Fotbal   •   Liga 1   •   SPECIAL GSP

Alexandru Deaconu a ales Gazeta pentru primul interviu în calitate de şef al CCA: ”Nu-mi convine să fiu şeful unor corupţi!”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 24 septembrie 2012

Noul preşedinte al Comisiei îl critică şi îl avertizează pe Haţegan, cere să i se demonstreze corupţia arbitrilor ca să-i excludă şi vorbeşte pentru prima oară deschis despre relaţia pe care o are cu Mircea Sandu

Biroul e un apartament din Piaţa Alba Iulia. Pe uşă scrie Comisia Centrală de Arbitri, în loc de "Apartamentul x". Poate arbitrii de la fotbal în sală sau de la fotbal pe plajă! Aici stau oamenii la care toţi ţipă la televizor şapte zile din şapte? Înăuntru, într-o primă cameră, adică livingul plus bucătăria, sînt două secretare în faţa a două calculatoare.



Pe o latură se vede aragazul. Din dormitorul din stînga, transformat în biroul şefului CCA, se aud voci, dintre care una cel mai des, pesemne că vorbeşte la telefon. "Cătăline, dacă în tine nu pot să am încredere, în Buş, nu, eu ce fac?" e una dintre frazele ţipate în receptor.



Aha! Buş e arbitrul care a stricat meciul Rapid-Gloria Bistriţa, Cătălin trebuie să fie Botaş, "centralul" care i-a înnebunit pe MM, pe Becali şi pe Porumboiu validînd golul lui N'Doye, decisiv în Vaslui-Severin.



Iar vocea e a lui Alexandru Deaconu, preşedintele Comisiei. Acum o lună era arbitru şi el, înjurat după fiecare etapă pentru meciul lui. De cînd e şef ia şuturi pentru toate cele nouă partide din fiecare rundă a campionatului şi îşi întreabă arbitrii cam cum li se adresează şi şefii de cluburi: "Pot să am încredere în tine? Dacă nu, în cine?".



Deaconu apare din birou, lîngă el e Aron Huzu, adjunctul lui, "domnul Aron", cum îi zice noul şef. Huzu i se adresează cu "Sandule" şi se poartă un pic ciudat, mai mult ca un părinte mîndru de fiul lui decît ca un subaltern. Deaconu e prins în primul mare scandal de cînd a fost numit la conducerea Comisiei şi încearcă să înţeleagă ce i se întîmplă. Interviul continuă în biroul lui, unde pe perete e înrămat un mesaj scris cu un marker, arată ca un desen pe care un copil mic l-a făcut de ziua lui pentru tată. "Mult succes, Sandule". "De la cine e?". "De la Crăciunescu". "Nu, serios, de la cine e?". "Pe bune, de la Crăciunescu e. Eu l-am înrămat, doar".



- Domnule Deaconu, dacă există antrenori-jucători, de ce nu sînteţi şi dumneavoastră preşedinte de CCA-arbitru?

- Nu s-ar putea aşa ceva, ar fi o stare de incompatibilitate. Mi-ar fi convenit, că

eu mă judecam, eu mă delegam...Aşa ceva nu se întîmplă nicăieri! Din cîte ştiu, nu e permis de către UEFA. "Nu li se permite arbitrilor activi să facă parte din structurile comisiilor de arbitri", asta e formularea.



- Păstraţi decoraţia dată de preşedintele Băsescu? E ceva cu care vă mîndriţi?

- E un lucru important, de ce să nu mă mîndresc? Nu eşti decorat în fiecare zi şi nu găseşti decoraţii la colţ de stradă.



- Da, dar n-a fost un eveniment tocmai plăcut cazul Bricheta.

- Trebuie să ne asumăm şi lucrurile bune, şi pe cele rele. Sau pe cele care nu ne convin.



- Cum a fost atunci? Aţi primit ameninţări?

- Ameninţări, nu. Prima reacţie a oamenilor, inclusiv a mass-media, a fost de felicitare. Am sms-uri de la colegi ai voştri care mă felicitau pentru reacţie. Asta a fost aşa, la cald. Pe urma percepţia oamenilor s-a modificat radical, adica am fost dezaprobat. N-am înţeles de ce.



- Şi acum mai sînteţi cunoscut ca "arbitrul Brichetă". Vă deranjează?

- Nu mai am nici o reacţie. La început mă deranja, nu mi se pare nici acum o chestie corectă, dar m-am obişnuit.



- Ce relaţie de rudenie există între dumneavoastră şi Mircea Sandu?

- Mircea Sandu i-a fost naş tatălui meu la "nunta de argint". Asta e singura legatură. Nu e naşul meu de căsătorie, am alt naş, acelaşi care le-a fost naş şi copiilor mei. Deci nu e Mircea Sandu.



"Haţegan să nu se mai fofileze!"

- Iuliu Mureşan s-a supărat că la meciurile lui CFR sînt delegaţi bucureşteni. Cum veţi proceda?

- Nu e normal să ne legăm de locurile de naştere ale arbitrilor. Sînt bucureşteni la meciurile lui CFR de vreo cinci-şase ani. Chiar şi eu i-am arbitrat pe clujeni în Ghencea, la un 2-2, apoi la Cluj un CFR cu Steaua 1-1, i-am mai arbitrat pe ardeleni şi cu Dinamo. Recent, a fost un asistent din Cluj la U-Astra 1-3 şi nu s-a întîmplat nimic.



- Un argument al preşedintelui de la CFR a fost că bucureşteni fiind, arbitrii au ţinut de copii cu vreunul dintre cluburile din Capitală. Dumneavoastră aţi şi jucat la Steaua, corect?

- Da, am jucat, dar după prima delegare la un meci al Stelei am fost acuzat că n-am dat două penalty-uri pentru roş-albaştri. A fost FC Naţional-Steaua şi s-a terminat egal. Iar echipa în care am jucat eu nu avea legătură cu clubul actual, aparţinea încă de Ministerul Apărării, era altceva.



- Mircea Sandu zice că sînt doar trei arbitri buni: Balaj, Tudor şi Colţescu. Are dreptate?

- Pai, performanţele asta arată.



- Dar Haţegan e cel mai bine plasat la UEFA!

- Domnu' Haţegan...Am avut o discuţie cu arbitrii de pe lista FIFA şi le-am zis că e momentul să-şi demonstreze valoarea şi în meciurile din campionat. Ei nu pot avea performanţe în meciuri europene fără să demonstreze în România că merită să fie acolo. Îşi păstrează statutul de arbitri internaţionali doar ca urmare a prestaţiilor de pe plan intern. Domnul Mircea Sandu a sesizat foarte bine, noi am dus greul pînă acum cu Tudor, cu Balaj şi cu Colţescu. Ei sînt cei mai rulaţi, au presiunea cea mai mare şi nu este normal ca alţii să se fofileze prin spatele lor!



- Ce ar trebui să gîndească un preşedinte al unui club arbitrat de Colţescu, care a încercat să se sinucidă?

- Conducătorul ar trebui să se intereseze dacă e adevărat că Sebastian a vrut să se sinucidă.



- Dar ce a vrut să facă?

- Colţescu a făcut parte din echipa mea la meciurile internaţionale, din 2009 l-am luat ca al patrulea oficial şi din momentul ăla a fost cu mine la aproape toate meciurile pe care le-am arbitrat. Şi alţi arbitri l-au solicitat după aceea şi asta nu poate fi o întîmplare. Eu l-am cooptat în 2009 gîndindu-mă şi să-l scot din starea în care se găsea, că a avut acele probleme, nu mai fusese delegat...Am discutat cu Dan Lăzărescu şi cu Aron Huzu şi am hotărît să-l ajutăm.



- Cu ceilalţi arbitri ce relaţie are?

- L-au cerut în echipele lor la meciurile internaţionale şi Tudor, şi Balaj, şi Haţegan. Iar pe Tudor e foarte greu să-l convingi, el fiind o persoană mai aşa...mai specială.



"Unii au încercat deja cu "intervenţii""

- Cîştigaţi mai bine acum decît atunci cînd eraţi arbitru şi mai lucraţi şi pentru o multinaţională?

- Dacă pun salariul de la Phillip Morris plus banii din arbitraj, nu cîştig mai mult. Erau două cariere: angajat la o multinaţională plus veniturile din arbitraj.



- Ce posturi aţi ocupat în companie?

- Corporate affairs manager, manager în diverse departamente, în special în vînzări.



- Ce s-a mai schimbat de cînd aţi devenit preşedinte al Comisiei?

- Da, s-a schimbat, în sensul că am mai rărit dintre prieteni. Sau aşa-zişii prieteni. Simt că lumea mă priveşte cu alţi ochi, deşi mie nu mi se pare că m-am schimbat.



- Se aşteptau să primească ajutor?

- Da, sperau sa fie ajutaţi într-un fel sau altul.



- Deci e vorba despre arbitri?

- Nu numai arbitri. M-a surprins foarte tare, că vorbesc despre oameni care-mi erau apropiaţi. Ştiau ce fel de persoană sînt şi totuşi au încercat să apeleze, nu direct, dar aşa, cu aluzii...Am avut şi o şedinţă în care le-am spus clar că în momentul cînd cineva încearcă să intervină direct sau prin interpuşi pentru mine el nu mai contează!



- Becali nu-i vrea pe Balaj şi pe Haţegan, Porumboiu nu-l acceptă nici el pe Haţegan şi-l urăşte pe Tudor. Cum faceţi delegările?

- Mă duc eu, mă deleg singur.



- Serios, contează opiniile astea sau nu?

- În momentul asta, Cristi e în proces cu Steaua, se judecă cu domnul Becali, deci varianta Balaj pică. Unul dintre obiectivele avute pîna în iarnă acesta e: vom avea întîlniri cu şefii cluburilor, ca să stabilim clar de unde vine această neîncredere. Adică e lipsă de încredere în capacitatea arbitrilor sau e altceva? Să ştiu ce-i face să nu accepte anumiţi arbitri. Dacă Balaj nu arbitreză, Haţegan nu, Istvan Kovacs nu, am pomenit deja jumătate din lista FIFA. Şi atunci, cine să mai arbitreze?!



"Sandu m-a întrebat doar ce e cu asistenţii"

- Vă conduce Mircea Sandu?

- Dacă mă conduce? În ce sens?



- În sensul de a vă sugera, impune decizii, delegări?

- A spus vreodată asta?



- Sigur că n-a spus, dar există imaginea asta, a influenţei pe care ar avea-o faţă de dumneavoastră.

- Sub nici o formă nu mă conduce nimeni! Nici Mircea Sandu, nici altcineva din Federaţie! Sînt legende ale unor oameni care nu mă cunosc, habar n-au cine sînt.



- V-a sunat de cînd sînteţi şef?

- M-a sunat dupa etapa a 8-a...Etapa a 7-a, pardon, m-a sunat să mă întrebe de ce greşesc asistenţii, că a fost eroarea de la Steaua-Oţelul, au mai fost şi la Viitorul cu Vaslui. Voia să ştie ce se întîmplă.



- Şi ce i-aţi spus?

- Am încercat să-i explic şi mi-a spus să nu le mai iau apărarea. Dar nu e presiune, nu. Am stat de vorbă, i-am explicat şi atît. N-am primit pînă acum nici o directivă, nici un sfat de la nimeni din FRF sau din altă parte. În momentul cînd mi se va spune ce să fac, mă ridic şi plec!



- Crăciunescu e în proces cu Federaţia, Gheorghe Constantin şi Vasile Avram au părăsit postul încătuşaţi. Se poate ieşi decent din funcţia asta?

- Se poate ieşi decent din orice. Experienţa arată că întotdeauna au fost schisme în cadrul CCA, situaţii mai puţin colegiale între noi, arbitrii. Trebuie să ne analizăm singuri înainte să ne apucăm să dăm vina pe media, pe patroni, pe stîlpii de pe drum.



- Au mai fost şi arbitri prinşi în stenograme. Cu Comănescu ce se va întîmpla?

- Nu-mi convine să fiu conducătorul unor...



- Corupţi?

- Corupţi, da! Să-i eliminăm, dar fără argumente nu putem! Foarte uşor se pot naşte acuzaţii împotriva arbitrilor, conducătorilor, ziariştilor chiar. Comănescu... Am analizat şi am decis să fie reprimit în eşalonul din care a fost exclus, adică primul. Stenogramele ni-i i-au aratat pe cei care erau mai puţin curaţi. În privinţa lui Comănescu, nu sînt argumente care să arate că el e corupt sau că nu e corupt. Îi acordăm prezumţia de nevinovăţie.



- Un arbitru mediu poate să trăiască exclusiv din ocupaţia asta?

- Un arbitru mediu arbitrează cam 15 meciuri într-un an calendaristic, hai, 16 meciuri! Arbitrii de top, Tudor, Balaj, Haţegan, ajung pe la 23 de meciuri anual. 15-16 meciuri înseamnă un venit de 16.000 - 17.000 de euro pe an. Facem o medie lunară şi ajungem la o mie şi un pic de euro, bani din care scădem cheltuieli cu masă, cazare, transport plus antrenamente, vitamine, instructor şi rămîn cam o mie de euro pe lună. Un venit care nu ştiu dacă-i ajunge şi lui, şi familiei lui.



Discuţia se încheie cu Huzu amintindu-i lui Deaconu că au ceva planificat. Dar preşedintele tot mai întîrzie un pic. Apare un tip cu o agendă în mînă: "Domnu' Deaconu, sînt de la Suceava. Ne-a arbitrat perfect Emil Voicu din Bacău într-un meci pe care l-am pierdut cu 1-2, dar a fost fără greşeală. Asistenţii, în schimb, mi-au zis: «Ai văzut că sînt mai importanţi doi asistenţi decît un "central"?» E normal aşa ceva? Echipa mea a promovat anul trecut, dar fiindcă mi s-au dat arbitri de la Liga 1, că altfel n-aş fi avut nici o şansă!". Deschide şi o agendă să arate nişte date, dar devine brusc bănuitor: "Au! Am făcut o gafă, sînteţi de la presă?!". Deaconu zîmbeşte încurcat şi-l lasă pe sucevean, care se îndepărta pe scări: "Ce dacă sînt de la presă? Nu ne mai ascundem de nimeni, gata!".



179 de meciuri a arbitrat Alexandru Deaconu (40 de ani) în Liga 1, între 2000 şi 2012



"Voi reintroduce interdicţia existenţei unei legături de rudenie de gradul 1 între arbitri şi observatori!"

Alexandru Deaconu, preşedinte CCA



"Acceptăm criticile, dar văzusem un titlu pe un site "Botaş sau Borfaş?". Deja se exagerează! E un arbitru tînăr, ce legătură să aibă şi cu cine?!"

Alexandru Deaconu, preşedinte CCA

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.