Sporturi   •   Handbal   •   OLTCHIM

Şedinţă de lămurire » Se caută soluţii pentru salvarea Oltchimului

Portugheza Alexandrina Barbosa, unul din starurile de la Vîlcea, care ar avea de suferit în urma situaţiei economice a clubului // Foto: Marius Ionescu

Articol de Marian Ursescu   —  marți, 11 septembrie 2012

Preşedintele Oltchimului, Petre Berbecaru, a discutat ieri cu jucătoarele şi a încercat să le liniştească în privinţa situaţiei financiare de la club.

Constantin Roibu, managerul Oltchimului, a anunţat duminică, la Rm. Vîlcea, că echipa de handbal nu va mai avea sprijin financiar din partea Combinatului Chimic şi în aceste condiţii ar putea să se desfiinţeze! "În acest moment avem asigurate salariile doar pentru luna august. Pentru luna septembrie trebuie găsiţi alţi sponsori!", a spus Roibu.

În plus, Roibu a anunţat că, dacă şefii clubului nu vor reuşi să găsească banii necesari pentru acest sezon, pînă la debutul în Liga Campionilor, pe 14 octombrie, ar putea să lase jucătoarele să plece sau să nu înscrie echipa în cea mai importantă competiţie!

Aceste declaraţii au adus o stare generală de incertitudine în rîndul jucătoarelor de la Vîlcea. Handbalistele nu ştiu acum dacă vor mai putea juca la Vîlcea, să lupte pentru cîştigarea Ligii Campionilor, sau dacă vor trebui să-şi caute alte echipe. "Ne pare rău pentru ce se întîmplă la Oltchim. Ne-am dori din suflet să se rezolve într-un fel. Nu mă gîndesc acum numai la echipa de handbal, mă gîndesc şi la muncitorii de la Oltchim care au familii de întreţinut. Ştirile acestea ne afectează psihic pentru că ne gîndim mereu la ce se va întîmpla", a declarat extrema Iulia Puşcaşu.


Rugămintea antrenorului

Danezul Jakob Vestergaard i-a cerut explicit preşedintelui Petre Berbecaru să aibă o discuţie lămuritoare cu handbalistele pentru a le explica situaţia de la club. Oficialul vîlcean a avut o scurtă discuţie cu jucătoarele, ieri, înainte de antrenament. "Nu trebuie să vă faceţi griji! Voi trebuie să vă vedeţi de joc, să vă gîndiţi doar la joc. Restul problemelor le vom rezolva noi. O să facem tot posibilul să găsim resurse financiare ca să nu fie afectată viaţa echipei", le-a spus Berbecaru.

Gaţu a făcut memoriu la prim-ministru

Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, a declarat ieri că a făcut un memoriu către ANST şi către primul ministru, solicitînd sprijin pentru "galactice". "Situaţia echipei e gravă. Oltchim e un brand naţional, e singura echipă care se poate bate în prezent cu orice adversară din lume, este înscrisă în Liga Campionilor, cu obiectiv de a cîştiga trofeul, iar dacă va fi retrasă şi se va desfiinţa, EHF va dicta o amendă considerabilă, plus o interdicţie pentru cluburile româneşti în cupele europene", a declarat Gaţu. "Am solicitat Ministerului Economiei ca oricine va fi cîştigătorul privatizării să fie obligat să respecte o clauză care să prevadă menţinerea echipei Oltchim la standarde internaţionale, pe o perioadă de cinci ani".

Gaţu are şi o soluţie imediată, pentru ajutorul echipei. "Găsim un sponsor care să asigure bugetul clubului şi să fie scutit de la impozit timp de un an", a spus acesta.

A mai fost un moment de cumpănă

Cel mai galonat club de handbal din România, Oltchim a mai avut un moment dificil în istoria sa de 33 de ani. În 2002, tocmai jucase finala Cupei Cupelor, dar a trebuit să renunţe la toate jucătoarele de valoare pentru că nu a mai avut bani. Antrenoarea de atunci, Mariana Tîrcă, a încropit o echipă din junioare şi jucătoare tinere.


Starea de instabilitate financiară a durat patru ani, după care a urmat cea mai bună perioadă din istoria clubului, cu cîştigarea Cupei Cupelor şi a Supercupei Europei în 2007, finala Ligii Campionilor din 2010 şi atingerea semifinalelor în Ligă în 2009 şi 2012.

Şi COSR caută soluţii

Octavian Morariu, preşedintele forului olimpic român, a mărturisit ieri că a demarat o serie de discuţii cu autorităţile sportive, dar şi cu oameni din mediul de afaceri privat, pentru a găsi o soluţie în legătură cu echipa Oltchim Rm. Vîlcea. "Una dintre propunerile incluse de COSR în programul de reformă al sportului românesc ar fi rezolvat problema multor echipe din ţară", a afirmat Morariu.

Şeful COSR susţine că modificarea politicii fiscale ar determina companii importante din România să se implice în susţinerea unor cluburi, precum Oltchim. "O companie să poată cheltui doi la sută din cifra de afaceri cu un club sportiv , sumă care să fie deductibilă, adică să nu mai plătească impozit la stat pentru aceasta. Pentru Petrom, Vodafone sau Orange, bugetul clubului vîlcean reprezintă o distracţie!", a mai spus Morariu.

"Dacă vom renunţa acum la jucătoarele străine de mare valoare, aduse în această vară, ar însemna că acceptăm o pată pe onoarea oraşului şi a judeţului. Nu putem susţine singuri echipa, dar încercăm să găsim mai multe firme mici, care să contribuie cu sume mici"

(Emilian Frîncu, primarul oraşului Rm. Vîlcea)

30 de participări consecutive în prima ligă din România a strîns Oltchim. Echipa a promovat în 1982 şi de atunci a terminat de 18 ori pe primul loc, de 6 ori pe locul 2, de 5 ori pe locul 3 şi de două ori pe locul 4

3 milioane de euro e bugetul Oltchimului pe un sezon

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.