Nationala

Olanda joacă fotbal de pe vremea lui Creangă! » Cum a evoluat fotbalul batav şi ce legături are cu România

+3 Foto
Ciocnirea Niculae-Heitinga de la Euro 2008 nu se va repeta mîine. Batavul e titular şi are ca inamic generaţia Torje

Articol de Gabriel Berceanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Prezentul adversarilor ne dă fiori: o echipă ca Alkmaar cîştigă în trei ani din transferuri cît toată Liga 1! Ne dă însă o fărîmă de speranţă faptul că vin la Bucureşti cu puşti talentaţi, dar fără experienţă internaţională.

După victoria de la Istanbul, febra "naţionalei" a cuprins după multă vreme microbiştii români. Între "îi batem, că nu mai sînt ce-au fost!" şi "cu turcii am avut noroc, Olanda ne calcă în picioare!", dezbaterea pare fără sfîrşit. E drept, cultura fotbalistică a olandezilor e copleşitoare, cresc jucători şi îi vînd pe sume fabuloase pentru Liga 1, dar "sperietorile" Kluivert, Seedorf sau Nistelrooy au apus, iar noul val de "tricolori" vine pe cai mari din Turcia!

La ei se juca fotbal, la noi apăreau "Amintiri din copilărie"
Fotbalul olandez s-a născut, practic, în 1879, cînd un puşti de 14 ani, Pim Mulier, înfiinţează Haarlemse FC, primul club din istoria batavilor. Echipa există şi azi şi activează în eşaloanele inferioare din "Ţara Lalelelor!"

În 1879, pe teritoriul României apăreau primii abonaţi telefonici, 52 de persoane din Timişoara. Tot în acel an, Ion Creangă publica prima ediţie "Amintiri din copilărie"! Primul meci oficial de fotbal în Olanda s-a desfăşurat în 1886, între Haarlemse şi Amsterdam Sport, anul în care s-a lansat Coca-Cola!

12 olandezi activează ca selecţioneri şi tehnicieni în primele ligi din Europa. Doar doi români intră în această categorie: Mircea Lucescu (Şahtior) şi Dan Petrescu (Dinamo Moscova)

Pişti i-a învăţat meserie!
Născut la Timişoara pe 2 octombrie 1920, Ştefan Covaci reprezintă un nume de referinţă în istoria fotbalului olandez, fiind considerat antrenorul care a desăvîrşit filozofia fotbalului total începută de Rinus Michels la Ajaxul anilor '70. Român cu origini maghiare, Covaci a pregătit Ajax Amsterdam între 1971 şi 1973, cucerind o Cupă şi două titluri de campion al Olandei, două Cupe ale Campionilor, o Supercupă a Europei şi o Cupă Intercontinentală!

15 goluri au primit olandezii în ultimele 6 partide disputate în deplasare, în vreme ce România n-a primit gol în 4 din ultimele 6 meciuri jucate acasă

Noi pe val, ei nu mai sînt ce-au fost
Generaţia lui Seedorf, Davids şi Kluivert a apus. La Bucureşti nu vin Robben şi Sneijder. În lotul lui Van Gaal pentru marţi se regăsesc, avînd şanse mari la titularizare, fotbalişti ca Van Rijn (21 ani), Indi (20 ani), Strootman (22), Lens (24 ani), Narsingh (22 ani).

Deşi tineri şi talentaţi, toţi 5 activează în Eredivisie şi nu au experienţă internaţională: împreună, doar 26 de selecţii pentru Olanda! România e un mix de experienţă (Tamaş, Raţ, Goian) şi fotbalişti în mare formă (Torje, Chipciu, Chiricheş) care prinde batavii în reconstrucţie.

3 fotbalişti din lotul Olandei 2012 joacă la granzii Europei: Van Persie (Man U), Emanuelson şi De Jong (Milan). În 2008 erau 7: Sneijder, Robben şi Van Nistelrooy (Real), Van der Sar (Man U), Van Persie (Arsenal), Kuyt (Liverpool), Boulahrouz (Chelsea)

În trei ani, Alkmaar a vîndut cît toată Liga 1!
Eredivisie înseamnă, ca şi Liga 1, 18 cluburi. Doar că loturile echipelor au o valoare reunită de 559 milioane euro, faţă de doar 265 milioane euro, cota tuturor fotbaliştilor din primul nostru eşalon. Exceptînd Ajax şi PSV, un club de cupele europene ca Alkmaar a vîndut în ultimii trei ani jucători de 58 milioane euro, exact cît toate echipele din Liga 1 în aceeaşi perioadă de timp!

Asta spune tot despre felul în care e organizat fotbalul juvenil în Olanda, ţară în care academiile de fotbal sînt esenţiale: din 2009 pînă azi, Olanda U19 a pierdut doar 4 partide din 23 (România a cîştigat doar 5 din 17!), în vreme ce Olanda U21 a fost învinsă doar în 3 meciuri din 19!

6 milioane euro a costat cel mai scump jucător vîndut de Alkmaar în ultimii trei ani (Elm la ŢSKA Moscova). Recordul la Rapid e 1,5 milioane euro (Ioniţă la Koln)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.