Nationala

Naşu' de Estonia: cojoc şi blugi rupţi » Capul Federaţiei estone este un personaj bizar

Aivar Pohlak, preşedintele Federaţiei estone de Fotbal

Articol de Răzvan Luţac, Gabriel Berceanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Preşedintele forului de la Tallinn are o poveste incredibilă: a îmbinat fotbalul cu viaţa la catedră şi cariera literară, apoi a înfiinţat unul din granzii campionatului Estoniei împreună cu un grup de prieteni.

Pare desprins din mitologia nordică: pletele sure i se revarsă peste cojocul maroniu, iar zîmbetul i-l poţi citi din spatele bărbii dese. Nu e folclorist, nici folkis! Seamănă leit cu Demis Roussos. Şi nici nu e actor în "Stăpînul inelelor", deşi J.R.R. Tolkien, autorul celebrului roman, ar fi mîndru de el. Este doar omologul baltic al lui Mircea Sandu: preşedintele federaţiei de fotbal din Estonia, Aivar Pohlak!

Autor pentru copii, prof de mate
A terminat Politehnica din Tallinn, dar nu a urmat o carieră de inginer, ci a preferat să fie profesor de matematică şi estonă. Nu s-a mulţumit cu atît! A scris cărţi pentru copii şi a început să joace fotbal pe postul de atacant. "Nu părea fotbalist, arăta mai mult ca un poet, ca un star rock", se amuză foştii săi colegi. După căderea comunismului, s-a implicat mai mult în fotbal. Antrenor şi fondator, împreună cu un grup de prieteni, al clubului Flora Tallinn!

Ambiţii uriaşe
După ce Estonia a obţinut calificarea la barajul pentru Euro 2012 şi ţara baltică a organizat, vara aceasta, turneul final al CE U-19, Pohlak şi-a declarat următorul ţel: "Vrem Campionatul European din 2024 la Tallinn. Sau măcar o finală de Europa sau Champions League!"

5 ani au trecut de cînd Pohlak a fost ales preşedintele Federaţiei estone, în 2007

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.