Fostul mare portar trece prin momente delicate, fiind nevoit să suporte o nouă intervenţie chirurgicală la braţul drept.
Acum o săptămînă se afla pe patul Spitalului Judeţean din Constanţa, suferind o operaţie prin care i s-a îndepărtat cheagul de sînge care bloca, la nivelul antebraţului drept, circulaţia sîngelui. Ieri a invitat presa la Spitalul Militar din Bucureşti, unde a fost internat în această săptămînă şi unde a fost nevoit să facă teste şi analize medicale, rezultatul lor fiind unul îngrijorător: e nevoie de o altă intervenţie chirurgicală care să-i optimizeze circulaţia sîngelui în mîna dreaptă.
Gestul de dinainte şi scuzele de la început
Duckadam apare cu capul sus în sală. Îmbrăcat elegant, dar vizibil slăbit faţă de acum două-trei săptămîni. Îşi începe timid discursul, privind lung, în gol, undeva în spatele sălii, peste cele 15 camere de televiziune. "Scuzaţi-mă că am emoţii, dar nu sînt obişnuit să vorbesc despre boli sau spitale, ci despre fotbal", spune, după care ţine să facă o precizare, nu înainte de a ofta prelung.
"Mulţi pot spune că nu arăt ca un om bolnav, dar acest lucru se datorează soţiei, pe care am rugat-o înainte de a intra aici să mă dea cu puţină pudră ca să nu vadă lumea cît de palid sînt după o săptămână de spitalizare".
"Îmi vine să renunţ"
Duckadam nu s-a schimbat deloc. La fel ca atunci cînd comenta jocul Stelei şi erorile lui Tătăruşanu, e şi acum sincer. Şi dezvăluie că trăieşte un coşmar: "În fiecare zi mă trezesc cu spaima că se poate întîmpla ceva rău. Îmi vine să renunţ după atîta durere. Păi... te saturi". În iarnă, într-un interviu exclusiv în Gazeta Sporturilor, dădea un răspuns şocant la întrebarea dacă şi-a imaginat viaţa fără braţul drept: "Din păcate, am făcut-o de prea multe ori în ultimii 26 de ani!".
"Vreau să se termine odată acest coşmar!"
Acum întoarce capul şi se uită la soţia sa. "Familia m-a ajutat foarte mult să trec peste greutăţi. Soţia m-a încurajat mereu, mi-a fost sprijin total". Gîndurile i se amestecă şi răbdarea pe care a avut-o într-o seară de 7 mai, aşteptînd cu calm şi sînge rece pe linia unei porţi de pe Ramon Sanchez Pizjuan executarea penalty-urilor, pare că i-a dispărut: "Cel mai greu lucru în acest moment e aşteptarea. Vreau să se termine odată acest minicoşmar. Aş intra şi-acum în sala de operaţie, numai să se termine mai repede".
Nu şi-a lăsat fetiţa să vină la spital
Anunţă că a luat o decizie majoră în viaţa lui, "m-am decis să renunţ la fumat", după care cuvintele îi vin cu greutate unui om care a avut mereu vorbele la el. "Voi ieşi azi din spital şi ştiţi ce voi face? Îmi voi aştepta fetiţa mea de 4 ani de la grădiniţă, pentru că nu am mai văzut-o de o săptămînă. N-am vrut să o las să vină la spital să mă vadă cu perfuzii şi să-şi facă o impresie despre spitale".
"A venit momentul ca şi România să-şi facă datoria faţă de mine"
Duckadam simte că se apropie finalul conferinţei. "Cred că 53 de ani mi-am făcut datoria faţă de România şi...", spune şi vocea începe să-i tremure. "Şi cred că a venit momentul ca şi România să-şi facă datoria faţă de mine". Tace. Ochii i se umezesc. Nu vrea să fie văzut lăcrimînd şi pune privirea în jos. "Poate că nu e bine ceea ce am zis acum, dar aşa am simţit să fac. Şi să o spun".
Se ridică apoi şi părăseşte sala. Peste cîteva ore va fi în faţa grădiniţei, aşteptîndu-şi fetiţa de 4 ani. Apoi se va întoarce în spital pentru investigaţii. Luni, la fel, pentru alte analize. Cîndva însă, Duckadam va para şi acest penalty. Al suferinţei. Şi se va putea trezi şi altfel faţă de cum a făcut-o în fiecare dimineaţă a ultimilor 26 de anii, "cu gîndul că o mică durere la braţul drept poate să provoace o nenorocire".
Soţia a suferit şi a plîns în sală
Duckadam a fost însoţit în sală şi de soţia lui, numai că aceasta n-a luat loc lîngă el, la prezidiu, ci s-a aşezat pe un scaun, undeva în lateral, în sală. Şi-a scos un şerveţel din geantă, cu care şi-a şters lacrimile la fiecare 30-40 de secunde, iar la finalul conferinţei, atunci cînd şi-a văzut soţul vizibil emoţionat şi cu lacrimi în ochi, şi-a ascuns faţa între palme şi a început să plîngă.
"Gigi şi Teia mă susţin"
Duckadam spune că e ajutat de şefii Stelei pentru a trece cu bine peste problemele cu care se confruntă. "Am discutat cu domnul Becali, cu Teia Sponte şi cu Argăseală, iar în situaţia în care voi avea nevoie de un sprijin logistic sau de orice fel cu siguranţă mă vor ajuta", a spus ieri fostul mare goalkeeper al Stelei.
Vizitat de Reghe şi de MM
"Aproape toţi foştii mei colegi au fost alături de mine şi ieri am fost vizitat de doctorul echipei, de Reghecampf şi Mihai Stoica", a spus Duckadam. "M-a mişcat profund să-l văd pe Duckadam pe patul de spital. Să văd un munte de om care să aibă probleme. Sînt alături de el, aşa cum o fac probabil milioane de oameni din ţara asta care nu pot uita ce performanţe incredibile a reuşit ca sportiv", a spus ieri Reghecampf.
"Ne vom consulta şi cu specialişti din străinătate, poate există şi altă metodă în afara operaţiei, deşi eu cred că nu putem evita o nouă intervenţie chirurgicală" (Cristian Gabriel, şeful Centrului Boli Cardiovasculare Spitalul Militar)
"Trebuie să-i punem un by-pass, însă unul pe arterial, nu coronarian, ceea ce nu presupune operaţie pe cord deschis. Care este riscul în caz de eşec al intervenţiei? Merge chiar şi pînă la pierderea braţului persoanei respective" (Cristian Gabriel, şeful Centrului Boli Cardiovasculare Spitalul Militar)
"Nu vreau să fac show din boala de care sufăr de 26 de ani. Nu-mi este uşor, de multe ori îţi vine să renunţi după atîta durere şi suferinţă. Acum cel mai important este să am linişte" (Helmuth Duckadam, preşedinte de imagine Steaua)
"Momentan nu am voie să fac deloc efort şi rog pe toată lumea să mă înţeleagă că am nevoie de linişte. Vă spun sincer că nu este deloc uşor să trăieşti cu o incertitudine minut cu minut, zi de zi, an de an" (Helmuth Duckadam, preşedinte de imagine Steaua)
"După finala de la Sevilla eram în vacanţă, la Semlac, am pus mîna în pămînt şi mi s-a deplasat cheagul de sînge. Atunci a început totul. În 1986 am suferit prima intervenţie, în 1998 a doua şi în 2009 a treia. Între aceste intervenţii am mai avut probleme de blocaj" (Helmuth Duckadam, preşedinte de imagine Steaua)
"Dacă are nevoie de bani pentru operaţie, nu e nici un fel de problemă, plătesc eu. Fac eu totul pentru el, nu trebuie să facă România" (Gigi Becali, patron Steaua)
"Orice operaţie e complicată, însă la el nu se va face la inimă, ci la braţ, deci nu e chiar aşa de grav" (Gigi Becali, patron Steaua)
"El este, în opinia mea, cea mai mare imagine a Stelei. În momentul acesta, primeşte 3.000 de euro de la club doar pentru imagine" (Gigi Becali, patron Steaua)
{{text}}