Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA - OLANDA 1-4

Cum mai ajungem la Rio » Înfrîngerea cu Olanda nu ne costă mult: programul ne favorizează

Articol de Justin Gafiuc, Gabriel Berceanu   —  joi, 18 octombrie 2012

Nu e obligatoriu să învingem Ungaria şi putem obţine locul secund şi cu doar 8 puncte strînse din cele 6 partide rămase, potrivit statisticii.

Deşi 1-4 acasă cu Olanda nu e uşor de digerat, în economia calificării nu am irosit şansele pentru locul 2 în grupă, cel care duce la baraj. Ce-i drept, visele la o calificare directă la CM 2014 s-au terminat repede: ar fi nevoie ca Olanda să piardă în Turcia şi să nu cîştige în Estonia, iar "tricolorii" să meargă ceas pentru aşa ceva!

Ne rămîne lupta pentru locul secund, în care principal adversar e Ungaria. Avem acelaşi număr de puncte şi ne desparte golaverajul (+5 maghiarii, +4 românii), iar următorul meci al României e la Budapesta!

CITEŞTE ŞI: ANALIZĂ Pericolul maghiar » Ungaria devine marele nostru rival în drumul spre Rio


Varianta de aur: învingem în martie

Cu trei puncte din următorul meci, cu Ungaria la Budapesta, România ar lua un avans important: ne putem rezuma şi la un egal acasă în returul cu maghiarii şi să scoatem la fel de multe puncte ca ei în duelul cu Turcia ("tricolorii" pe Arena Naţională, Ungaria la Istanbul).

Varianta cu febră: pierdem la Budapesta

Dacă Ungaria ne învinge în martie, rămînem la trei puncte în spatele ei. Admiţînd că ambele echipe vor pierde la Amsterdam, avem trei opţiuni pentru calificare:

A - învingem Ungaria la Bucureşti şi obţinem cu Turcia, acasă, mai mult decît maghiarii la Istanbul

B - remizăm cu Ungaria acasă, învingem Turcia la Bucureşti şi aşteptăm ca maghiarii să piardă la Istanbul

Programul nu ne obligă să batem Ungaria

Avem o şansă în plus cînd urmărim calendarul grupei: şi noi, şi maghiarii mai avem o deplasare la Amsterdam, un "antrenament" cu Andorra şi un meci acasă cu Estonia. Dacă fiecare echipă iese din acest traseu cu 6 puncte, România îşi poate permite şi două egaluri în "dubla" cu Ungaria! Am rămîne la egalitate cu maghiarii, iar Turcia devine "arbitru". Meciul maghiarilor la Istanbul e pe 26 martie 2013, cînd se aşteaptă ca revoluţia programată la "naţionala" Turciei să fi avut deja loc şi să vedem altă faţă a "Semilunii". Noi jucăm pe 10 septembrie 2013, cînd ne-am putea mulţumi chiar şi cu un egal, dacă Ungaria pierde la Istanbul.


La egalitate de puncte, să năpăstuim Andorra!

Există şi varianta în care ajungem la egalitate de puncte cu Ungaria în finalul grupei. Cu 6 puncte fiecare din meciurile cu Estonia şi Andorra şi înfrîngeri la Amsterdam, situaţia e foarte probabilă: noi învingem acasă Turcia, maghiarii pierd la Istanbul şi două remize sau o victorie de fiecare în "dubla" directă! Primul criteriu de departajare este cel al golaverajului general, în astfel de situaţii. Aici însă e greu de prezis cine va învinge mai drastic Andorra, cine va pierde la diferenţă mai mică de goluri cu Olanda. Cert e că se pot dovedi detalii decisive!

Stăm liniştiţi la 21 de puncte

Cu 9 puncte din 4 partide, România mai are de disputat încă 6 jocuri în grupă. În ultimele trei campanii pentru Mondiale în zona europeană, din grupele cu 6 echipe au ajuns la baraj, de pe locul 2, echipe care au strîns relativ puţine puncte la final: Irlanda 18p, Bosnia şi Portugalia 19p (prel. CM 2010), Elveţia şi Norvegia 18p (prel. CM 2006), Ucraina 17p (prel. CM 2002). Limita minimă în ultimele trei campanii este de 17 puncte. Astfel, România ar trebui să obţină minimum 8 puncte din partidele rămase:

Varianta nesigură (17p): 6 p cu Andorra şi Estonia, 2 p din "dubla" cu Ungaria şi Turcia (acasă)

Ca să fim siguri de baraj, ne trebuie însă mai mult: nici o echipă cu 21 de puncte nu a ratat barajul în ultimele trei campanii. Cu 20 de puncte, Croaţia (prel. CM 2010) şi Olanda (prel. CM 2002) au rămas acasă!

Varianta sigură (21p): 6 p cu Andorra şi Estonia, 3p cu Ungaria (acasă), 3p cu Ungaria (deplasare) sau Turcia (acasă)

2 echipe au reuşit maximum de puncte, 12, din 4 partide: Olanda şi Rusia. Echipe mari au reuşit mai puţin: Italia şi Germania doar 10 puncte, Portugalia doar 7

Ce adversari ne aşteaptă la baraj Infernal: Spania sau Franţa. Abordabil: Norvegia sau Polonia

Meciurile de baraj către Rio sînt programate pe 15 şi 19 noiembrie 2013. Se conturează deja potenţialii adversari ai "tricolorilor" de pe locurile secunde din celelalte grupe.

Grupa A

Belgia pare favorită la primul loc. A cîştigat deja în Serbia şi e la egalitate cu Croaţia, care a bătut în Macedonia. Dar belgienii au program mai bun în continuare. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Croaţia (vedete: Modrici, Rakitici)

Cum arată acum podiumul

1. Belgia 10 p, 2. Croaţia 10 p, 3. Serbia 4 p (toate cîte 4 j)

Grupa B

Italia s-a lansat spre primul loc, iar poziţia secundă şi-o dispută Bulgaria, Cehia şi Danemarca! Probabil însă că bulgarii, deja cu două egaluri acasă, nu vor ţine pasul. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Danemarca (vedete: Erikssen, Agger) / Cehia (vedete: Cech, Kadlec)

Cum arată acum podiumul

1. Italia 10 p (4 j), 2. Bulgaria 6 p (4 j), 3. Cehia 5 p (3 j)

Grupa C

Germania va defila în fruntea seriei, iar Suedia şi Irlanda vor trage pentru baraj. Nordicii par însă mai bine plasaţi, fie şi prin prisma rezultatelor cu nemţii. Au scos un spectaculos 4-4 la Berlin, iar băieţii lui Trapattoni au fost spulberaţi acasă de "panzere": 1-6! VERDICT PENTRU LOCUL 2: Suedia (vedete: Ibrahimovici, Elmander).

Cum arată acum podiumul

1. Germania 10 p (4 j), 2. Suedia 7 p (3 j), 3. Irlanda 6 p (3 j)

Grupa E

Se prefigurează o bătălie în doi, Elveţia - Norvegia. Nordicii au scos un egal la Berna, dar au pierdut un tempo important contra Islandei, pierzînd la Reykjavik. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Norvegia (vedete: Riise, Hangeland)

Cum arată acum podiumul

1. Elveţia 10 p, 2. Norvegia 7 p, 3. Albania 6 p (toate cîte 4 j)

Grupa F

Rusia lui Capello nu mai poate rata locul 1. Iar poziţia secundă va fi o afacere între Portugalia şi Israel, dar, în mod normal, lusitanii vor fi la baraj. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Portugalia (vedete: C. Ronaldo, Nani).

Cum arată acum podiumul

1. Rusia 12 p, 2. Israel 7 p, 3. Portugalia 7 p (toate cîte 4 j)

Grupa G

Grecia şi Bosnia merg cap la cap, numai că elenii au deja două victorii grele în deplasare, în Slovacia şi-n Letonia! Bosniacii au scos însă un punct la Atena, dar programul nu-i avantajează. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Bosnia (vedete: Ibisevici, Dzeko).

Cum arată acum podiumul

1. Bosnia 10 p, 2. Grecia 10 p, 3. Slovacia 7 p (toate cîte 4 j)

Grupa H

Dacă Anglia ar trebui să fie învingătoarea seriei, locul de baraj va fi disputat între Muntenegru şi Polonia. Leşii au obţinut un punct la Podgorica, însă ex-iugoslavii au venit cu o victorie mare din Ucraina. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Muntenegru (vedete: Vucinici, Jovetici) / Polonia (vedete: Lewandowski, Blaszczykowski).

Cum arată acum podiumul

1. Anglia 10 p (4 j), 2. Muntenegru 7 p (3 j), 3. Polonia 4 p (3 j)

Grupa I

O singură întrebare în această serie: cine merge direct şi care se duce la baraj? Spania sau Franţa? Deocamdată, un mic avantaj pentru "cocoşi", care au remizat marţi la Madrid. VERDICT PENTRU LOCUL 2: Spania (vedete: Xavi, Iniesta) / Franţa (vedete: Ribery, Benzema).

Cum arată acum podiumul

1. Spania 7 p (3 j), 2. Franţa 7 p (3 j), 3. Georgia 4 p (4 j)

Cum se stabilesc echipele pentru baraj

Din cele 9 locuri secunde ale preliminariilor din Europa, cel mai bine 8 clasate se vor înfrunta într-o dublă manşă de baraj, în noiembrie 2013. Iar una, cu cel mai slab punctaj, va rămîne acasă. Din grupele cu 6 echipe, se vor scoate din calcul rezultatele cu "lanterna" grupei pentru stabilirea clasamentului "naţionalelor" clasate pe poziţia a doua. Tragerea la sorţi a meciurilor de baraj se va face cu 4 capi de serie.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.