Istanbul s-a transformat în ultimii ani în una dintre cele mai cosmopolite metropole din lume, unde întîlneşti ispite la tot pasul.
Vremea cînd Istanbul era considerat o destinaţie turistică ieftină a apus. Creşterea economică a Turciei din ultimii ani a condus la o escaladare a preţurilor. Dar acest lucru pare să nu-i deranjeze pe turişti, care au venit în număr record în 2011 în mega-oraşul de pe malul Bosforului, 8.057.879, plasîndu-l în top 10 cele mai vizitate oraşe din lume!
Ce e must-try în Taksim
O plimbare prin Taksim, pe celebra Istiklâl Caddesi, e o plăcere pentru papilele gustative, ochi şi suflet, dar un duşman pentru buzunar sau cardul de credit. Sute de comercianţi te îmbie cu tot felul de bunătăţi: kebab, baclavale, castane, midii umplute cu orez, peşte, rahat, cataif cu fistic şi nucă, iar lista poate continua la nesfîrşit. Ai nevoie de multă imaginaţie şi de cunoştinţe culinare solide pentru a-ţi dori ceva şi să nu găseşti aici.
Dar preţurile sînt pe măsură: un kebab de două ori mai mic ca în centrul vechi din Bucureşti costă 15 lei, trei baclavale micuţe 12 lei, iar 100g de castane sînt 10 lei. Toate sînt însă must-try în Taksim, e imposibil să treci pe lîngă ele şi să nu bagi mîna în buzunar. Dar nu îţi va părea rău de bani!
Curaj pentru kokorec
Ultima pe lista delicateselor locale am lăsat kokorec. Mi-au trebuit două zile să prind curaj ca să mănînc, intraţi pe google ca să vedeţi de ce, dar a fost de departe cel mai bun lucru mîncat în Istanbul. După kokorec-ul picant am vrut ceva răcoritor şi am avut noroc că mi-a ieşit în cale un turc care plimba un cărucior plin cu mere. Plătesc 1,5 lire, cam 4 lei, şi dau să plec. Dar turcul îmi face semn să-i dau mărul. Îl pune pe un dispozitiv care îl curăţă şi îi scoate cotorul, exact ca la un ananas. Totul în mijlocul străzii!
Preţuri mari sînt şi în supermarket, nu doar în buricul tîrgului. O bere Efes este 9 lei, un pachet de ţigări este 18 lei, iar o coca-cola la 500ml e 4 lei.
Ca la Paris
După mîncare am zis să văd şi de ce a fost Istanbulul capitală a Imperiului Roman de Răsărit şi a Imperiului Otoman. Cele mai importante sînt palatele Topkapi şi Dolmabahce, Hagia Sophia, Moscheea Albastră, Moscheea Rustem Pasha, turnul Galata şi Muzeul Arheologic. Preţurile biletelor de intrare sînt cam ca la nivelul Parisului, la palatul Dolmabahce fiind acelaşi preţ ca la Versailles!
Înot cu rechinii
O altă atracţie este acvariul Turkuazoo, cu o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi şi peste 10.000 de specii marine. Tunelul de 80 de metri este super spectaculos, îţi oferă o panoramă de 270 de grade şi îţi dă senzaţia că mergi pe sub apă. Biletul de intrare este 70 de lei, iar dacă vrei senzaţii tari, poţi înota cu rechinii. Senzaţiile tari încep de cînd plăteşti pentru această distracţie, preţul fiind de 400 de lei!
Paradisul mall-urilor
Chiar dacă nu mai e capitala Turciei, am observat că Istanbulul a devenit în ultimul timp capitala mall-urilor. Vremea cînd Grand Bazaar-ul era punctul principal al comerţului a trecut. Acum prin bazar sînt mai mulţi turişti decît cumpărători, deşi pe lîngă
multe "turcisme" găseşti şi lucruri de calitate. Tineretul, majoritar în Istanbul, s-a mutat în mall-uri, acolo unde sînt toate brand-urile renumite.
Galleria Ataköy a fost primul mall deschis în Istanbul, în 1987, şi de atunci s-au mai deschis cel puţin 50 astfel de complexe comerciale, iar altele sînt în construcţie. Turcii nu s-au jucat cînd s-au pus pe construit. Akmerkez a fost ales cel mai bun mall din Europa în 1996, avînd 1,5 milioane de vizitatori pe lună!, Istanbul Cevahir a fost pînă de curînd cel mai mare de pe continent, iar Kanyon Mall a cîştigat în 2006 un premiu pentru designul superb, care imită un canion.
Benzina e cea mai scumpă din Europa
Cele mai mari probleme le ai în Istanbul dacă vii cu maşina. Motorina e cam 1,9 euro pe litru, iar benzina e 2,1! Dar preţurile nu sînt singura problemă. Traficul e imposibil, cu cele 3,3 milioane de automobile înregistrate în Istanbul, iar locurile de parcare sînt insuficiente. Deşi pare cel mai simplu mod de a ajunge din Europa în Asia, traversarea podului Bosfor poate dura o eternitate. Miercuri seara am făcut din Sultanahmet pînă în Kadikoy, adică vreo 12 km, 3 ore!
235 de lire turceşti primeşti pe 100 de euro la o casă de schimb
8 miliarde de euro este bugetul oraşului Istanbul, de 8 ori mai mare decît cel din Bucureşti
5.343 kilometri pătraţi este suprafaţa Istanbului, cam cît judeţul Braşov
13.624.240 a fost numărul oficial al locuitorilor din Istanbul la 1 ianuarie 2012
2 este locul ocupat de Istanbul în topul celor mai populate oraşe din lume. Primul e Shanghai cu aproape 18 milioane de locuitori
36 de miliardari în dolari trăiau în Istanbul în 2011 conform Forbes, fiind al 5-lea oraş din lume la acest capitol
VEZI AICI CLASAMENTUL GRUPEI NOASTRE ŞI MECIURILE VIITOARE!
{{text}}