Andreea Roşca şi Ioana Gună n-au avut vacanţă nici în această vară. Au dormit 4 săptămîni doar în paturile improvizate într-un Mercedes, dar au venit acasă cu 14 trofee
Au doar 13 ani, dar visează ca într-o zi să joace pe zgura fină de la Roland Garros sau pe iarba Wimbledonului. Au înţeles de mult că pentru a ajunge acolo trebuie să renunţe la păpuşi, la vacanţele împreună cu părinţii, la orele de joacă cu prietenii în faţa blocului. E un vis pentru care nu e de ajuns doar să munceşti, dar trebuie să şi renunţi la multe alte planuri. Gata cu prostiuţele, cu copilăria! De pe la 5-6 ani!
Andreea Roşca şi Ioana Gună, componente ale lotului naţional de tenis U14, n-au prea dormit vara asta. Cel puţin nu prea confortabil. Au ales să plece în Europa, să joace tenis, să cîştige turnee internaţionale, să acumuleze puncte în clasamente. O "excursie" de 8 săptămîni prin Austria, Germania şi Belgia, timp în care au jucat 7 turnee. Şi pentru că nu sînt fete de bani gata, au plecat într-o dubă Mercedes, pe care a condus-o tatăl Ioanei, Cristi Gună, şi el sportiv, dar într-un sport extrem, alpinismul. Are în palmares Aconcagua (6.962 m), Elbrus (5.642 m) şi Mont Blanc (4.810 m)!
"Căsuţa" din Mercedes
"Mulţi procedează în acest fel. Tenisul e un sport extrem de costisitor. Unii o fac pentru că aşa le place, dar cei mai mulţi din cauza lipsei mijloacelor financiare. Acum cîţiva ani am văzut un rus care a amenajat o dubiţă asemănătoare, ca să-şi ducă copilul la turneele de tenis, prin Europa. Am luat şi eu o dubă Mercedes, am montat patru paturi suprapuse, am făcut şi o micuţă cabină de duş. Nu e ca la 4 stele, dar ne-am descurcat! Pentru un asemenea tur am fi avut nevoie de cel puţin cîte 5.000-6.000 de euro de fiecare fată. Aşa, am cheltuit doar cîte o mie", povesteşte Cristi, tatăl Ioanei, care a fost şi sfătuitor, şi şofer pentru cele două jucătoare.
Paturile au cîte 1,95 metri lungime şi 65 cm lăţime, destul pentru odihnă şi somn. O măsuţă, plasată în spatele scaunelor, a fost numai bună pentru micul dejun sau cinele din perioada în care au fost nevoite să stea doar în maşină.
Greu de la hotel la dubă
Au plecat în "drumeţie" pe la jumătatea lui iulie şi s-au întors la începutul lui septembrie. Primele 3 săptămîni şi ceva au fost cele mai grele. Au jucat în turnee de categoria a II-a, în Austria, unde nu aveau asigurată cazarea, ci numai unele mese. Jucau şi cîte două partide pe zi, fiind înscrise şi la simplu, şi la dublu.
"A fost greu în unele momente, dar şi frumos. Ne mai ajungea oboseala, ar fi fost mai bine la hotel, dar ne-am adaptat", spun fetele. Următoarele patru săptămîni au fost mai uşoare. Au intrat în 4 turnee de cîte o săptămînă, dar de categoria I, unde organizatorii le-au oferit cazare. "A fost super, am stat în Germania chiar şi într-un hotel de patru stele. Normal că era mai greu cînd ne întorceam la dubă de la hotel, dar asta a fost doar pentru cîteva zile, fiindcă am reuşit să ne menţinem în turnee destul de mult, cel puţin pînă în semifinale. A fost o experienţă, am jucat cu unele dintre cele mai bune jucătoare, am cîştigat trofee", îşi amintesc zîmbind Ioana şi Andreea.
Cîte 7 trofee fiecare
A meritat efortul? Fetele spun că da. Mai ales că s-au întors acasă cu dubiţa Mercedes plină cu trofee, cîte 7 fiecare, obţinute atît în probele de simplu, cît şi în cele de dublu. Andreea a urcat pe locul 9 în clasamentul european U14, iar Ioana pînă pe 34. În tot acest timp s-au întîlnit o singură dată pe tablourile de simplu, într-un turneu în Austria, atunci Andreea impunîndu-se cu 6-1, 6-3. Sînt şi rivale, dar amîndouă spun că "prietenia dintre noi e mai puternică". Zîmbesc şi pleacă mai departe, cu termobagurile în spate, ca nişte mici soldăţei cu raniţele pline, pentru un noi "război" cu rachete. "Auzi, fată, să vezi ce-am mai postat pe facebook...".:)
Amendaţi în Germania
Drumul de mii de kilometri prin Europa n-a fost lipsit şi de momente mai puţin plăcute. S-a întîmplat că un turneu din Germania s-a încheiat duminică, fetele jucînd finala la dublu. A doua zi începea un altul, tot în Germania, dar la 300 km distanţă. Cristi conducea, fetele, obosite, dormeau, cînd au fost opriţi de poliţie. "Şi-au dat seama că transportam persoane. Cînd au văzut că Ioana şi Andreea dormeau, ne-au spus că trebuie să ne amendeze. Nu ai voie să dormi în pat în timpul mersului, ci doar pe scaun! Nu ne-au dat cîte 85 de euro de persoană, am scăpat cu doar 35. Au văzut rachetele, le-am spus că ne grăbeam să ajungem la un alt turneu şi au fost mai îngăduitori", povesteşte Cristi.
Treziţi la miezul nopţii
Altă dată au parcat în Austria într-un parc, foarte aproape de campusul bazei sportive unde aveau să joace. "Ne-am tras mai la umbră, că erau călduri mari şi acolo. N-am ştiut că accesul cu maşina era permis doar ziua. Pe la 1 noaptea, cînd dormeam toţi, a venit administratorul şi ne-a ameninţat că va chema poliţia dacă nu plecăm imediat. N-am avut de ales, ne-am conformat şi am parcat în campus. La ei nu se discută, legile nu sînt negociabile", a adăugat tatăl Ioanei.
Copiloţi să nu adoarmă şoferul
Fetele recunosc că au simţit din plin oboseala drumului. În timpul liber, cînd nu aţipeau istovite, navigau pe net pe telefoanele mobile sau pe laptopuri, ascultînd muzică sau împărtăşind impresiile de călătorie cu prietenii, pe facebook. Cînd plecau la drum lung, iar Cristi era şi el obosit, stăteau amîndouă cu el, îl ţineau de vorbă să nu adoarmă la volan. "Nu stăteam pe rînd, ci împreună, că doar eram o echipă, nu?!", spun ele.
Ioana furată de arbitru în finală
Şi pe terenul de tenis au avut parte de o experienţă neplăcută. Într-unul dintre turneele de categoria I, Ioana, campioană a României la U14, s-a calificat în finală împotriva unei rusoaice. A pierdut dramatic cu 7-6, 7-6. "În tie-breakul setului doi am revenit de la 6-2. La 6-5, am dat o minge pe linie, dar arbitra de scaun a dat-o afară. A fost groaznic. Pentru că mingea a fost în teren, chiar arbitrul de turneu a confirmat ulterior asta!, dar nu putea schimba decizia celui de scaun", povesteşte Ioana.
Fata de 10, invincibilă la skandenberg
Ioana Gună e în clasa a 8-a la Şcoala Generală 24 din Craiova. Pînă în clasa a 7 a terminat mereu cu media generală 10, deşi a început tenisul la 6 ani. "Lipseşte mult de la şcoală, iar cînd se întoarce din turnee, stă şi învaţă nopţile, pentru că profesorii o ascultă. Îi mai spunem s-o lase mai moale cu învăţătura, da' nu vrea, plînge cînd vine cu o notă de 9 acasă", spune tatăl, Cristi. "Şcoala e importantă. Poate că în liceu n-am să mai pot duce acest ritm, dar eu încerc. Învăţ şi în pauze cîteodată", mărturiseşte Ioana, care e spaima colegilor la skandenberg. "Nu m-a pus nici un coleg, niciodată! Acum nu mai fac prea des, nu vreau să-mi stric braţul, am nevoie de el la tenis", glumeşte Ioana.
Andreea la Mastersul European
Datorită rezultatelor de excepţie din turul european, dar şi a calificării în sferturile de finală la primul ITF din carieră, Andreea Roşca, locul 8 în clasamentul continental Race, va participa în acest an şi la Mastersul European U14, care va avea loc luna aceasta, în Italia. Este singura jucătoare din România prezentă pe tablouri la întîlnirea celor mai buni sportivi la categoriile U14 şi U16, dar şi cea mai tînără competitoare, ea împlinind 13 ani pe 20 martie.
"Ne-ar fi plăcut să stăm numai în hoteluri, dar nu s-a putut. Glumeam înainte de fiecare turneu la care aveam cazare: «Hai să jucăm cît mai bine, să facem finala măcar la dublu, să stăm cît mai mult la hotel!»"
Ioana Gună
"Cînd se întîmpla să plecăm de la hotel şi să revenim la dubă, noi spuneam că trecem pe modul survival, adică de supravieţuire. Aş mai face asta, deşi e cam mult să petreci aşa 8 săptămîni"
Andreea Roşca
6.000 de kilometri a fost distanţa parcursă de cele două jucătoare de tenis, ele participînd în acest timp la 7 turnee internaţionale: trei în Austria, unul în Belgia şi trei în Germania
{{text}}