Preşedintele FRHG, Tanczos Barna, a fost ales pentru un nou mandat pe 18 iulie 2012, dar ANST a decis că un număr de 13 cluburi au votat ilegal, neavînd drept de vot
Pe 18 iulie 2012, Tanczos Barna, vicepreşedintele UDMR, a fost reales pentru al doilea mandat în fruntea Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă. Asta, în ciuda faptului că, în timpul primului mandat, a fost puternic contestat de mai multe cluburi pentru abuzurile pe care le-a tolerat şi pentru că întotdeauna a favorizat cluburile din Harghita, Covasna şi Braşov, în defavoarea celorlalte din ţară. "În hochei se vorbeşte limba maghiară", acuză reprezentanţii grupărilor din ţară.
Cluburi fără jucători
Imediat după alegeri, nouă cluburi au atacat în instanţă, dar şi la Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport legalitatea alegerilor. Între acestea, grupări de tradiţie precum Steaua Bucureşti, Dunărea Galaţi, Sportul Studenţesc. "În cadrul adunării generale din 18 iulie 2012, Barna Tanczos şi Portik Ferencz au dat drept de vot unor structuri sportive fără jucători şi care au sediul în apartamente din zona Covasna-Harghita, structuri sportive care nu au participat, neavînd jucători, niciodată la nici un campionat naţional al României!", se arată în memoriul trimis de cele nouă cluburi la ANST, dar şi la Guvernul României, direct prim-ministrului Victor Ponta.
"Cu cîteva zile înainte de alegeri, cluburile au primit o înştiinţare prin care li se aducea la cunoştinţă că trebuie să se înscrie în campionatele naţionale pînă pe data de 16 iulie. S-au înscris o serie de cluburi înfiinţate peste noapte, ca domnul Barna să fie sigur că va fi ales, dar conform Statutului FRHG, Biroul Federal propune spre aprobare Adunării Generale anuale calendarul sportiv naţional anual, apoi Adunarea Generală aprobă sistemul competiţional anual, precum şi modificările sau completările acestuia. Or, acest lucru nu s-a întîmplat la adunarea generală din luna iunie", a declarat Mihai Brandabur, preşedintele clubului Dunărea Galaţi.
Controlul care a descoperit neregulile
ANST a constituit o Comisie de control la FRHG printr-un ordin al preşedintei Carmen Tocală. Raportul de control la federaţia de hochei a descoperit nu mai puţin de şapte puncte din Statutul FRHG încălcate. Cele mai grave:
- federaţia a convocat şi acordat drept de vot unui număr de 13 structuri sportive care nu îndeplineau dispoziţiile statutare;
- federaţia nu a permis cluburilor Olimpia Ploieşti şi CSS 6 Bucureşti să participe la adunarea generală şi să-şi exercite dreptul de vot cu toate că îndeplineau condiţiile statutare;
- Adunarea Generală şi-a exercitat puterea de decizie în prezenţa a numai 8 delegaţi cu drept de vot, şi nu a minimum 14, cît înseamnă două treimi din numărul delegaţilor cu drept de vot;
- adunarea generală de alegeri a fost condusă de domnul Tanczos Barna cu toate că acesta nu mai avea calitatea de preşedinte. În plus, domnul Barna era candidat la un nou mandat de preşedinte.
Ultimatumul preşedintelui
"Am adus la cunoştinţă federaţiei de hochei încălcările propriului statut şi le-am cerut ofcialilor să ne facă dovada că cele 13 cluburi au participat în campionatele naţionale. În plus, trebuie să demonstreze că au avut cvorum la alegerile din 18 iulie", a declarat Carmen Tocală, preşedinta ANST.
Şefa sportului românesc a dezvăluit şi ceea ce riscă FRHG. "Dacă nu vor fi aduse aceste dovezi, alegerile din 18 iulie vor fi invalidate. Biroul Federal precedent alegerilor din 18 iulie va trebui să se întrunească şi în termen de 30 de zile să convoace o adunare generală extraordinară de alegeri", a adăugat Tocală. Termenul limită la care federaţia trebuia să aducă actele doveditoare la ANST era data de ieri, 19 octombrie.
12 din cele 13 cluburi fără drept de vot au sediile în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov. Unul e din Bucureşti
Tanczos Barna: "Nu am încălcat Statutul!"
Preşedintele FRHG spune că va demonstra în instanţă că a respectat întocmai regulamentele FRHG
- Domnule Barna, Comisia de control a ANST a constatat o serie de nereguli la alegerile din 18 iulie. Trebuie să faceţi dovada că 13 cluburi aveau drept de vot.
- Da, e adevărat. Nu am încălcat Statutul. Acolo scrie clar că un club, ca să aibă drept de vot, trebuie să fie înscris într-un campionat naţional. Comisia ANST, nu ştiu de ce, a făcut acolo o adăugire: "trebuie să fie înscris şi să participe!". De ce acest lucru? Cele 13 cluburi erau înscrise în campionat.
- Au fost cluburi înfiinţate peste noapte.
- Asta cine o spune? Vom demonstra toate aceste lucruri de care sîntem acuzaţi în instanţă. Clubul Huskys Bucureşti ne-a acţionat în instanţă şi trebuie să ne apărăm. În plus, la alegeri a fost un reprezentant al ANST care a semnat toate paginile procesului verbal, nu a avut nici o obiecţie.
- Sînteţi acuzat şi de faptul că nu aţi avut cvorum după ce reprezentantul Stelei a plecat din sală şi nu a votat.
- Reprezentantul Stelei a venit singur şi nesilit de nimeni cu buletinul de identitate, a semnat de prezenţă, după care a plecat. În Statut scrie clar că nu era obligat să voteze, dar a fost prezent. Vom pune pe siteul federaţiei un comunicat de presă în care vom face mai multe precizări. Vă mulţumesc!
A vrut să mute federaţia la Miercurea Ciuc
În mandatul precedent al lui Tanczos Barna, un copil din Bucureşti a fost bătut de colegii etnici maghiari din lotul Under 16 al României. Nu a fost stabilită nici o pedeapsă. Anul trecut, pe 16 decembrie, la un meci amical între România şi Ungaria, disputat la Miercurea Ciuc, jucătorii de origine maghiară din "naţionala" României au fost surprinşi cîntînd imnul Ungariei. "Tanczos Barna încearcă prin orice mijloace să elimine hocheiul din celelalte zone ale României. O primă încercare a fost în momentul în care a propus să mute federaţia de la Bucureşti la Miercurea Ciuc. Noroc că numărul votanţilor români a fost mai mare decît cel al etnicilor maghiari!", a declarat Gheorghe Chiru, preşedintele Ice Magic Buzău.
Ceartă rasistă
"O să pleci cu coada între picioare! Trebuia să ai demnitatea să îţi dai demisia după ce aţi intrat cu drapelul secuimii pe gheaţă la Campionatul Mondial!", i-a strigat Alexandru Nistor, reprezentantul clubului din Ploieşti, lui Tanczos Barna la adunarea generală din iunie 2012. "Nu sînt eu vinovat că jucătorii din echipa României sînt, marea majoritate, de origine maghiară. Organizaţi-vă, înfiinţaţi cluburi şi trimiteţi copiii la hochei!" a fost replica preşedintelui FRHG.
423.523 lei a fost deficitul Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă în anul 2011
{{text}}