Fostul lider mondial susţine că oamenii care îl acuză că doreşte să desfiinţeze sportul de pe baza Voinţa sînt persoane ce stau acolo ilegal şi profită de pe urma copiilor şi a părinţilor.
Antrenori şi părinţi au reclamat faptul că Ilie Năstase blochează activităţile sportive din baza Voinţa, bază pe care fostul jucător de tenis a preluat-o în martie, după 13 ani de procese, de la clubul sportiv Voinţa pentru realizarea unei Academii de Tenis.
De trei săptămîni, copiii nu se mai pot antrena de terenul de fotbal, care a fost închis. În replică, Ilie Năstase susţine că, în toată această poveste, adevărata victimă este el, iar toţi cei ce îl atacă sînt persoane care folosesc ilegal terenurile de sport din complex.
- Domnule Ilie Năstase, ce se întîmplă în baza Voinţa?
- Mă lupt să dau afară nişte interlopi care profită de sport. Florin Pelmuş şi ceilalţi invocă un contract de asociere cu clubul Voinţa, contract semnat în 2003, iar eu am primit baza de la Guvern în 1999! Este un contract nul şi stau ilegal pe cele două terenuri din bază. Mai mult, eu sînt cel care plăteşte taxe şi impozite la stat pentru aceste terenuri. Pînă acum am plătit 300.000 de euro în total, deci numai gratis nu am primit această bază de la stat!
- Si cum veţi rezolva acest conflict? În justiţie?
- Nu vreau nici un proces, pentru că m-am săturat. În luna mai, cînd le-am cerut să plece din bază, să elibereze terenurile, mi-a fost ameninţată prietena cu cuţitul. Eu, de fapt, Fundaţia Ilie Năstase nu are nici un contract semnat cu ei, iar clubul Voinţa nu mai există. Cînd voi intra în posesia autorizaţiei de construcţie voi elibera zona. O să apelez şi la autorităţi dacă va fi cazul... Pînă atunci muncesc să curăţ terenurile care au fost lăsate de izbelişte. Am găsit aici numai gunoaie. Şi nu e nici o ruşine să dau cu grebla sau cu sapa!
- Aţi spus că Academia de Tenis Ilie Năstase va avea o sală de sport multifuncţională. Rămîne acelaşi proiect?
- Nu va mai fi nici o sală polivalentă! Asta am vrut să fac acum 10 ani, cînd Guvernul mi-a oferit această bază. Între timp, investitorii au dispărut. Acum trebuie să găsesc alţii şi nu e deloc uşor...
Brigitte Sfăt: "Eu doar îl ajut pe Ilie"
Logodnica lui Ilie Năstase susţine că nu are nici un interes material şi că pe baza Voinţa nu va fi construit un club de fiţe, ci un club de tenis.
Brigitte Sfăt este cea care a vorbit mai mult despre Academia de Tenis şi despre problemele cu care se confruntă ea şi partenerul său de viaţă în realizarea acestui proiect pentru care au deja întocmit un "masterplan".
- Doamna Sfăt, sînteţi acuzată de antrenori că nu aveţi nici o calitate în a lua decizii în baza sportivă Voinţa?
- Eu nu sînt o persoană importantă. Sînt doar cea care îl ajută pe Ilie în planurile sale. Ilie Năstase este un mare campion şi aşa va rămîne. Un mare campion. El vrea să lase ceva în urma lui, doreşte ca atunci cînd nu va mai fi să existe o şcoală unde copiii să joace tenis. Nu facem Academia pentru a cîştiga bani. Nici el, nici eu nu avem nevoie de bani. Lui îi merge bine cu McDonald's-ul de la Chişinău...
- Ati fost acuzată că aţi distrus bunuri din bază?
- Acele persoane se victimizează cînd, de fapt, adevăratele victime sîntem noi. Florin Pelmuş şi restul stau ilegal în această bază şi noi nu putem să facem nimic. Cînd le-am spus să plece că nu au nici un drept aici, am fost ameninţată cu cuţitul. Aceştia au construit ilegal pe un teren care este de utilitate publică şi care este şi V3, adică spaţiu verde.
- Se mai reclamă faptul că blocaţi activitatea sportivă de aici?
- Ca să refaci ceva trebuie mai întîi să-l inchizi. Altfel nu poţi face nimic...
- Şi există un proiect al Academiei de Tenis?
- Avem un masterplan, dar am început cu curăţenia. Am găsit aici numai gunoaie şi mizerii. Am igienizat terenul, facem o staţie de epurare şi nu piscină, aşa cum s-a spus, dar ritmul de lucru este mai lent deoarece trebuie investiţi mulţi bani. Numai pentru ridicarea gunoaielor am plătit 200 de milioane de lei.
- Şi cum arată acest masterplan?
- Academia de Tenis va fi compusă dintr-o şcoală de tenis şi dintr-un club. Nu un club de fiţe, ci unul care să funcţioneze după conceptul internaţional de club. Cum sînt cele de golf, de exemplu. Aici pot juca tenis oameni de toate vîrstele, dar să aibă şi posibilitatea de a se relaxa, de a sta la o masă...Va fi ca o zona de agrement...
- Şi şcoala cum va arăta?
- Va avea 14 terenuri de tenis, un teren mare de fotbal şi... cam aşa ceva. Şcoala va fi numai pentru iniţierea în tenis a copiilor.
- Şi în cît timp estimaţi ca o să finalizaţi acest proiect?
- Este dificil de spus, mai ales în condiţiile în care birocraţia ne mănîncă. Şi trebuie şi bani. Mă uit la cîţi bani a cheltuit Oprescu cu gazonul de pe Arena Naţională! Ne chinuim să aducem un investitor... Nici Dumnezeu nu a făcut lumea într-o singură zi...
{{text}}