Sporturi   •   Ciclism   •   TURUL FRANŢEI

Vampirul Turului » 10 detalii înfiorătoare din cariera mincinoasă a lui Lance Armstrong

Articol de Mitică Docan   —  miercuri, 24 octombrie 2012

Sistemul de dopaj orchestrat de americanul Lance Armstrong şi echipele pe care le-a condus spre cele 7 victorii din Turul Franţei a contaminat ciclismul, oferind detalii incredibile despre ceea ce începe să fie considerată cea mai mare fraudă din sportul profesionist

Demascarea uzinei de dopaj puse în funcţiune de Lance Armstrong, doctorii Michele Ferrari, Pedro Celaya, Luis Garcia del Moral, antrenorul Pepe Marti şi directorul sportiv Johan Bruyneel a îngheţat sîngele în venele celor au avut răbdarea să urmărească dosarul de 1.000 de pagini. Gazeta a selectat 10 întîmplări şocante din investigaţia care a dus la picajul celui mai mare nume din istoria ciclismului:



1. Cînd a început? În ciuda faptului că palmaresul lui Lance Armstrong a fost radiat începînd cu 1 august 1998, data la care s-a întors în plutonul profesionist, după cancerul testicular, raportul Agenţiei Americane Antidoping (USADA) argumentează că americanul s-ar fi folosit de substanţe interzise şi înainte de teribila afecţiune. Betsy Andreu, soţia ciclistului Frankie Andreu, a explicat că în perioada în care Armstrong se afla în convalescenţă, în spitalul din Indiana, l-a auzit pe acesta cum mărturisea în faţa medicului că ar fi folosit substanţe interzise la Motorola.



2. Cum se evită un control. Raportul USADA notează cum, în 1998, la Campionatele Mondiale, Lance a scăpat ca prin urechile acului de un control inopinat, după ce unul dintre doctori i-a strecurat o pungă cu soluţie salină, în timp ce coechipierii de la US Postal i-au deturnat pe oamenii responsabili cu prelevarea de probe. Lance avea mereu nevoie de doar 20 de minute pentru a-şi injecta serul ce ar fi reglat nivelul hematocritelor (celulele roşii) din propriul sînge, iar apropiaţii s-au asigurat că primeşte această pauză. Jonathan Vaughters povesteşte cum după eveniment "doctorul Celaya a rîs bine" de cum a reuşit să trişeze vigilenţa anchetatorilor.



3. "Echipa A". Cicliştii Lance Armstrong, Tyler Hamilton, Kevin Livingston, cei mai buni căţărători din echipa US Postal, se diferenţiază de coechiperi. În 1999, cei trei folosesc un program de dopaj trasat de doctorul Michele Ferrari, se antrenează împreună, sînt etichetaţi de coechipieri ca "echipa A" şi împărtăşesc injecţii de eritropoetină, plasturi de cortizon, dar şi ser fiziologic, atunci cînd e nevoie să îşi scadă nivelul hematocritelor. George Hincapie, cel mai apropiat rutier din cariera lui Armstrong, le mărturiseşte anchetatorilor USADA că "eram conştient că Lance foloseşte EPO".



4. Fond de ten. Înainte să debuteze în primul Tur al Franţei, după vindecarea cancerului, Lance Armstrong este anunţat că trebuie să participe la un cîntar oficial, la care va asista şi presa. "Frankie Andreu (n. red. un coechipier) a observat un hematom cauzat de o injecţie în partea superioară a braţului lui Armstrong. Lance a început să înjure, dar Emma O'Reilly a făcut rost de machiaj şi a acoperit hematomul, iar nimeni nu şi-a dat seama", notează raportul USADA.



5. Motoman. În 1999, "echipa A" şi-a făcut rost de ceea ce Tyler Hamilton numeşte "un pasionat de motociclism". În iulie, în timpul Turului Franţei, "talentul său pe motocicletă era testat pentru a introduce în ţară substanţe interzise. Datoria lui era să urmeze plutonul prin Turul Franţei şi să livreze EPO lui Pepe şi staff-ului US Postal". Motoman aducea EPO într-un termostat, iar doctorii îl injectau subcutanat lui Armstrong, Livingstone şi Hamilton, înainte de etapele montane.



6. Pozitiv cu cortizon. Tot în 1999, într-o probă de urină a americanului Lance Armstrong au fost detectate urme de cortizon, iar americanul a motivat că a folosit un unguent pentru a trata o iritaţie de la şa. "Emma O'Reilly (n. red. asistenta personală a lui Armstrong) a înţeles că proba pozitivă a venit de la o injecţie cu cortizon", iar Tyler Hamilton mărturiseşte că doctorul del Moral a antedatat o reţetă pentru a-l scăpa basma curată pe Armstrong.



7. Nume de alint. "Schumi", aşa cum afectuos era supranumit doctorul Ferrari, a creat un cocktail de ulei de măsline şi testosteron pentru a-i ajuta pe rutieri să se recupereze mai uşor după competiţii. Compusul era cunoscut ca "ulei", era picurat sub limba rutierilor cu o seringă şi a fost folosit de rutieri precum George Hincapie, Lance Armstrong sau Floyd Landis. Întreaga echipă US Postal folosea un cod intern atunci cînd se referea la dopaj. Existau "ulei", "Edgar Allan Poe" sau "Poe" (EPO), sau "Giaca" (testosteron).



8. Cu sînge rece. Pentru a fi sigur de accesul facil la substanţele interzise, Lance şi-a burduşit frigiderele din reşedinţele sale din Europa, în Nisa (Franţa) şi Girona (Spania), cu EPO şi sînge centrifugat. Proaspăt sosit în echipa US Postal, în 2003, Floyd Landis a fost însărcinat de Armstrong să rămînă în casa din Girona, acolo unde cei doi se antrenau, şi "să verifice zilnic pungile cu sînge, dar şi că nu sînt probleme cu temperatura afişată de frigider". Hamilton explică senzaţia ciudată atunci cînd rutierii îşi reinjectau sîngele rece şi "începeam să tremurăm din toate încheieturile".



9. Autocarul cu transfuzii. Tot Floyd Landis, cîştigătorul Turului Franţei în 2006, dar descoperit dopat cu testosteron, descrie o oprire făcută de autocarul echipei Discovery Channel, în 2004, după o etapă montană, cînd toţi rutierii şi-au agăţat pungile de sînge de bara de sprijin, s-au întins pe podeaua maşinii şi au încheiat transfuzia într-o oră, timp în care şoferul se prefăcea că repară o pană. Casa lui Hincapie, din Girona, a fost folosită de Armstrong, care a cerut un umeraş pentru a-şi agăţa punga de sînge.



10. Versuri pe EPO. David Zabriskie a fost forţat de belgianul Johan Bruyneel să intre în program, în ciuda faptului că şi-a pierdut tatăl din cauza drogurilor şi că perioada petrecută cu echipa lui Lance l-a aruncat într-o depresie cruntă. Totuşi, două anecdote relatate de american ar putea fi amuzante dacă nu ar ascunde un sistem monstruos. Odată, Zabriskie a compus versuri pe melodia Purple Haze, a lui Jimmy Hendrix, şi i-a cîntat în autocar lui Bruyneel: "EPO în venele mele / În ultimul timp, lucrurile nu mai sînt la fel / Mă comport ciudat şi nu ştiu de ce / Mă iertaţi în timp ce îl depăşesc pe tipul ăsta". Tot Zabriskie povesteşte cum "în Turul Luxemburgului, rutierii au fost avertizaţi că poliţia îi aşteaptă la hotel şi că trebuie să abandoneze orice substanţe interzise deţin. După ce un coechipier a îngropat drogurile într-o pădure, un membru al staff-ului a glumit: Copacii ăia vor creşte foarte mari în cîţiva ani".





BONUS: Sistemul de dopaj s-a întors în pluton o dată cu revenirea lui Armstrong, în 2009. Într-o serie de e-mailuri publicate de USADA, americanul discuta planurile de dopaj cu fiul doctorului Ferrari, Stefano. Întrebat în 2009, de Levi Leipheimer, dacă mai lucrează cu "Schumi", Lance a recunoscut că "printr-un intermediar". Un doctor care a reanalizat parametrii sangvini ai americanului, notaţi în paşaportul biologic obligatoriu, a concluzionat că valorile returnate în acea perioadă "au şanse de unu la un milion să fie produse de corp".





11 foşti coechipieri au semnat declaraţii împotriva lui Lance Armstrong. Ei sînt: Tyler Hamilton, Floyd Landis, Frankie Andreu, Michael Bary, Tom Danielson, George Hincapie, Levi Lepiheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters şi David Zabriskie. Nouă dintre ei au mărturisit că au colaborat cu doctorul Ferrari.



Peste un milion de dolari a plătit Lance Armstrong doctorului Ferrari, conform chitanţelor publicate de USADA

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.