Liga 1

Duşmanul din istoria Stelei! » Andone: "Noi jucăm o finală, Steaua nu!"

Ioan Andone a fost mereu un coşmar pentru Steaua.

Articol de Radu Bichiş, Liviu Manolache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Andone a obţinut cele mai tari performanţe din cariera lui tocmai în dauna roş-albaştrilor. Ca antrenor le-a luat titluri, iar ca jucător a contribuit la întreruperea unui record incredibil pe care îl realizase trupa din Ghencea.

Ioan Andone e rivalul Stelei de 29 de ani! El a debutat în 1983 în tricoul lui Dinamo, adversara tradiţională a roş-albaştrilor, şi a continuat să lupte împotriva formaţiei din Ghencea şi după ce s-a lăsat de jucat şi a devenit antrenor.

Ca tehnician, Andone a luat trei titluri de campion în România, toate cucerite după sezoane în care a avut-o pe Steaua drept contracandidată importantă: o dată cu Dinamo, în 2004, şi de două ori cu CFR Cluj, în 2008 şi în 2012.

Tot pe Steaua a învins-o şi cînd a pus mîna pe singura Supercupă din cariera lui, cea din 2005, luată după o finală în care Dinamo condusă de Andone a trecut de trupa lui Oleg Protasov cu 3-2. Alt rezultat important al antrenorului aflat acum pe banca lui CFR Cluj: în urmă cu doi ani el pregătea Rapidul şi a bătut-o pe Steaua în Giuleşti cu 5-1, una dintre cele mai urîte înfrîngeri din întreaga istorie a "militarilor".

Ando a continuat ca tehnician duelurile importante pe care le avusese cu roş-albaştrii pe vremea cînd juca. Dinamo, al cărei căpitan era el, a bătut-o pe Steaua cu 3-0 în deplasare în 1989, un succes care a întrerupt o serie incredibilă pe care o realizaseră cei din Ghencea: 104 meciuri la rînd fără înfrîngere în competiţia internă!

Coşmar în 2011
Andone a suferit una dintre cele mai mari dezamăgiri în 2011. Fusese un sezon cu trei meciuri directe împotriva Stelei, ca antrenor al lui Dinamo, dintre care "cîinii" cîştigaseră două, ambele cu 2-1 în campionat. Dar au pierdut cu acelaşi scor finala Cupei şi Steaua s-a ales pînă la urmă cu un trofeu la finalul stagiunii, în vreme ce roş-albii n-au luat nimic şi abia au prins un loc de Europa League.

6 victorii, 6 egaluri şi 14 înfrîngeri a înregistrat Andone ca antrenor contra Stelei în Liga 1. Echipele pregătite de el: Sportul, U Cluj, Petrolul, Farul, Dinamo, Rapid, CFR

4 victorii, 3 egaluri şi 5 înfrîngeri are Andone în duelurile cu Steaua pe banca echipelor mari din cariera lui, adică Dinamo, Rapid şi CFR Cluj

INTERVIU: ”Noi jucăm o finală, Steaua nu!”

Ioan Andone nu concepe să piardă duelul campionatului de pe Naţional Arena şi anunţă relansarea sezonului.

- Domnule Andone, steliştii susţin că duelul de duminică nu e o finală pentru ei. Cum e pentru CFR?
- Asta e părerea lor, pentru că sînt în fruntea clasamentului. Dar să fie clar, pentru noi e o finală! Sînt convins că vom disputa cea mai importantă partidă a sezonului şi chiar dacă avem probleme, am încredere că toţi jucătorii care vor intra vor da totul din ei şi vom cîştiga acest meci capital.

- Credeţi că dacă Steaua va învinge va scăpa în cîştigătoare?
- Nu, atît timp cît avem şanse, nu putem spune că renunţăm la titlu. Totuşi, ar fi 12 puncte, un avantaj considerabil şi atunci am avea o misiune mai grea. Însă sper să nu se întîmple aşa ceva!

- Kapetanos e dorit din nou în Ghencea. Are vreo şansă să revină?
- Nici vorbă, Kapetanos nu va pleca de la CFR Cluj la o altă echipă din campionatul intern. Pantelis e cel mai valoros atacant la ora actuală din Liga 1.

- Nu sînteţi îngrijorat că aveţi cea mai slabă posesie?
- Nu mă interesează posesia, atît timp cît cifrele vorbesc de altceva. Să fie clar pentru toată lumea, lotul lui CFR nu a fost construit pentru a avea posesie, ci pentru viteză! Iar viteză obţii prin atacuri poziţionale şi contraatac. Aşa a fost concepţia despre această echipă şi dacă vă veţi uita pe cifrele din Liga 1 veţi vedea că avem cele mai multe atacuri la poarta adversă şi viteză superioară tuturor echipelor din prima ligă.

- Ce a avut Steaua în plus faţă de CFR în startul de campionat?
- Constanţa în rezultate. Nu mai comentez cum au făcut ei punctele, însă e drept că au şi o organizare defensivă extrem de bine pusă la punct.

"Steliştii spun că ar fi cîştigat meciul cu Manchester? Astea-s poveşti din Liga 1, ar fi bine să vorbim mai mult despre fotbal" (Ioan Andone)

"Victoria cu Copenhaga nu a fost una norocoasă în ciuda scorului şi a golului. Nikolici e cel mai periculos om pentru că a adus două victorii în ultimele două partide" (Ioan Andone)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.