Sporturi   •   Box   •   DEZVĂLUIRI

Orlando Cruz e primul pugilist care recunoaşte că e homosexual: "Sînt gay şi sînt mîndru de asta!"

Orlando Cruz (stînga), pe vremea cînd era boxer amator

Articol de Oana Duşmănescu   —  vineri, 05 octombrie 2012

Portoricanul Orlando Cruz a devenit primul pugilist din istoria acestui sport care recunoaşte deschis că este homosexual

Boxul este, probabil, cel mai greu sport în care să declari că eşti homosexual. Orlando Cruz are 31 de ani ocupă în prezent locul 4 în ierarhia WBO, la categoria pană. El este primul pugilist care mărturiseşte întregii lumi că este gay. "Mă lupt în ring de 24 de ani şi îmi continuu traiectoria ascendentă în carieră. De aceea aş vrea să fiu sincer, mai ales cu mine însumi. Vreau să fiu un model cît mai bun pentru copiii care vor să se apuce de box, la nivel amator sau profesionist. Am fost şi voi fi întotdeauna mîndru că sînt portorican. Am fost şi voi fi întotdeauna mîndru de faptul că sînt homosexual", a împărtăşit Cruz, prin intermediul unui comunicat de presă.



Sportiv olimpic în 2000

Orlando Cruz şi-a pus pentru prima oară mănuşile în mîini la vîrsta de 7 ani. Ca amator, a fost selecţionat în echipa olimpică a ţării sale care a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, în anul 2000, alături de foştii campioni mondiali Miguel Cotto şi Ivan Calderon.

Pugilistul a debutat la profesionism în acelaşi an, 2000, şi a cucerit primul său titlu, unul mai puţin important, pe 22 martie 2008. Următoarea sa luptă va avea loc pe 19 octombrie, cînd îşi va apăra titlul WBO NABO în faţa lui Jorge Pazos. Dacă va cîştiga, va fi propulsat să-şi încerce şansa pentru un titlu mai răsunător. A mai boxat în deschidere la meciul Mayweather-Marquez, pe 19 septembrie 2009. Orlando Cruz are un palmares de 18 victorii, 2 egaluri şi o înfrîngere la profesionism.



Este foarte neobişnuit ca un sportiv, mai ales unul în activitate, mai ales unul care practică un sport considerat foarte bărbătesc, să-şi anunţe public orientarea homosexuală. Lumea disciplinelor de contact este una dură şi homofobă şi nu o dată boxerii sau luptătorii încearcă să-şi jignească adversarii făcîndu-i "homosexuali".



Poveste tristă

În istoria boxului, a mai existat un personaj, pe numele său Emile Griffith, campion la categoriile mijlocie şi supermijlocie. El a luptat în anii '50-'60, iar cînd cariera sa a luat sfîrşit, a recunoscut, într-un articol din Sports Illustrated, că este bisexual. Griffith încă este în viaţă, are 74 de ani şi suferă de demenţă senilă, pusă tot pe seama loviturilor primite în ring. Pe vremea cînd era încă în activitate, oamenii din jurul său îi bănuiau orientarea sexuală.



În 1962, Griffith l-a întîlnit într-un meci pe Benny Paret, pe care l-a bătut dezlănţuit, cu violenţă, timp de 12 runde în care adversarul său nu a făctu altceva decît să se sprijine de corzi. După această luptă Paret nu s-a mai trezit din comă şi a murit, zece zile mai tîrziu. Ulterior, oamenii din staff-urile celor doi au povestit că Paret l-a numit pe Griffith "maricon", adică "homosexual" în limba spaniolă. Pe seama acestui cuvînt a pus lumea atunci furia care l-a făcut pe Griffith să-l lovească atît de rău pe Paret.



23 de gay şi lesbiene la Londra 2012

Jocurile Olimpice de la Londra, din vara acestui an, au strîns laolaltă doar 23 de sportivi care preferă să aibă relaţii cu persoane de acelaşi sex şi care recunosc public acest lucru. Doi antrenori prezenţi la Olimpiadă sînt homosexuali declaraţi, la fel şi doi sportivi paralimpici. La Atena, în 2004, doar 11 sportivi şi-au mărturisit homosexualitatea, iar la Beijing, în 2008, doar 10.



Celebrităţi pe listă

Multe persoane din lumea sportului şi-au recunoscut orientarea sexuală minoritară. Printre ei, nume mari ca jucătoarele de tenis Martina Navratilova şi Billie Jean King, campionul olimpic la sărituri în apă Greg Louganis, fostul baschetbalist din NBA John Amaechi, spadasina Imke Duplitzer, fotbalistul Justin Fashanu, patinatorul Rudy Galindo, schioara Anja Paerson.



Transsexualii - şi ei prezenţi

Probabil cel mai faimos caz de transsexualitate în sport este al lui Andreas Krieger. El a concurat ca femeie, sub numele de Heidi Krieger, la proba de aruncare a greutăţii, şi a cucerit şi titlul european în 1986. La schimbările petrecute în corpul lui Krieger a contribuit mult dopajul practicat în fosta RDG. A devenit bărbat printr-o operaţie de schimbare de sex în 1997.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.