreder (Ned) Garmin - Sharp

7 Allan Davis (Aus) Orica GreenEdge

8 Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale

9 Leonardo Fabio Duque (Col) Cofidis

10 Pim Ligthart (Ned) Vacansoleil-DCM



Clasamentul general:

1 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 17:29:22

2 Christopher Froome (GBr) Sky 0:00:01

3 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:00:05

4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank 0:00:09

5 Robert Gesink (Ned) Rabobank 0:00:09

6 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky  0:00:11

7 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:00:14

8 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:00:24

9 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar 0:00:36

10 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank  0:00:46

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.