Lisa Bentley are 43 de ani şi fibroză chistică. Proba ei are 3,8 kilometri înot, 180 de kilometri ciclism şi 42 de kilometri alergare.
Ei i s-ar potrivi cel mai bine din lume supranumele "Ironwoman".
Majoritatea sportivilor care participă la concursuri de triatlon extrem se luptă cu accidentările, cu epuizarea, cu propriile limite. Cursa în sine este o provocare a barierelor biologice şi mentale - 3,8 kilometri înot, 180 de kilometri pe bicicletă şi un maraton întreg. Fără nici un fel de pauză între ele. Canadianca Lisa Bentley mai are un inamic cumplit cu care trebuie să lupte zi de zi, nu doar în zilele cu concursuri.
Bentley, care va împlini 44 de ani pe 28 noiembrie, suferă de fibroză chistică, o boală care, în majoritatea cazurilor, nu iartă. E o maladie genetică şi provoacă mari probleme respiratorii şi infecţii frecvente. Mucusul prezent la nivelul diverselor organe se îngroaşă foarte tare, reţinînd în el toate virusurile şi bacteriile.
De obicei, semnele fibrozei chistice se depistează încă din copilărie. Lisa a fost însă diagnosticată în 1988, cînd avea deja 20 de ani. Din fericire, asta înseamnă că forma bolii ei este mai uşoară. În mod normal, un triatlonist de performanţă, care depune un efort imens, nu are cum să împace activitatea sportivă cu această maladie care se instalează la plămîni.
A fost profesoară
Bentley a predat, în prima sa tinereţe, matematica la liceul din oraşul canadian Caledon. Îşi petrecea weekendurile şi vacanţele de vară antrenîndu-se şi concurînd la întreceri de triatlon. După cîţiva ani, cînd a început să obţină rezultate, a lăsat catedra şi s-a concentrat numai pe sport.
În ciuda bolii care îi ridică obstacole, se antrenează 25-30 de ore pe săptămînă, are un regim de viaţă strict, totul dublat de o ambiţie de fier. Pe lîngă cele 11 concursuri de Ironman la capătul cărora a ieşit triumfătoare, Bentley are o medalie de bronz la CM din Hawaii, în 2006, şi, în acelaşi an, o medalie de argint la CM de Half Ironman.
2007, anul accidentării
În 2007, Lisa Bentley s-a accidentat la un călcîi. Este şi anul în care ea şi-a trecut în palmares ultimul titlu obţinut, chiar la Ironman Canada. În 2010, capacitatea pulmonară i-a scăzut la 59 la sută, avînd nevoie de luni întregi de tratament. În prezent, ea îşi petrece timpul promovînd nevoia de cercetare pentru vindecarea fibrozei chistice.
Boala celor 65 de trandafiri
Nu e nimic romantic aici. Este doar modul în care un băieţel a înţeles că se cheamă boala sa, după o discuţie a mamei sale la telefon. În limba engleză, "sixty-five roses" sună ca "cystic fibrosis". Fibroza chistică este o boala genetică gravă, ce afectează mai ales plămînii şi sistemul digestiv. Copiii care au boala sînt expuşi la infecţii repetate ale plămînilor. În SUA, speranţa de viaţă a celor bolnavi a ajuns la 35 de ani. În ţările cu medicină modestă, majoritatea copiilor afectaţi nu ajung la vîrsta şcolarizării.
Misterul lui Chopin
Bill Williams a fost un fotbalist care a avut fibroză chistică. A jucat la QPR şi WBA şi a murit în 1998, la 38 de ani. Din afara sportului, cel mai cunoscut bolnav de fibroză chistică ar putea fi compozitorul Frederic Chopin. Se bănuieşte că el a avut maladia, necunoscută la început de secol XIX. În timpul vieţii, s-a presupus că avea tuberculoză, dar apoi savanţii au conchis că simptomele polonezului se potriveau mai bine fibrozei. Guvernul polonez a refuzat însă testele medicale pe inima lui Chopin, păstrată în formol.
"Am ales să nu îmi las boala să-mi stăpînească viaţa. Numai felul în care privim obstacolul ne face să îl depăşim" (Lisa Bentley, triatlonistă)
"Mi-a fost rău în multe curse, dar boala mea m-a făcut să văd participarea la fiecare cursă ca pe o victorie" (Lisa Bentley, triatlonistă)
CV - Lisa Bentley
- născută pe 28 noiembrie 1968
- locuieşte în Etobicoke, Ontario
- 1,63 metri, 52 kilograme
- 11 concursuri de Ironman cîştigate
- bronz la CM Ironman 2006, argint la CM Half Ironman 2006
{{text}}