Americanul Neil Armstrong, căpitanul misiunii Apollo 11, şi-a petrecut mai mult timp din viaţă vorbind despre pasiunea pentru golf decît despre expediţia pe Lună.
A petrecut, în total, aproape 9 zile în spaţiu. Întîi 11 ore în misiunea aproape catastrofică Gemini 8, apoi 8 zile şi 3 ore în luna iulie a lui 1969, atunci cînd a devenit primul om din istorie care a păşit pe Lună. Nouă zile care i-au marcat viaţa mai puternic decît orice se întîmplase înainte sau avea să apară după. Nouă zile care l-au transformat într-o emblemă, caracterizare şi postură de care a fugit tot timpul.
Înainte de expediţia pe Lună, era un tip taciturn, introvertit, aproape ciudat. Puţini pot spune că îl cunoşteau cu adevărat sau că i-au fost apropiaţi. Cînd fiica lui în vîrstă de 2 ani a murit în 1962 în urma unei tumori pe creier, Armstrong s-a întors la pupitrul lui la cîteva zile după înmormîntare, înăbuşindu-şi durerea în muncă. După evenimentul din 20 iulie 1969, a devenit şi mai laconic, mai concis, mai misterios. Pur şi simplu, a refuzat cu încăpăţînare să vorbească despre voiajul pe Lună.
25 de ani, o şedinţă şi golf
A existat însă un subiect pe marginea căruia Neil Armstrong putea ţine conferinţe de ore întregi fără să obosească sau să se plictisească. Golful. Marea lui pasiune după aceea de a zbura, de a explora spaţii noi. În 1994, el a participat la o întîlnire de consiliu la compania de energie al cărei director era. Coincidenţă, se întîmpla chiar în ziua în care se aniversau 25 de ani de la primul pas pe Lună. "După şedinţă am mers toţi să jucăm golf", îşi amintea amicul lui Jim Rogers, CEO al firmei. "Ştiam că e o zi specială, dar am aşteptat să spună el ceva. N-a adus vorba nici o clipă".
Regulă încălcată
Armstrong avea discuţii lungi despre golf cu frizerul lui. După ce a părăsit NASA, în 1971, el şi soţia de atunci, Jan, au cumpărat o fermă în micul oraş Lebanon, Ohio. Acolo frecventa frizeria Herald's, iar Marx Sizemore îl tundea cu regularitate. "Singurul lucru despre care vorbeam era golful. La un moment dat i-am spus că m-am născut la o săptămînnă după aselenizare. A zîmbit, dar n-a spus nimic", rememorează Sizemore. "Lumea din Lebanon îi respecta tăcerea. Eu încălcasem regula".
Neil şi Jan au divorţat în 1994, după o lungă perioadă de separare, iar el s-a recăsătorit în acelaşi an cu Carol Knight, care era văduvă de 15 ani şi pe care o cunoscuse la un turneu de golf. Armstrong a încetat din viaţă sîmbătă, la 82 de ani, în urma unor complicaţii după o intervenţie coronariană. A petrecut pe solul lunar două ore şi jumătate, mai puţin decît durează o partidă de golf pe un teren cu 18 găuri, dar acele ore au schimbat lumea. Pentru el a fost doar datorie împlinită.
Expus la Londra
Modulul Apollo 11, găzduit de Muzeul Naţional al Aerului şi Spaţiului din Washington, a fost expus pe durata Jocurilor Olimpice la Muzeul Ştiinţei din Londra. Sabrerii români Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Siriteanu, Florin Zalomir şi Rareş Dumitrescu, împreună cu antrenorul Mihai Covaliu (foto 2), au vizitat muzeul la cîteva zile după cucerirea medaliei de argint pe echipe şi s-au fotografiat lîngă Apollo 11.
450 de milioane de ascultători a fost audienţa globală estimată a transmisiunii radiofonice a aselenizării din populaţia de 3,631 de miliarde la momentul respectiv
{{text}}