Ivan Patzaichin, fost campion olimpic la canoe, a ajuns eroul principal dintr-o carte de benzi desenate, cu istorii reale împletite cu personaje fantastice.
Nu este vorba despre Batman, Spiderman sau Superman. Ci despre Vaniuşa care se transformă în Ivan, omul care s-a dus la capătul lumii. În curînd, în librării va ajunge cartea de benzi desenate "Mila 23". O poveste despre viaţa şi cariera lui Ivan Patzaichin, dar spusă altfel. Spusă şi arătată în desene puţin ciudate, cu vorbe meşteşugite, unde realul unei vieţi se combină cu creaturi fantastice, cum ar fi Rusalca, Samca, pasărea Gamayun. Totul pentru a ajunge mai ales la copii şi pentru a-i inspira.
Teodor Frolu este partenerul lui Ivan Patzaichin la Rowmania. Lui îi atribuie fostul canoist ideea realizării unei cărţi de benzi desenate. Frolu explică simplu firul logic al iniţiativei. Exact ca pe o poveste.
Desenul antistatuie
"Totul a pornit de la statuia lui Ivan, din faţa clubului Dinamo. Poate ştiţi că el nu a fost niciodată de acord cu ridicarea ei. S-a simţit mereu intimidat, pentru că e modest. Pînă la urmă, a acceptat. L-au convins că aşa poate servi drept inspiraţie pentru tînăra generaţie. Că aşa se nasc modelele pozitive. Dar eu cred că o statuie e doar o statuie, nu faci educaţie prin ea. Nu spune şi nu face nimic. Ce-l poate mişca mai degrabă pe un copil: o statuie sau o carte cu benzi desenate? Aşa că am pus cap la cap povestea reală a lui Ivan cu povestea magică, presărată cu personajele mitologice. Aşa se fac supereroii, au nevoie şi de o componentă ficţională puternică. Am predat ideea brută casei de producţie Mandragora, unde Anca şi Cristi Puiu ştiau ce trebuie să facă. Iar artiştii au avut mînă liberă să-şi exercite creativitatea", a spus Frolu.
Artiştii sînt desenatorul Alex Talambă, cunoscut drept Tamba, şi copywriter-ul şi scenaristul George Drăgan.
Întîlniri electrice
Pentru Tamba, "Mila 23" este a doua carte de bandă desenată de pe piaţa noastră, prima fiind "Elabuga", o aparentă poveste de război, pe frontul de Est, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
"Cînd mi s-a propus să lucrez la cartea despre Patzaichin, am fost încîntat de idee, mai ales că în România banda desenată e domeniu de nişă. Am avut, împreună cu George Drăgan, cîteva întîlniri cu domnul Patzaichin. Ne-a povestit despre copilărie, despre deltă, despre viaţa lui sportivă, şi asta a ajutat mult structura scenariului. Am lucrat în jur de 2 luni la acest proiect. Povestea fiind atît de potrivită pentru o bandă desenată m-a captivat total", a povestit desenatorul.
Mai exact, cum decurge procesul de creaţie în cazul benzilor desenate?
"Întotdeauna scenariul de bandă desenată în forma lui finală, aşa cum ajunge pe masa ilustratorului, va conţine şi dialogurile, dacă este cazul. Dialogurile îl ajută pe desenator să îşi cunoască mai bine personajele, caracterul, personalitatea lor, eventuale defecte ale vorbirii, de pildă. Desenatorul va reda atitudinea, mimica, stările şi trăirile personajelor în funcţie de dialogul corespunzător cadrului", explică Alex.
"Emanaţiile Dunării"
La rîndul său, scenaristul George Drăgan povesteşte experienţa petrecută alături de Ivan Patzaichin. "M-a impresionat relaţia lui naturală, organică, profundă, adevărată, fără retorisme cu Dunărea şi cu natura. Iar partea cu fiinţele mitologice am gîndit-o pentru a face cartea mai captivantă şi mai frumoasă. În acelaşi timp, creaturile fantastice pot fi luate ca nişte «emanaţii» ale Dunării, avînd şi această valoare simbolică. Partea aceasta are legătura cu relaţia Ivan-Dunăre de care vorbeam mai sus", a explicat George Drăgan.
Ivan nu se vede supererou
Ivan Patzaichin este un supererou modest. Nu-i face mare plăcere să se găsească în centrul atenţiei. Dar trebuie să ne lămurească unele lucruri care se găsesc în cartea "Mila 23". De exemplu, e adevărat că, pe atunci cînd era copil, gheaţa s-a spart sub el şi Dunărea era să-l ia la ea de tot? "Da, toate întîmplările de acolo sînt întîmplări din viaţa mea. Totul a fost adevărat", a spus Ivan.
Doar că sînt îmbrăcate în hainele fascinante ale fantasticului. Fostul canoist a mai dezvăluit că echipa sa de imagine se gîndise iniţial la lansarea unui joc de calculator care să-l aibă ca personaj principal.
Boxul şi fotbalul
Alex Talambă recunoşte că, dacă ar mai face o carte de benzi desenate cu personaje din sport, s-ar axa asupra boxului. "Ar fi dinamică, tensionată, ar avea un ritm interesant. Un astfel de subiect ar fi într-adevăr o provocare pentru mine!", a spus el. George Drăgan ar fi, în schimb, tentat să spună povestea fotbalistului Iuliu Baraţky. "Este primul care mi-a venit în minte", a mărturisit scenaristul.
"Nu aş zice că această carte i-a îmbunătăţit imaginea lui Ivan, căci el are o imagine foarte bună. Dar poate că i-a îmbogăţit-o" (George Drăgan, scenarist)
"Sînt convins că fiecare mare sportiv are o poveste bogată în trăiri şi experienţe. Aşa că poate exista un scenariu interesant în spatele fiecăruia dintre ei" (Alex Talambă, ilustrator)
{{text}}