Ciclism

"Lance Armstrong a fost cel mai mare atlet din ciclism. Nu a luat nimic" » O spune omul care l-a antrenat

Toți cicliștii din această imagine au fost implicați în scandaluri de dopaj: Lance Armstrong (galben), Jan Ullrich (roz), Levi Leipheimer (albastru), Michael Rasmussen (în spate, tricoul alb cu buline roșii), foto: reuters

Articol de Mitică Docan  —  Saturday, 25 August 2012

"Sînt convins că Lance Armstrong a luat Turul Franţei fiindcă a fost cel mai bun atlet". O spune omul care i-a făcut programele de antrenament în cele şapte Tururi pe care americanul le-a cîştigat

Îl cheamă Chris Carmichael, iar tricourile galbene duse de Lance Armstrong la Paris sînt în mare măsură şi ale lui. A stat alături de Lance Armstrong atunci cînd nimeni nu ştia că în picioarele americanului există resursele pentru o victorie într-un Mare Tur. În septembrie 1999, folosindu-se de investiţiile lui Armstrong, Carmichael a construit Carmichael Training Systems, companie ce avea să se transforme într-un imperiu bazat pe relaţia de succes dintre cei doi. În ciuda faptului că Lance a lucrat şi cu controversatul doctor italian Michele Ferrari, Carmichael a fost considerat artizanul modului în care texanul a abordat cursele de ciclism.

De altfel, Carmichael este cel care i-a modificat stilul de pedalare, de la angrenajele mari pe care le folosea pe căţărare la cadenţa rapidă, care l-a făcut să îndure mai uşor căţărările din Hexagon. În condiţiile în care Lance Armstrong a fost deposedat de titlurile din Turul Franţei, prin decizia pe care USADA a luat-o ieri, Carmichael a simţit nevoia să îşi spună opinia vizavi de atletul american.

"L-am văzut pe Lance cînd avea 18 ani, luînd parte la un Campionat Mondial din Japonia, cînd a rupt în două un pluton în care se aflau ciclişti din Germania de Est şi din fostul bloc sovietic. A terminat pe 10 sau 11, dar dacă ar fi ştiut cum să abordeze cursa, ar fi cîştigat. Un an mai tîrziu, într-o cursă de 10 zile din Italia, l-am văzut distrugînd ciclişti amatori şi profesionişti. Apoi, în 1993, a cîştigat Campionatul Mondial pe şosea, în faţa lui Miguel Indurain. Avea doar 21 de ani", a explicat Carmichael pentru velonews.com.

"Sînt convins că Lance a cîştigat Turul Franţei pentru că a fost cel mai bun atlet. Cred că a fost cel mai bine antrenat, cel mai concentrat, cel mai disciplinat şi cel mai dedicat excelenţei. Veştile de acum mă întristează, dar sînt convins de tot ce am spus. Nu l-am văzut niciodată folosind substanţe interzise şi eu cred că doar dacă vezi ceva poţi să crezi ceva".

USADA a cerut ca Lance Armstrong să fie deposedat de titlurile din Turul Franţei, după ce americanul a optat să nu atace dosarul în care este acuzat de dopaj sistematic începînd cu 1 august 1998. Lance Armstrong ar putea pierde toate tricourile galbene cucerite, 7, record pentru competiţia din Hexagon.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.