UPDATE Helmuth Duckadam a fost externat în această dimineaţă din Spitalul Judeţean Constanţa. "Mă simt bine, atît de bine cît te poţi simţi după o operaţie. Mă gîndesc să-mi schimb stilul de viaţă, să am mai multă grijă la alimentaţie. Le mulţumesc tuturor celor care mi-au trimis mesaje de încurajare", a declarat fostul mare portar la Realitatea TV.
_________________
Preşedintele de imagine al Stelei, Helmuth Duckadam, a suferit o intervenţie chirurgicală la mîna dreaptă, cea cu care a apărat patru penaltyuri consecutive în finala din 1986.
Aflat în vacanţă pe litoral, împreună cu familia, preşedintele Stelei, Helmuth Duckadam a trecut prin momente delicate. Eroul de la Sevilla a resimţit joi seara dureri puternice în braţul drept, unde a mai avut probleme în trecut, fiind forţat să-şi încheie cariera în urmă cu peste două decenii.
"Eram la plimbare pe faleză şi am vrut să-mi pun fetiţa de 4 ani după umeri. Cînd am ridicat-o am simţit dureri puternice în antebraţul drept şi am chemat repede ambulanţa, pentru că am mai trecut printr-o astfel de situaţie şi mi-am dat seama că este vorba de un cheag de sînge", a povestit Duckadam.
Fostul mare portar, în vîrstă de 53 de ani, a fost dus de urgenţă la Spitalul Judeţean Constanţa, unde medicii i-au evaluat starea de sănătate şi au decis să-l interneze în Secţia de Chirurgie Cardiovasculară. Ieri dimineaţă, Duckadam a intrat în sala de operaţii, unde o echipă de medici condusă de chirurgul Marius Militaru i-a îndepărtat cheagul de sînge.
Pericol de amputare
Reacţia rapidă a medicilor a fost decisivă, existînd chiar riscul unei amputări dacă nu s-ar fi intervenit la timp. "Pacientul a fost investigat în cursul nopţii, i s-a făcut angio-CT şi a fost tratat. Are o patologie arterială cunoscută de peste 20 de ani şi a suferit multiple intervenţii la nivelul subclaviei mîinii drepte, cu care a apărat patru penaltyuri la rînd în finala de la Sevilla. Are o proteză pusă în urmă cu 14 ani pe sub clavie, unde a făcut un anevrism anastomotic, o gîlmă arterială, iar acum doi ani i s-a pus o endoproteză la Timişoara, de către o echipă condusă de un profesor din Viena. La nivelul acestor dilataţii, a stenturilor şi protezelor, în lipsa unui tratament adecvat maximal, s-a format un cheag care, joi, în jurul orei 22.00, în urma unui microtraumatism, a fost embolizat, adică aruncat, la nivelul arterei de la nivelul cotului. Noi am intervenit şi am îndepărtat acest cheag. Operaţia fost relativ simplă în cadrul specialităţii noastre, cu anestezie locală. Am intervenit chiar în bifurcaţia arterei brahiale, printr-o incizie de 4 centimetri la nivelul cotului, şi am îndepărtat cheagurile de toate arterele de pe bifurcaţie, brahială, interulnară şi radială. Dacă nu se intervine în 4-6 ore de la instalarea unei ischiemi acute, se face necroză şi şi-ar fi putut pierde braţul. De acum, poate să plece şi în Miami, nu-i mai trebuie nimic", a spus Marius Militaru.
Cu gîndul la Steaua
Uşor ameţit după operaţie, Duckadam a găsit puterea să glumească şi să vorbească despre echipa sa de suflet. "Nu-i o plăcere să ajungi pe masa de operaţie, dar nu mi-a fost teamă. Doctorii şi-au făcut treaba excelent şi le mulţumesc din tot sufletul. M-au sunat toţi de la club să vadă cum mă simt şi i-am liniştit. Totul este bine cînd se termină cu bine. Să ia Steaua titlul!", a spus fostul portar. Medicii i-au recomandat să rămînă internat pînă luni la Constanţa, dar, în funcţie de cum va evolua starea sa medicală, ar putea fi externat chiar azi. "Am vorbit la Spitalul Militar şi după ce voi reveni în Bucureşti voi face încă un set de analize. Pînă atunci, văd meciul României în spital", a explicat Duckadam.
Secţie de cinci stele
Proaspăt renovată, Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Judeţean Constanţa se numără pintre cele mai moderne din ţară, fiind dotată cu aparatură de ultimă generaţie. În plus, au fost aduşi pe litoral medici de renume din ţară, iar şeful secţiei, Marius Militaru, a venit în această secţie după ce a profesat aproape un deceniu în Germania. Iniţial, patronul Stelei, Gigi Becali, a intenţionat să-l transfere pe Helmuth Duckadam la Bucureşti, cu elicopterul, dar s-a renunţat la această idee după ce preşedintele de imagine al clubului din Ghencea a văzut condiţiile de la Constanţa.
"Este mîna cu probleme, care mi-a adus şi multe satisfacţii, dar, din păcate, şi multe necazuri. Cu mîna dreaptă am apărat patru penalty-uri, dar este mult de atunci" (Helmuth Duckadam)
"Cu toţii sîntem alături de Helmuth Duckadam şi îl aşteptăm, în cel mai scurt timp, alături de noi. Ţinem foarte mult la el, e un om care a adus bucurii extraordinare acestui club" (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)
{{text}}