Preşedintele ANST, Carmen Tocală, a declarat că ”naţionala” de baschet masculin se putea califica la CE din 2013, dacă forul de profil nu se zgîrcea să aducă un antrenor mai bun, care ar fi primit 100.000 de euro dacă şi-ar fi atins obiectivul.
"Sînt neagră de supărare pentru ratarea turneului final. Avem patru antrenori pe listă, din SUA, Macedonia, Grecia, plus cel de la Beşiktaş, toţi cu pretenţii financiare, dar şi cu rezultate. Federaţia s-a zgîrcit la bani, în conturi existau 200.000 de euro, bani strînşi doi ani din venituri proprii, pentru campania asta. România avea şanse să se califice, trei echipe s-au calificat din grupa noastră, iar noi, am rămas cu şansa în mînă şi cu banii în cont”, a acuzat Tocală.
A precizat apoi: ”Bugetul total pentru antrenor şi premierea jucătorilor, dacă se obţinea calificarea, era de 200.000 de euro. Antrenorul ar fi avut 50.000 de euro prin contract, plus aceeaşi sumă drept bonus pentru calificare, iar băieţii ar fi împărţit restul de bani ca premiere. Banii există şi acum în contul federaţiei, în valută, de ce au adus un antrenor care nu avea contract la nici o echipă de club? Am ratat o şansă mare, după atîţia ani. Au ţinut banii la ciorap, acum pot fi fericiţi, au bani de salarii încă un an".
Antrenorul naţionalei României a fost sîrbul Mladen Ostojici, fost tehnician la BCM U Piteşti şi CSM Bucureşti, numit de conducerea federaţiei la 6 iulie, cu doar trei zile înaintea reunirii echipei. Tocală a fost preşedinte al FR Baschet pînă la data de 31 mai, cînd a devenit preşedinte al ANST. Conducerea interimară a Federaţiei Române de Baschet este asigurată de secretarul general Dan Berceanu.
Naţionala masculină a încheiat, marţi, campania de calificare la CE din 2013, cu un bilanţ de o victorie şi şapte înfrîngeri: 90-84, la debut, cu Olanda, 64-80 cu Georgia, 79-84 cu Bosnia, 53-89 cu Letonia, 74-80 cu Olanda, 74-91 cu Georgia, 53-98 cu Bosnia-Herţegovina şi 77-85 cu Letonia.
Din grupa D, în care a evoluat România, s-au calificat direct la turneul final din Slovenia primele două clasate, Bosnia şi Georgia, dar şi Letonia, aflată printre cele mai bune patru formaţii de pe locul trei, din toate cele şase grupe. România a participat ultima dată la un turneu final european în 1987, cînd a ocupat locul 12 (ultimul).
{{text}}