Infarct pe terenul de la Baloteşti, pe 5 august, după 10 minute de joc la 40 de grade C. Atît ştim din sfîrşitul lui Henry de la Delta Tulcea. Continuarea e un film prost, cu secvenţe din "Moartea domnului Lăzărescu" şi "Terminalul": toţi vor să se termine cumva, dar se împiedică în birocraţie şi indiferenţă
Prăbuşit pe gazon, învelit în staniol, cărat cu un sac în ambulanţă, dus la INML Bucureşti. Autopsie, teste la microscop, "ar putea fi un virus tropical", "sînt nereguli cardiace, dar nu au cauzat moartea", opinii pe surse, "concluziile, mai tîrziu". Aşa se tot scrie, de aproape o lună, povestea de după sfîrşitul lui Chinonso Henry, fotbalistul al cărui trup aşteaptă la morga din Bucureşti, într-o cameră frigorifică.
Nu se poate fără rude
Preşedintele tulcenilor, Haralambie Meregiu, s-a întîlnit luni la Bucureşti cu reprezentanţii Ambasadei Nigeriei. "Le-am propus să delege ei pe cineva oficial, care să însoţească trupul pînă în Africa. E păcat, trebuie să i se facă şi băiatului acestuia rînduiala, care o fi ea!". Lui Meregiu i s-a răspuns că "propunerea va fi luată în considerare", de vreme ce rudele lui Henry întîrzie să ajungă în România, din motive birocratice care ţin tot de Ambasadă.
Prietenul şi colegul de echipă al lui Henry, Mansur, s-a oferit să se ocupe, avînd acceptul clubului pentru o învoire de cîteva zile. Şi varianta aceasta a căzut: familia s-a opus, Ambasada a tărăgănat.
Birocraţie cînd e vorba de Nigeria
"Vor să vină neapărat la Bucureşti şi să afle ce s-a întîmplat cu adevărat, de ce a murit la doar 21 de ani fiul lor", explică prietenii nigerieni ai fotbalistului decedat. Cauzele acestui infarct misterios nu sînt însă anunţate de INML, deşi cele două săptămîni invocate pentru clarificări au trecut deja, se împlineşte curînd o lună.
O companie europeană care se ocupă de repatrierea cadavrelor are sucursală şi în România. "Spuneţi că e nigerian? De cînd funcţionăm, cele mai mari probleme le-am avut în cazul cetăţenilor nigerieni, a durat chiar şi luni de zile din cauza birocraţiei!", comentează o reprezentantă a firmei. La INML, angajaţii reglează temperatura din camera frigorifică, aproape de 2 grade Celsius, injectează formolul şi sting lumina. A mai trecut o zi.
O să ajungă fratele. De "luni încolo"
Reacţia Ambasadei Nigeriei e fabuloasă. O funcţionară rosteşte plat: "Şeful Cancelariei mi-a spus să vă transmit că SC FC Delta Tulcea vă poate oferi răspunsul la cele două întrebări: de ce se află domnul Henry încă la INML şi cum se va soluţiona problema?". Preşedintele tulcenilor rîde amar, cu hohote arse, la auzul poziţiei oficiale legale.
"Am vorbit pînă la urmă cu Ambasada României în Nigeria", povesteşte Meregiu. Poftim!? Se pare că doar prin eforturile instituţiei române cu sediul în Lagos, unul din fraţii lui Henry va primi "o viză de urgenţă, de 2-3 zile, să ridice corpul din Bucureşti". Dar "de luni încolo".
Între posibile motive religioase şi consecvenţa luminii de morgă
"Vă spun eu de ce nu se grăbesc", povesteşte un fost fotbalist la gruparea CSM Cîmpina. "Am avut coleg un camerunez de 19 ani, Blanc Traore, a cărui mamă a murit pe 3 februarie anul acesta. Băiatul a anunţat conducerea de la Cîmpina, a primit înţelegere să plece în Camerun. Doar că ne-a lăsat mască: «Nu acum vreau să plec, pe 4 martie o îngropăm, aşa e la noi tradiţia, păstrăm trupul o lună de zile!»".
Fratele lui Henry e aşteptat să vină săptămîna viitoare. Între timp, "naţionala" României va începe preliminariile pentru Mondial, CFR şi Steaua joacă în cupele europene, "naţionala" Nigeriei întîlneşte Liberia în Cupa Africii. Iar la INML temperatura rămîne constantă, lumina se stinge seara şi se aprinde dimineaţa peste targa de fier.
{{text}}