La Cîrţa, copiii umblă pe străzi în echipament de hochei şi înarmaţi cu crose, iar echipele de primă ligă din Bucureşti şi Galaţi vin în cantonamente de minim două săptămîni.
Să cauţi satul Cîrţa din Harghita nu e chiar o misiune uşoară: nu e la şosea, nu are plăcuţă la intrarea dinspre Miercurea Ciuc şi, dacă nu îi ştii denumirea în maghiară, Karcfalva, întrebarea adresată trecătorilor poate fi fără sens. Nu acelaşi lucru se întîmplă şi dacă vrei să cauţi patinoarul în localitate: construcţia se înalţă în centrul aşezării, în mijlocul unei mulţimi de case colorate acoperite cu ţiglă.
Casa de vacanţă a Stelei
Şi da, e uriaş! Înconjurat de zăpada şi gheaţa scoasă din interior, pare ca un bastion al iernii într-un peisaj însorit. Impresia se păstrează şi după intrarea în clădire, deoarece temperatura te obligă să apelezi la haine groase. Pe care, într-o toamnă călduroasă, nu prea ai de unde să le scoţi! Iar contrastele sat-patinoar, vechi-modern sînt mişcătoare. Condiţiile i-au impresionat şi pe hocheiştii de la Steaua. "Au stat aici două săptămîni, în cantonament. Le-a plăcut foarte mult, cred că vor reveni", se mîndreşte Tibor, îngrijitorul patinoarului.
Raiul copiilor
Proiectul a prins contur în 2009. Colosul din Cîrţa a fost întîiul inclus în "Programul naţional pentru construirea de patinoare", fiind realizat de Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea Ministerului Turismului. Costurile s-au ridicat la 12 milioane de lei, aproape 3 milioane de euro! Dar lumea e mulţumită. "Copiii pe care îi vedeţi pe gheaţă sînt localnici şi din satele vecine. Patinează gratis. E un lucru extrem de benefic pentru ei", comentează Nagy Attila, managerul edificiului.
Parada hocheiului pe uliţe
Micuţii sînt întrerupţi doar de alţi copii, componenţi ai unor echipe de hochei din zonă. Care colorează gheaţa patinoarului în galben şi verde. Zarva e mare, chiotele şi icnetele sînt completate de priviri mîndre ale părinţilor de pe margine. La plecare, avem parte de o adevărată paradă a sportului-rege din zonă. Tineri însoţiţi de mame poartă, cu trufia unui cavaler, crosele. În loc de zale, au bluzele galbene. Cu toţii, într-un marş apăsat spre punctul de atracţie. Toate uliţele din Cîrţa duc la patinoar!
Primul meci care s-a disputat pe patinoarul din Cîrţa a avut loc anul acesta, în ianuarie. Cei care au deschis balul au fost campionii României, HSC Miercurea Ciuc. Aceştia au jucat în Liga MOL împotriva echipei maghiare Ujpest, reuşind să o învingă cu scorul de 8-3. La eveniment au fost prezenţi preşedinţii federaţiilor română şi maghiară de hochei, Tanczos Barna şi Pasztor György.
{{text}}