Campionate

Un jucător a făcut stop cardiac pe teren sîmbătă seară, fiind salvat de defibrilatorul intern! I-a stat inima! Şi-a pornit într-o clipă!

+5 Foto
Mijlocaşul indică unde-l doare FOTO: Rob de Jong (De Telegraaf)

Articol de Gazeta Sporturilor  —  luni, 01 octombrie 2012

Lui Evander Sno, 25 de ani, de la Nijmegen, i-a fost montat un cardioverter în 2010, după ce suferise un alt stop cardiac. Acesta a intrat imediat în acţiune, sîmbătă, cînd i s-a făcut rău la 1-5 cu Feyenoord

A pus un genunchi în pămînt şi a dus mîna stîngă la piept. Coechipierii de la NEC Nijmegen, dar şi unii adversari, s-au strîns imediat în jurul lui, medicul a sosit şi el într-un suflet. Dar, după cîteva zeci de secunde, s-a ridicat şi a ieşit pe picioare de pe teren, în aplauzele suporterilor.

Salvarea din piept
Episodul s-a petrecut în minutul 30 al meciului de campionat susţinut de NEC la Rotterdam, cu Feyenoord (1-5). Iar jucătorul care a ţinut un întreg stadion cu sufletul la gură este Evander Sno. Potrivit cotidianului olandez De Telegraaf, mijlocaşul în vîrstă de 25 de ani suferise în acele clipe un stop cardiac, dar defibrilatorul pe care-l are implantat de doi ani în piept a intervenit prompt şi i-a repornit aproape instantaneu inima.

Resuscitat 10 minute
Montarea unui cardioverter, cum i se mai spune, a fost o măsură de precauţie pe care Sno şi-o luase în septembrie 2010. Pe atunci la Ajax, fostul internaţional olandez de tineret a făcut tot un stop cardiac, în cursul unui meci cu rezervele lui Vitesse Arnhem. Paramedicii au avut nevoie de 10 minute ca să-l resusciteze!

Pe teren după două luni!

Lui Sno i s-au făcut apoi numeroase teste pentru a se afla cauza ce a dus la oprirea inimii. Dar nici unul n-a putut da un verdict. Şi cum s-a încăpăţînat să-şi continue cariera, specialiştii i-au spus că e obligatoriu să i se implanteze un defibrilator: "A doua oară s-ar putea să nu mai ai noroc". La numai două luni de la accident, Evander revenea pe gazon.

Rămîne în spital
După recidiva de sîmbătă, mijlocaşul de culoare a mers singur şi apoi s-a urcat fără ajutor în salvarea care-l aştepta la ieşirea de la vestiare. Noaptea şi-a petrecut-o în spital, unde va rămîne cu siguranţă mai mult timp pentru noi investigaţii. Deocamdată, în ceea ce-l priveşte, e singura certitudine.

FOTO MARE
Sno în genunchi, încercînd să-şi revină, înconjurat de mai mulţi jucători
f Rob de Jong (De Telegraaf)

FOTO MICI
1. Mijlocaşul indică unde-l doare
2. Sno urcă fără ajutor în salvare
f Rob de Jong (De Telegraaf)

2 ani au trecut între cele două accidente cardiace suferite de Evander Sno
68 de secunde a durat pînă ce mijlocaşul lui Nijmegen s-a ridicat şi a ieşit de pe teren

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.